Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Szigetszentmiklós: Történelemhamisítók nyomában? Állítsák meg Szabacsot!

2018. január 02. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Szigetszentmiklósi Önkormányzat!

„Tisztelt” Polgármester Úr!

Tisztelt kapcsolattartónk!

Tisztelt Történelmi és Tudományos Társaságok, Intézmények és Hivatalok!

Tisztelt Sajtó!

és

Kedves További címzettek!

 

Mindamellett, hogy egy történelmi illetőségű témával keressük meg Önöket engedjék meg, hogy Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet kívánjunk Önöknek és a Szigetszentmiklósi Önkormányzatnak, pedig azt, hogy megtalálja a tisztességet!

 

A Szigetszentmiklósi Önkormányzat számtalanszor él panasszal, hogy rengeteg levelet, tájékoztatáskérést kap tőlünk, amely feltartja őket és feltartja tevékenységüket, de mindamellett, hogy Szigetszentmiklós városért ez a testület, ezzel a vezetéssel tudomásunk szerint soha nem tett semmi jót sem jelen levelünk alapja megint egy alkalmatlan, bizonyos téren sértő levél, melyet az Önkormányzat válaszlevélnek titulál, s minket, mint igaz lokálpatriótákat a lakossággal együtt meglátásunk szerint hülyének néz!

 

Mint Önök is tudják Szigetszentmiklós városa a jelen Polgármester hatalomra kerülése óta egy úgynevezett Szabacsi hagyományőrző ünnepet tart, amelynek amikor utána kutattunk számunkra egyértelműen kiderült, hogy nincs semmilyen alapja se! Nem beszéltek róla őseink! Nem jegyezték fel! Nem tudtak arról, hogy valaha ilyen létezett, ahogy arról sem, hogy létezik! Egyre inkább olyannak tűnik, hogy valahol valaki kitalálta és szétterjesztette! De ha így van, akkor Szabacs nem más, mint egy alappal nem rendelkező fantazmagólia, amely sosem volt és sosem létezett!

 

Az Önkormányzat ugyanis levelében egy történelmi levezetést szeretett volna, amely több sebből is vérzik! Szabacsot az egykori ófalu központjaként definiálja, de akkor felmerül a kérdés, hogy e név honnan alakulhatott volna ki? Szigetszentmiklóson ugyanis van Lakihegy, Bucka, Felsőtag, Lakótelep, Ragád, Gyártelep stb… város vagy területrész! Mindnek a neve, ahogy egyébként egy egyén családi neve is eredetében és keletkezésében levezethető! Lett valamiből, származik valamitől és alapjában véve van értelme! A Bucka például azért kapta a nevét, mert egy dimbes – dombos homokdűnés terület volt. Van, tehát jól levezethető eredete! De Szabacsnak nincs!

 

Szabacs esetében senki sem tudja honnan jött, honnan eredt, s ha még a falu központján élőket valamikor így is nevezték, akkor az eredetén és a miért kérdésen túl az is felmerül, hogy miért nem maradt fenn? Miért csak ófaluként emlegetik azt a területet azok az általunk ismert idős emberek, akik elmúltak 80 évesek? Az ugye logikus, ha lett volna ilyen, akkor nekik erről illet volna tudniuk?

 

Avagy a Szabacs név Szabács várából ered? Szabács várához, amely ma Szerbiában helyezkedik el és egy 1472-ben a török által épült végvár, melyet Mátyás király 1476-ban foglalt el, s 1521-ig volt a Magyar Királyság része Szigetszentmiklósnak mi köze? Ide, pontosabban az ófalu területére menekültek az egykori védők? Mások jöttek ide arról a területről? Vagy más a név eredete? Honnan jöhetett? Miből lett? És miért nem tudnak róla az idős emberek?

 

Félre értés ne essék! Szigetszentmiklósnak ünneplés és ünnepség kell! De ha kiderül, hogy Szabacs egy kitaláció és nincs semmilyen valóság alapja (szerintünk ez így van), akkor nem lehetne mondjuk falusi napokat szervezni Szabacs helyett? Nem lehetne az, hogy egy ünnepség keretében ez a város valóban azt ünnepelje meg, ami meg is történt a területén, s amire büszke is lehet? Nem lehetne az, hogy mondjuk olyan ünnepséget szervezzen, melyheznek a valóság alapon kívül van is üzenete, mint például, ahogy egy tavaszi Virágünnepnek lenne? Ugyanis egész Magyarországon Szigetszentmiklóson a Flóra Hungária területén adják el a legtöbb virágot! Nem lehetne ebbe a várost is belevonni? Nem lehetne ezt megünnepelni? Vagy azt gondolják a Szigetszentmiklósiak nem szeretik a virágot? Mi ugyanis csak olyan Szigetszentmiklósiakat ismerünk, akik oda vannak a virágért!

 

 

 

Köszönjük a kérdéseinkre

esetlegesen majdan

megküldött és érdemleges

válaszuk!

 

 

 

 

 

Szigetszentmiklós, 2018. Január 2

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                          Elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr7713540905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása