Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

SIKERESEN ZAJLOTT LE A BUCKA CSATORNA ELLENŐRZÉS!

2016. április 26. - Buckai Szövetség Egyesület

2016.04.26-án a Buckai Szövetség Egyesület több éves panasza után helyszíni ellenőrzésre érkezett ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Bucka csatornával kapcsolatban.  Arra voltak kíváncsiak, hogy közvetlenül a csatorna beruházás kivitelezése során milyen helyre hozandó károk történtek, jelezték-e ezt korábban, illetve orvosolják vagy orvosolták-e.

 

A Szigetszentmiklósi Önkormányzat, valamint a kivitelezés természetesen minden esetben arra hivatkozott, hogy a hibákra, problémákra vonatkozóan nem kapott jelzéseket, panaszokat, miközben a Szövetség számtalan lakótól kapott károkozás miatti panaszt és azt a közlést, hogy bár bejelentették az ügyfélszolgálaton, a beruházás során a műszak vezetőnek, a Polgármesteri Hivatalnak vagy a Penta Kft-nek azok mégsem reagáltak rá és nem törődtek vele!

 

Ez tehát egy alapvető különbség!

 

A mai bejárás során összesen 7 állomást látogattunk meg, nevezetesen:

1. Körös utca (vastörmelékkel felszórás)

2. Sas utca – Sasfióka utca sarka (házmegrepesztés)

3. Sas utca – Vércse utca (utca elöntés)

4. Berkenye utca (kerítés ledöntés és növénypusztítás)

5. Borz utca (elviselhetetlen bűz a lakásba és az udvaron a csatorna óta)

6. Ádám Jenő sétány (játszótér a büdös szennyvízfordító mellé)

7. Boglya utca (rákötési lehetőség 5 telken át 200 – 300 méterre)

 

Körös utca

 

A Körös utca nemcsak az eredetileg megbeszélt találkozási pont miatt került bele az állomásokba, hanem azért is, mert a beruházás során ez volt az az utca, amelyet vastörmelékekkel telített építési törmelékkel szórtak fel, s ezzel az autók kerekét, valamint a gyermekek biztonságát és egészségét veszélyeztették!

 

Ez egy jó érvelési pontja volt a Penta Kft-nek, mivel ezt megoldották, helyrehozták, igaz egy korábbi minisztériumi ellenőrzés hatására. Azt azonban elfelejtették, hogyha akkor nincs a minisztériumi ellenőrzés, akkor ezt a kérdést nem oldják meg, mivel a lakók által az Önkormányzatba vitt bizonyítékokat másnapra eltüntették!

 

Hasonló esetről tudunk egyébként az Árnyas utcából is.

 

Sas utca – Sasfiók utca sarok

 

A kivitelezés során a csatorna árkot közvetlenül a ház alapjának tövébe ásták ki, ezzel meggyengítették az alapzatot és a házon repedések jelentek meg. Ezt csak tetézte, hogy telibe találtak a kivitelezés során egy víznyomócsövet, melynek hatására a kiáradó vízsugár a ház cserepeit verte. Az ingatlan tulajdonosa 84 éves néni, aki élete munkájának tönkretételeként élte meg ezt az eseményt.

 

Az Önkormányzat és a kivitelezés azt közölte soha nem jelezték ezt a problémát neki! Ezzel szemben a problémára a kivitelezési munkacsapat vezetőjének figyelme is fel lett hívva és az állapotokat korábban megszemlélte dr. Vántsa Botond Önkormányzati képviselő is, tehát természetesen ezt a problémát a Hivatalnak korábban is ismernie kellett!

 

Sas utca – Vértes utca

 

2014 Novemberében itt és nem csak itt a véglegesen el nem készült csatorna vezetékből csővel és szivattyúval a Vértes utcát és a környező területeket elárasztották! Itt és nem csak itt az elárasztások ingatlanokba folytak be, amely abba komoly és maradandó károkat okozott!

 

A kivitelezés és az Önkormányzat azzal védekezett, hogy bár ismeri az anno képeket ma már ebből semmi sem látszik külsőleg, a problémát nekik a lakók közül nem jelezte senki és semmilyen panasz ezzel kapcsolatban nem volt észlelhető! Természetesen az elárasztások kapcsán mi erről sem így értesültünk!

 

 

Berkenye utca

 

Egy ingatlantulajdonos és botanikus kertész kerítését döntötték be és elpusztították különleges növényeinek egy részét. Az ingatlantulajdonos a károkozást a kivitelezést végző és ott lévő csapatnak és vezetőjének is jelezte! A kerítést, mivel nem akart a kivitelezés és az Önkormányzat soha el nem jövő helyreállítására várni, ezért maga megcsinálta, hiszen nem éppen biztonságos az egészségre és a meglévő kis értékekre nézve a kerítés meg nem léte!

 

Az Önkormányzat és a kivitelezés tagadta, hogy a problémáról tudtak volna és azt is kérdőre vonták, hogy valaha fennállt a probléma, hiszen azóta mindez helyre van hozva! Természetesen a bizonyítékokat eljutatjuk a részükre és természetesen egy kerítés nem állhat éveken át beborítva, lebontva és tönkre téve!

 

Borz utca

 

Az ingatlantulajdonosok arra panaszkodnak, hogy a csatorna csatlakozás óta elviselhetetlen, korábban nem tapasztalt bűz és csatorna szag árasztja el lakásukat. Az ingatlantulajdonosok egyike visszacsapó szelepről is beszélt, illetve arról, hogy szakértői tanácsra ház előtti útszakasz csatorna fedelét is levették. Így ugyanis talán mérsékelhető a bűz!

 

Az Önkormányzat és a kivitelezés a szabadon lévő utcai csatorna részen fennakadt! Arról beszéltek, hogy bárki is tanácsolta ezt a fedőt azonnal vissza kell tenni! Amíg nem jelent meg az egyik lakó, addig az ügyet a lakók hibájaként és rossz kivitelezésként kezelték, de ahogy kijött a lakó és elmondta mi és hogy van a kommunikáció megváltozott! Igyekszenek segíteni neki és szomszédjának! Ezt mi részletesen nyomon fogjuk követni!

 

Ádám Jenő sétány az egybe szennyvízfordító és játszótér problémája

 

A Bucka csatornázás egyik legnagyobb gyalázatának is tekinthető, hogy talán a városrész egyik legszebb területén a szennyvízfordító telep és a játszótér egymás mellé épült, azaz játszhatnak a bűz mellett a gyerekek. Vita alapját képezi, hogy mire is kell itt alapozni! A kivitelezés során előbb készült el a játszótér és csak utána szennyvízfordító telep, míg a tervek elkészülte pont fordítva történt meg! Ezen a területen ezt a közelséget és a bűzt senki sem tartja kívánatosnak, így a játszótér legalább 20 – 30 méterrel történő délre tolását kértük vagy a szennyvízfordító innen történő elköltöztetését!

 

Az Önkormányzat és a kivitelezés kifejezte, hogy a szennyvízfordító nem fog arrébb menni, de a játszótér mehet! Ezentúl egy kis bokor csoportot ültettek a két létesítmény közé, amely gyorsan növő és talán hamarosan szagfelfogó szerepet is játszhat! Megállapították, hogy aktuálisan nincs ott bűz, de mi a Szövetség részéről kifejtettük, hogy sajnos és sokszor van! Az egymás mellé tétel meglátásunk szerint a Buckai gyermekek megalázása, de a leendő sövényt és a játszótér picit délebbre költöztetését üdvözöljük!

 

Boglya utca

 

A Bucka egyik legnagyobb problémája az osztatlan közös tulajdonok kérdése, amely a Bucka csatornázása során különösen előtérbe kerül. Egy osztatlan közös tulajdonra ugyanis egy leállás jár a törvény szerint. Ugyanakkor amiről szeretnek megfeledkezni az a törvény további kitétele, mely szerint ha az fizikailag indokolt, akkor lehet több leállás is. Az érintett Boglya utcai ingatlan osztatlan közös tulajdonban áll! Neki az Erdősor utca közepére, tehát az ingatlantól 250 – 300 méterre kellene csatlakozni, miközben a ház előtt a Boglya utcán elmegy a csatorna! Ha itt nem indokolt egy másodlagos leállás kiépítése, akkor sehol sem!

 

Az Önkormányzat és a kivitelezés kifejezte, hogy az osztatlan közös tulajdonra valóban egy leállás jár, de a területet felfogják mérni arra hivatott szakemberekkel! Elmondták, hogy nincsen baj azzal, hogy a jó távol lévő leállási lehetőség többlet költséget jelent, ahogy azzal sem, hogy 5 másik ingatlant is keresztbe átkellene dúrni! Ennek ellenére próbáljuk meg, de nem adnak túl sok esélyt, hiszen a Szigetszentmiklósi csatornahálózat bérlő, üzemeltetője minden ilyen kérést elutasított eddig!

 

Itt jegyeznénk meg, hogy ha így van az nagyon szomorú, egyben furcsa, hogy a hálózat tulajdonosa, az Önkormányzat nem áll ki a lakosok mellett és nem mondja azt, hogy igenis ide és ide tényleg kell!

 

A helyszíni bejárás során a Minisztérium részéről nagyon készséges munkatársak érkeztek ki, akik igyekeztek mindent rögzíteni és objektív módon!  Az Önkormányzat és a kivitelezés igyekezett mindent tagadni, illetve a véleményünk szerint eddig nem létező segítőkészségét bizonygatni! Mi pedig mutattuk a tényeket!

 

A helyszíni szemle lezárásaként elnézést kértünk a Minisztérium munkatársaitól, amiért ki kellett jönniük, hiszen normális esetben ezeket a problémákat a hiba jelzést követően az Önkormányzatnak és a kivitelezésnek meg kellene oldani! Csakhogy nem normális a helyzet! Az Önkormányzat és a kivitelezés eddig nem igazán reagált a lakossági problémákra, valamint a beruházás során okozott károkozások helyrehozatalára. Sajnos ezért kellett a Minisztérium!

 

A csatorna beruházás során okozott károk közvetítését, az okozott károk elhárításáért, helyre hozataláért folytatott harcot a továbbiakban is támogatjuk! Azonban nagyon fontos, hogy minden kárt szenvedett hozza el a bizonyítékait, hogy mi történt vele a csatorna előtt és a csatorna után, valamint hol van a probléma! Fontos azt is tudni, hogy korábban mindezt jelezte-e és ha igen, akkor írásban tette-e! Bocsásson rendelkezésre minden bizonyítékot, mert az alátámasztást ma is nagyon kérték! Anélkül, pedig a Szigetszentmiklósi Önkormányzat és a Penta munkatársai mindent tagadnak!

 

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr578665422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása