Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Mérgezett környezetünk: Bucka-tó. De hogyan jutottunk el ide? 4. rész: Azok a bizonyos 90-es évek

2018. január 07. - Buckai Szövetség Egyesület

A Buckai Szövetség Egyesület a 2017-es évben egy a Bucka-tó kialakulását, életét és elszennyezését bemutató sorozatot kezdett el, melynek apropója, hogy a Greenpeace 2017 őszén bemutatta Mérgezett Örökségünk című kiadványát, melyben a Bucka-tó is szerepel, mint Magyarország 30 legszennyezettebb területének egyike!

Előző részeinkben bemutattuk, hogyan alakult a Bucka-tó ki és milyen idilli volt itt az élet egészen az ipari szennyezés eljöveteléig. Bemutattuk mennyi élmény és csoda kapcsolódik ehhez a helyhez, no és persze gyönyörű emlékek. Bemutattuk az 1970-es éveket, amikor eljöttek az ipari szennyezések, s hogy azt az itt élő lakosság, mind amellett, hogy a Dunapartot is eladták ezzel egy időben, melyért később börtönbe került a Tanácselnök helyettes hogyan is kezelte, hogyan is viselte. Rámutattunk a 80-as évekre és arra, hogy hogyan kerültek ide a kommunális hulladék hegyek, illetve hogy a rendszerváltás idején az egész szennyezést 1 – 1,5 méter vastag földdel hogyan is fedték el. S jöttek az 1990-es évek!

Az 1990-es években nyugalom volt! Nem jött túl sok szennyezés az előzőekhez képest, s elindult valami nyugalmi és csendélet. Az emberek kikapcsolódni jártak ide a környező településekről, a lakótelepről és ismét élményeket szereztek. Közben az Önkormányzat gondolkozott és tervezett! Először csak parlagon volt, aztán egy doboz jött el, amely voltaképpen nem volt más, mint egy fa konténer, de mindenki amerikai büfét vélt benne sejteni. Aztán volt nagy nevetés amikor kinyított! Lehetet kapni italokat, olykor főztek birkapörköltet és haladt és ment a csendélet. Valahogy más volt a tél, a tavasz, mint a nyár és az ősz! Nyáron és ősszel sokan jártak ide, de télen és tavasszal annyira nem! Így történhetett, hogy télen olyan dolgok is történhettek, melyeknek nem mindenki örülhetett! Télen olvadt ugyanis bele a gázolajos hordó a tóba, vagy a Trabant és a Skoda. De az évek haladtak és még nagy esemény is történhetett!

1994-ben jó forró nyári időben valaki gondolt egyet és a Bucka-tóra egy hatalmas motoros találkozót szervezett! Sosem volt annyi motor a környéken és sok fajtára az emberek különlegességként tekintettek! A találkozó alatt a környező összes vendéglátóipari hely 3 nap alatt az egyébként máskor szokásos éves árbevételét megkereste, mert akkora volt a forgalom és a kereslet! A motoros találkozó nagy dirje és durja után a Bucka-tó területén ismét a nyugalmi és a csendélet honolt. Az emberek érezték, hogy valami nincs rendben, hiszen némelyek bőrbetegek lettek vagy fertőzéseket kaptak el, de akkor még nem volt nyilvános ennek az oka. Olyannyira nem, hogy az akkori Önkormányzat a Bucka-tóval tervezhetett és higgyék el, nem szűkölködtek a tervekben! Volt ide piac terv, iskola terv, játszótér terv és annyi és annyi minden! Mitöbb olyan is volt a 90-es években, hogy az egész területet magánszemély bérelje! De jöttek, s lassan jöttek a felhők, mert a szennyezés nem tűnt el, ahogy egyre jobban jelentkeztek a következmények, amik alig várták, hogy az ügy napvilágra kerüljön és elkezdjenek foglalkozni vele, s rájöjjenek valamit tenni kell ellene. Jöttek hát, s lassan jöttek a 2000-es évek! De ez már egy másik történet!

FOLYTATJUK!

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr2213557609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása