Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Egyre sürgetőbb kérdés a Szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézet körzetének ketté választási kérdése

2020. február 01. - Buckai Szövetség Egyesület

Egyre több cikk jelenik meg az országos sajtótermékekben is arról, hogy a Szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézet milyen szinten túltelített és, hogy az emberek számára milyen távoli és lehetetlen időpontokat ajánlanak fel! – tájékozódott a Buckai Szövetség Egyesület – Az Egyesület által így korábban felvázolt a Szakorvosi Rendelőintézet illetékességi területének ketté választása immáron egyre esedékesebb!

Legutoljára az ezalenyeg.hu hírportál számolt be arról, hogy így január végén elfogytak a 2020-as időpontok az endokronóligiai vizsgálatokra, de korábban az RTL Klub is megnézte milyen hosszú a várólista egyes szakrendelésekre!

A Buckai Szövetség Egyesület megvizsgálta az ezen Szakrendelőbe tartozó települések lakos létszámát a 2018-as Wikipédiai adatok függvényében, amelyek azt a számot hozták, hogy mintegy 155.783 főnek végzik el valamilyen szakrendelését itt!

A körzetben kórház nincs és csak bizonyos szakrendelések (pl.: sebészet), amelyekbe besegít a Ráckevei Rendelőintézet (pl.: Urológia ott egy héten két napot van 4 – 4 órában).

Körbe néztünk az országban és nem találtunk hasonlóan telített Rendelőintézetet még a Budapesti kerületek esetében sem! Mitöbb a Budapesti kerületek közül azok, amelyek 120 – 130 ezres lakos létszámmal rendelkeznek, feltudnak mutatni több a kerületben lévő kórházat, illetve van olyan kerület, ahol több Rendelőintézet áll rendelkezésre! Ilyen például Zugló!

Mégis mindezek a kerületek, amelyek 120 – 130 ezresek és vagy több Szakorvosi Rendelőintézettel rendelkeznek és / vagy kórházzal is sokkal kevésbé szétszórtak, közlekedési szempontból sokkal jobban összeszedettebbek, mint a rendszeres közlekedési káosszal és tömegközlekedési problémákkal megáldott Szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézethez tartozó körzet.

Ehhez a történethet csak az jön hozzá érdekességként, hogy nem régen szűnt meg egy együttműködés a Csepeli és a Szigetszentmiklósi Önkormányzat között tekintettel arra, hogy Csepel Önkormányzatának területén a védőnői hálózat túltelített, nagyon sok a szakember hiány, melyet nem tudnak hirtelen pótolni és így nem tudják tovább vállalni egy másik település egy részének (Szigetszentmiklós, Felsőtag városrész) ellátását is. Ennek hatására megszűnt, hogy a mintegy 5.000 Felsőtagi ember, amely úgy Szigetszentmiklósi, hogy tőle a Csepeli Szakorvosi Rendelőintézet 2 – 3 km-re, míg a Szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézet 10 km-re van a szakorvosi és sürgősségi ellátást a 76.092 lakossal Csepelen tudja igénybe venni, helyette a 155.783 fős körzettel rendelkező Szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézethez fog tartozni! A probléma tehát nem enyhült!

Kis kitérőként egyébként ez az átadás azt fogja eredményezni, hogy Felsőtagot orvosi ügyeletként a Szigetszentmiklós, Határ úti 24 órás orvosi ügyelet látja el, melynek körzete Felsőtag miatt szintén szétterített lesz és gyakran fennállhat majd, hogy a város különböző részein, így a Buckában, a 2 nagy lakótelepen, Lakihegyen, Üdülősoron, de akár a nagy körzet miatt Felsőtagon valaki ellátás nélkül marad vagy túl későn jön az ellátása! Az is előfordulhat, hogy a mintegy szintén 120 ezres elsődleges és 240 ezres másodlagos körzettel rendelkező Szigetszentmiklósi mentőkre hárul át az orvosi ügyelet túltelítettségének esete! Érdekesség azonban, hogy a nappal mintegy 4 felszerelt mentőautóval éjjel, pedig 2 – 3-al rendelkező Szigetszentmiklósi mentők már így is túltelítettek, esetenként egyes esetekhez többször 40 perccel a bejelentés után értek, amely bizony késő egyes esetekben, ezért nem szabadna rájuk hárítani az orvosi ügyelet problémáját is!

S, ha ehhez hozzávesszük, hogy Szigetszentmiklós Felsőtag lakossága védőnői hálózatba az onnan nehezen megközelíthető Lakihegyhez fog tartozni, akkor meg kell állapítani, hogy Szigetszentmiklós városában az orvosi, szakorvosi és szakápolói ellátás komoly fennakadásokba fog ütközni.

A Buckai Szövetség Egyesület úgy látja, hogy civilek, a környező települések Önkormányzatainak és az EMMI-nek az összefogásával teljes mértékben át kellene tervezni a Szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézethez tartozó  körzetet, annak ketté választásával és egy új több funkciós Rendelőintézet alapításával a körzeten belül. S úgy is látja, hogy komoly EMMI segítség kell a városnak abban, hogy a sürgősségi orvosi ellátása ne omoljon össze vagy ne kerüljenek egyes betegek veszélybe vagy halljanak meg a túltelítettségre és az ellátatlanságra tekintettel!

Csizek Csaba

a Buckai Szövetség Egyesület

elnöke

06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3915449456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása