Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Tárgyaláson voltunk a Szigetszentmiklósi Járási Hivatalnál a Bontsd le a házadat esetekkel kapcsolatban!

2018. augusztus 10. - Buckai Szövetség Egyesület

Az építési engedélyek nélkül épített házak kérdése mindig nagy kérdés! Kérdés, mert mindig fel kell tennünk magunkban a kérdést, hogy mindazok, akik így tesznek vajon szabálytalankodni, törvénytelenkedni akartak? Avagy más a helyzet?

 

Az építési engedélyek nélkül épült házak általában a szegények kenyere! Emlékszünk még arra, hogy ősatyáink hogyan építettek házat például a Buckába, akár vályogot vetve és kuporgatva? Bizony-bizony az ötvenes években nem mindegyiknek volt engedélye! Ki-ki összekuporgatott kis pénzéből annyit tett hozzá, annyit bővített, amennyit a lehetősége és a kis pénze engedett! Mégsem kérték, hogy ne lakjon ott vagy bontsa le!

 

S ma is ez a helyzet! Akik építési engedély nélküli házat építenek azok vagy azért teszik, mert nincs pénzük másként és másmilyenre vagy azért, mert jóhiszeműek voltak és átverték őket! Jóhiszeműek, amikor elhitték a félkész épület amivel együtt ingatlant vettek bár nem engedélyezett, de több, mint 10 éve van a területen és befejezhető, így nem lesz baj vele! Aztán kiderült ez mégsem igaz! Mégis 10 éven belül épült és elvileg egy önkormányzati rendelet szerint le kellene bontani!

 

De akkor jöjjön az ami érdekessé teszi a helyzetet és vegyünk példákat:

 

Első példánk a Bucka! Két zsákutca végén nagyjából hasonló házat építettek fel szinte ugyanolyan területre! Az egyiknek van építési engedélye, a másiknak nincsen! Akinek nincsen felszólították, hogy bontsa le, mert utólag se kaphatja meg! De miért nem? S félre értés ne essék teljesen jó, hogy a másik megkapta, de ha kettő teljesen ugyanolyan, akkor miért ne lehetne legalizálni az eddig engedélyezetlen esetet?

 

Másik példánk Lakihegy! Egy ingatlant építési engedéllyel engedtek felépülni az abszolút ártérben! Az épület lakhatási engedélyt is kapott annak ellenére, hogy 2013-ban az emeletéről folyt ki az árvíz! A másik ingatlan háza építési engedéllyel nem rendelkezik! A 2013-as ár nem is folyt el addig! Ugyanolyan téglaház, mint a környéken oly sok! Miért ne maradhatna fenn? Még akkor is, ha az a terület is árvíz területnek van minősítve?

 

Mai tárgyalásunk során a Kormányhivatallal, mely esetén meg kell jegyeznünk, hogy nagyon kedvesek voltak és készségesek, de ahol várakozva rendkívül sok egykori Önkormányzati alkalmazottat fedeztünk fel pontosan ezeket a kérdéseket feszegettük! Illetve azt, hogy rendben van, hogy valakit felszólítunk, hogy bontsd le a házad, mert nem engedélyezett, de amikor arra volt csak pénze, akkor mennyire életszerű kérés az, hogy megtegye? Onnantól éljen az ég alatt egy csupasz kertben? Esetleg egy sátorban? Nem lenne mégis valami humánus megoldás erre?

 

Persze megértettük, hogy a Hivatalt a szabályok kötik, s ebben az esetben nem más, mint egy helyi szintű rendelet! De szerintünk ez így akkor sincsen rendben!

 

A beszélgetés után mi arra jutottunk, hogy az érintett ingatlantulajdonosoknak minden bizonyítékot és nekik kedvező dolgot össze kell gyűjteni és az első fokú határozatot meg kell fellebbezni! Ha másodfokon sem sikerül, akkor bíróság, de nem szabad feladni! S, hogy miért? Ennek is meg van az indoka nemcsak igazság szempontjából, hanem jogilag! A másik szint ahova ellehet menni az a mindenkori Önkormányzati testület! Ahol egy vagy több képviselőt megkérve az testület elé kell tárni az állapotokat, a helyzetet és a testületet racionálisabb belátásra kérni!

 

Ezt az ügyet ezen a ponton nem adtuk fel, ahogy tovább haladunk és lehet folyamatosan értesítjük Önöket!

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3114174367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása