Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Atlétikai Stadion egy kicsit másként! - Lehetőség vagy veszély? Fejlődés vagy visszalépés? Milyen hatással vannak ránk, ott élőkre a fejlemények?

2019. november 25. - Buckai Szövetség Egyesület

Semmit rólunk, nélkülünk szokták mondani főként az oktatás terén, ha születik az érintettek nélkül az ő életüket is befolyásoló és meghatározó döntés! S semmit rólunk nélkülünk mondhatnánk az Atlétikai Stadionra, amelynek alapja úgy lett megpályázva, hogy a lakosságot, az ott élő lakosságot nem kérdezték meg, hogy akarja vagy nem akarja, esetleg hogyan akarja!

Az Atlétikai Stadion számtalan kérdést vett fel és számtalan veszélyt, de érdemes végig nézni ezeket:

Az első nagy kérdés, hogy mi lesz a HÉV-vel és mi lesz a közlekedéssel! Az első képek konkrétan nem látatták a HÉV-et, s ezáltal bárkiben felmerülhetett, hogy Csepel sziget egyik legközpontibb tömegközlekedési eszköze ebben a beruházásban sérülhet! Ne feledjük el, hogy 2016-ban mennyire megtámadták ezt a közlekedési lehetőséget, illetve hogy visszaakarták villamossá zülleszteni! Ne feledjük el, hogy ebben vagy kapacitás csökkentés lett volna vagy kapacitás tartás mellett olyan sűrűn kellett volna lezárni (50 másodpercenként) meghatározó környékbeli utakat (II. Rákóczi Ferenc út, Soroksári út), amely Dél Pesten, Csepelen és Csepel szigeten a közlekedést, mint olyat teljesen ellehetetlenítette volna!

A legújabb kori képeken a HÉV már ott van a Stadion mellett! Ugyanakkor nagy kérdés, hogy maradnak a matuzsálem szerelvények vagy vajon tényleg az igényeknek megfelelően alacsonypadló gyorsvasúttá, azaz S-Bahn rendszerré fejlesztik a HÉV-eket az ígért hosszabbítások és fejlesztések mellett.

Szintén nem szabad elfelejteni 2018-at! Ekkor az M0 lehajtóinak lezárásával, a Csepeli út, a Massányi Károly út felújításával Csepel szigeten alakult egy akkora közlekedési káosz, hogy az egyébként 20 – 25 perc alatt megtehető Csepel – Halásztelek – Szigethalom távot 4,5 óra alatt tette meg a busz.

Egy Stadion az egyik Csepel szigeti kijárathoz vajon mit fog eredményezni? Vajon a közlekedésre milyen hatással tud lenni? Segít ezen a tervezet a semmiből a semmibe vezető Galvani híd, amely alig érinti a szigetet vagy újabb kijárat délebbre is kell? Délebbre, amely bevezet Csepel központjába, s délebbre, amely az 51-es út – Majosháza – Szigetcsép – Tököl – Százhalombatta – 6-os út alsó gerincet is elhozza! Ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy a Csepel szigeti agglomerációban nem egy település 3-szor 4-szer akkora lett, mint volt a rendszerváltás idején háromszor, négyszer annyi emberrel!

Mi lesz a Csepeli gerincút és a Szigetszentmiklósi gerincút összekötésével, amely több évtizedes ígéret, s amely akkor azt jelentené, hogy mindig csak a településeket elkerülő Csepel szigeti gerincút északi egyharmada épült meg? Mi lesz a Gyártelepi felüljáróval, amely 32 – 33 éves ígéret vagy Gubacsi híddal, ahol 2 * 1 sávon eresztenek át Pesterzsébetre hatalmas néptömeget?

Mi lesz azzal a helyzettel, hogy északra egy, keletre négy, nyugatra egy kijárata van Csepel szigetnek? Vajon változnak, vajon javulnak a helyzetek?

S ez csak a közlekedés volt! De mi lesz a Kvassay zsilip kiszolgáló személyzetének kissé szocreálos, de egyébként szép 19 darab szolgálati lakásával? Megőrzik? Leépítik? Ha leépítik a jelenlegi munkaerőhiány mellett, akkor ki fogja karbantartani a zsilipet és üzemeltetni?

Mi lesz a Kisdunával egyébként? Képes a Kisdunai hajózás újjáéledni? Lesz zöld közlekedési csomópont (HÉV, villamos, vonat, hajó) Közvágóhídon és a Kvassay híd mellett? Ki lesz takarítva vajon a Kisduna mikként azt például Baranyi Krisztina Ferencvárosi polgármester akarja?

Tudjuk, hogy sokan azért támogatták az Atlétikai Stadiont például Csepelről, mert attól félnek, hogy máskülönben nem juttatna fejlesztési pénzeket az állam a területnek! De gondolkozzunk el, hogy vajon valóban fejlesztések jönnek, melyek segítenek a térségen vagy valami más, melytől csak a Jó Isten mentsen meg?

Lesz ebben konzultáció? Megkérdezik az embereket vagy már megint nélkülünk és rólunk szóló döntések születnek, melyek vagy bejönnek vagy nem?

Nem kellene valami garancia esetleg?

 

 

Csizek Csaba

a Buckai Szövetség Egyesület

elnöke

06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1115323868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása