Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Közmeghallgatás Szigetszentmiklós 2018 - Csapadékvíz elvezetés és közlekedés - 2. rész közlekedés

2018. június 06. - Buckai Szövetség Egyesület

2018 Június 5-én közmehallgatás volt Szigetszentmiklóson két alapvető, egyben provokatív témával a közlekedéssel és a csapadékvíz elvezetéssel az egyebek mellett! Előző cikkünkben a csapadékvíz elvezetésre vonatkozó észrevételeket, megnyilvánulásokat, lakossági és önkormányzati nyilatkozatokat osztottunk meg, valamint tudható dolgokat is! Jelen cikkünk keretében éppen ezért nem lesz más a téma, mint a közlekedés!

 

Az első és legfontosabb kérdés, hogy történt-e valami ebben a kérdésben, ami akár pozitívnak, akár előrelépésnek mondható az elmúlt időszakban, napokban, hónapokban vagy években! Ez a kérdés azért is fontos, mert a legnagyobb katasztrófák egyikének tekinthető úgy a városban, mint a térségben, s ráadásul volt már a közlekedés közmeghallgatás témája egyetlenként és központi témaként például 2016-ban, azaz két éve kiemelve!

 

2016-ban az Önkormányzat dr. Fónagy János államtitkár álláspontját még osztotta, aki akkor az útszélesítések szükségességére azt mondta: „- Nincs szükség útszélesítésre, mert a 2*1 sáv, kiszélesítése Amerikában 2*2 sávra, majd 2*4 sávra, 2*8 sávra és 2*16 sávra is bedugult egyszer!”. Ez egy olyan álláspont, amivel mit kezdeni mi sem tudunk! De a hozzáállást mélységesen elítéljük!

 

Ugyanakkor tudni kell, hogy 1996-ban egy Szigetszentmiklós, József Attila telep  - Csepel, Csepeli HÉV táv 20 – 25 perc alatt volt megtehető méghozzá busszal! Ez a táv 1,5 – 2 óra napjainkban! Dugó áll a Buckában! Dugó áll az összes kijárati úton, lehetőségben és tömegek közlekednek alternatív utak, például Dunaparti utak tekintetében! Ha véletlenül valaki nem dugóban ül, akkor a sebbeség korlátozások dísznek vannak és simán közlekednek, előznek 70 – 80 – 100-al 30-as és előzni tilos táblák mellett az un. kedves közlekedők és szabálykövető emberek!

 

A kiállás a kertből baleset, a közlekedés az utak mentén, pedig életveszélyes részben a hatalmas átmenő forgalomnak, részben a hatalmas betelepítésnek köszönhetően! Mert Önkormányzati szinten örültek a tömegekkel jövő új embereknek, de a fogadásukhoz szükséges alapvető infrastrukturális feltételeket sem teremtették meg!

 

A közmeghallgatás során felmerült, hogy mivel térségbeli probléma, ezért van-e összefogás a térség önkormányzatai között ennek tekintetében, s ha van, akkor az miért nem látszik, s miért nem tudnak róla az egyszerű állampolgárok és a Szigetszentmiklósi emberek! Az Önkormányzat válasza szerint vannak és nem önkormányzatokkal, hanem országgyűlési képviselőkkel, akik lobbiznak is a térség érdekébe!

 

Újra felmerült mindemellett a Buckai utak kezelése, melyben a Csépi út és a Boglya utca egyirányúsítása újra téma lett! Ezt a kérdést mi nem támogatjuk, mert képes egyértelmű sebesség növekedéshez és ezáltal balesetekhez, halálesetekhez vezetni, de a testület és a lakosság hajlandó volt erről álláspontot cserélni! Álláspontjuk szerint a Csépi út és a Boglya utca, mint a Bucka két legfőbb útja egyirányúsítható lehetne egymással ellentétes irányba, de gond van a Boglya utca Vénusz utcai kissé kusza becsatlakozásával és az útszélességgel is!

 

Továbbra is fenntartották, hogy a Boglya utcát és a Csépi utat szándékában áll az Önkormányzatnak széles és új utakkal összekötni, amely több ingatlant is nagyon érzékenyen érint, valamint egy házat el is kell dózerolni! Utóbbi ingatlan tulajdonosa most is részt vett a közmeghallgatáson és teljesen ki van akadva! Valahol és szerintünk teljes joggal!

 

Érdekes volt a Fürj utca lakossági felvetése, amelyen se normális útviszony, se pedig közúti világítás nincsen! Az Önkormányzat álláspontja szerint magántulajdon, a lakók álláspontja szerint az utat már többször az Önkormányzat számára át szándékozták adni! Az Önkormányzat válasza az volt, hogy majd az Önkormányzat eldönti, hogy az út kell vagy nem kell neki!

 

A Horgász utca volt a másik furcsa helyszín! Ezen helyszín esetében egy ott élő papa elmondása szerint az út két irányú az egyik oldalról és jelentős szakaszon, míg egyirányú a másik oldalról és csekély szakaszon! Megkérdezte, hogy hogyan lehetséges, hogy egy út mentén egymással szemben lévő házak egyike Horgász utca, másika Rév út a megfelelő házszámmal! Hogy lehetséges, hogy egy út egyik és másik oldalának teljesen más a számozása és a neve? Megkérdezte az útszélességének mennyinek kell a kressz szerint kétirányú forgalomhoz lenni, s hogy az az utca megfelel-e ennek, amelyen él! A rendőrkapitány úrtól megtudhattuk, hogy ennek meghatározása a közút dolga és fejből nem tud mondani ennek megfelelő számokat!

 

Sokan a rendőrségtől gyakoribb ellenőrzéseket kértek, persze nem a büntetések miatt, hanem a sebesség korlátozások tiszteletben tartása véget! Mások fekvőrendőröket javasoltak! „ – Akik fekvőrendőrt akarnak, azok is sokan vannak, de azok is, akik nem szeretnék ha előttük zörögne, mert zavarja a nyugalmukat” – jött az Önkormányzati válasz!

 

A Csepeli út felújításra kerül adta tájékoztatásul az Önkormányzat! Ennek csúcsa nyárra teljesül ki a legnagyobb szabadságolásokra! Az Önkormányzat ugyanakkor elmondta, hogy a kormánynál szerepel a Gyári út Tököli körforgalomba csatlakozása és ezáltal Gyártelep egy részének rendezési szándéka!

 

Elmondták, hogy a szennyvíztelepnél a Massányi úton gond volt a tisztított szennyvíz kezelésével és kifolyásával, eresztésével is, amely kifolyt sok más mellett az útra is! Megígérték, hogy mindezt igyekeznek kezelni, miközben az Önkormányzat a Massányi út felújítását is hamarosan megfogja kezdeni!

 

Egy lakótársunk értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy hogyan van az, hogy a környék összes településén aszfaltozott a legkisebb zsákutca nálunk pedig gond van jelentős utak útburkolatával is! Erre az volt a válasz, hogy a város ezért vett fel hitelt, hogy ilyeneket a jövőben rendezzen! A város rendkívül hitelképes, ezért többször is megtudja ismételni a hitelfelvételeket!

 

Buckaiak nem értették, hogy miért újítottak fel egyes utakat a Bucka csatorna érkezése előtt egy évvel, ha tudták a csatorna miatt úgyis fel kell verni újra ezeket az utakat! Az utak szegélyezését sem értik, amelyek folyamatosan törnek és kopnak!

 

Mi számonkértük a Határ úti zebra újjá festésének ígéretét is, melyet a tavalyi közmeghallgatáson sikerült megígérni! Tájékoztatások szerint ez kétszer is megtörtént! Mégis kopottnak és kezeletlennek tűnik helyszíni bejárásunk szerint!

 

Az Önkormányzat ezentúl a „forgalom megsegítése végett” megakarja nyitni az Autópálya mérnökség és az Auchan közötti területet is! Ahogy mi a terveket néztük ez nem a közlekedést fogja javítani, hanem egy újabb ipari parknak megfelelő területet fog feltárni újabb iparűzési adóbevétel elérése érdekében!

 

Szigetszentmiklóson, tehát katasztrófában a közlekedés! Ígéret elhangzott megint, de sosem volt olyan, hogy ígéretben szegények lettünk volna! Azonban, ha a teljesítéseknek olyan arányuk lenne, mint az ígéreteknek, akkor maga a Kánaán lehetne ez az általunk hőn szeretett és jobb sorsra ítélt terület!

   

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr4414028504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása