Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Hogyan lehetne a Buckát fejleszteni? - Szemléletet mutatunk!

2017. január 10. - Buckai Szövetség Egyesület

Sokan kerestek fel bennünket, hogy mi mit gondolunk, hogyan lehetne a Buckát fejleszteni! Nem akartunk válaszolni, mert évek óta ezért küzdünk, és ezért harcolunk, így több év munkáját, tapasztalatát nem lehet összefoglalni egyetlen munkába, hiszen évek óta írjuk! Másrészről meg egy olyan oldal vetette fel, amely a kezdetektől fogva bebizonyította mást mond és más tesz! Az ilyet mi pedig szóra sem méltatjuk és nem is szeretjük! Ellenben megosztunk egy szemléletet!

Igazán várost és területet fejleszteni, akkor lehet, ha nemcsak szeretjük a területet, de úgy járunk kelünk benne, hogy folyamatosan minden szegletében azt figyeljük hogyan lehetne szebbé, jobbá és élvezhetőbbé tenni!

Egy terület vonatkozásában nem lehet úgy gondolkozni, hogy van 10 milliárd, 1 millárd, 100 millió vagy 10 millió és azt mire költenénk el, mert legyen bármekkora is a pénzösszeg bizony-bizony elfog fogyni! Így van józan paraszti ésszel és így van ez közgazdasági szemlélettel is. Éppen ezért a problémákat és a lehetőségeket rendszerbe kell szervezni és folyamatosan tárgyalni, pályázni, kezdeményezni!

Ha 100 millió forintot járdára költünk az bizony nem elég! A pénz hamar elmegy és nem tudtunk sokat előre sem lépni! Ha 100 millió forintot óvodára költünk az nem elég, mert manapság egy óvoda 200 – 300 – 400 millióba szokott kerülni! Ha 100 milliót költünk cukrászdára az őszintén szólva azon kívül, hogy biztos finom a süti, de kin segít? Ha szemléletben gondolkodunk, beszélgetünk és pályázunk sokkal többet tudunk elérni!

Vegyünk egy-két példát!

Ahogy sokan, akik még most csodálkoznak rá dolgokra pár évvel ezelőtt mi is azt mondtuk, hogy kell gyógyszertár a Buckába! Kiszámoltuk mennyi van és megnéztük mekkora Szigetszentmiklós lakossága! Rájöttünk arra, hogy az eddigi 7 mellé lehetne a városnak egy nyolcadik gyógyszertára, amely nem kerülne máshova, mint a Buckába! Írtunk és leveleztünk! A levelekből kiderül, hogy város valóban pályázhatna egy nyolcadik gyógyszertárra, de azt nem lehet megmondani, hogy hova kerüljön a városban! A gyógyszertárosok elmondták, hogy oda ahol nincs orvosi rendelő nem fognak gyógyszertárt vinni! Éppen ezért először orvosi rendelőért kell küzdeni! Merthogy a Buckában az sincs! Egy orvosi rendelőt, pedig ellehetne hozni!

Sokan beszélnek arról is, hogy utat kellene szélesíteni! No ez nemcsak az osztatlan közös tulajdonok és amiatt zűrös ügy, hogy sok helyen az út is magántulajdonban van és bármikor lezárható, ha ezt a kérdést nem megfelelően kezelik, de azért is mert hol fog menni a járda és hogy lesz megoldva a vízelvezetés! Mert utat nem lehet úgy tervezni, hogy ezt a kettőt nem oldjuk meg! Első ötletünk az volt, hogy csináljunk egy vizesárok rendszert itt-ott csapadékvíz csatorna hálózatba történő bevezetéssel ráteszünk vaskarmokat és járda lapokat így lesz egy oldalon és kettő az egyben! Ahogy jártuk és keltük a Buckai utakat a lakótársak és szakemberek mást javasoltak! Azt mondták vájunk az út és a járda közzé is vájatokat. Az utat és ezeket is lejtésbe tegyük, amely egy szikkasztó, elvezető árokba tereli a vizet. Így ezt biztonságosabban és olcsóbban meglehet oldani!

Visszatérve a járdára! Ugye tudjuk azt, hogy a Buckában emberek ajánlották fel, hogy járdát építenek a Bucka boltig a Csépi mentén az 1970-es években! De az akkori tanács azt mondta, hogy nem! Ha és amennyiben lennének ilyen lehetőségek vagy olcsón lehetne beszerezni ehhez jó alapanyagokat, akkor ez a dolog nem a nemet, hanem a támogatást érdemli meg!

Amiről eddig beszéltünk az többnyire és kis mértékben pénzbe kerül, de amit ezután mutatunk az annyira nem!

Az első példánk nem lesz más, mint a Csépi úti Katasztrófavédelemnél található útszűkület. Azért nem valósítják meg, mert bár mint kiderítettük a Katasztrófavédelem benne lenne, de drága a villanyoszlopok arrébb helyezése! Ezért az Önkormányzat azt mondta, hogy nem! Pedig van egy Sportcsarnoka, számtalan reklámfelülete, amelyet bartelben  az ELMŰ-nek adhatna. Így a város megkapná a villanyoszlop áthelyezéseket és az útszélesítést, az ELMŰ, pedig ingyen kapna népszerűsítéséhez reklám felületet! Kinek kerülne pénzbe? Senkinek se! Miért nem teszi meg az Önkormányzat? Azért, amiért minden ígéret 1990-es vagy korábbi és teljesületlen vagy ha valamit elhoztak az látszat volt, netalántán maga a katasztrófa! Nem is érdekli őket az itt élő ember!

 

Menjünk tovább! Azt mondják mert valaki kitalálta legyenek a Buckában egyirányúak az utak! Ez persze legalább akkora hülyeség, mint ha azt mondanák, legyenek aranyozottak! Egyirányúsítani olyan helyen, ahol se járda, se normális útviszony, rendezett telekviszony és közlekedési kultúra még nincsen, nem lehet! A 30-as táblák mellett 120-al közlekedők csak azért nem mennek többel, mert a frontális ütközéstől félnek! Ha elvesszük ezt a félelmet még gyorsabban mennek és ha ott egy gyalogos elkerülhetetlen a halálos baleset! Jó érzésű ember nem akarhat ilyet! Ezért kell az elkerülő útról beszélni, amelyhez mindenki hozzájárulása megvan kivéve az Önkormányzatot és az ÁTI Szigetet. De az is meglesz egyszer!

 

Ez csak pár példa volt eddig, de napestig sorolhatnánk még! A rendelkezésre álló erőforrást azonban nem szabadna vannak tekinteni, hanem újabb alternatívát kell keresni, pályázni és pályázni, tárgyalni és tárgyalni! Megszüntetni a károkat, amelyeket a Buckai víz és a Bucka csatorna károsultaknak okoztak, kitakarítani a tó területét, amelyet ki nem takarítottak! Tárgyalni szegény településekkel, hogy értéket hogyan értek el! Hogyan lett valamilyük is, ha alig rendelkeznek pénzzel! Merthogy bár Szigetszentmiklós gazdag, de a Buckára nem fordítanak! Így a Bucka nemcsak káosszal telített, de sajnos szegény!

Vannak települések, akik szinte a semmiből csinálnak maguknak küldetéseket és hírnevet! Ezzel magukhoz vonzanak embereket, melyekből a plusz erőforrásokat feltudják használni fejlesztésekre! Szigethalom tekintetében ilyen volt az Ikertalálkozó és Szigetszentmiklósnak a tavaszi Virágünnep szintén ilyen lehetőség! Hírnevet hoz, népszerűséget hoz és befektetést! Erre pedig annak, aki fejleszteni akar nagyon nagy szüksége lenne!

De a fejlesztési szándékba sose felejtsük el, hogy óhatatlan hogy rálépjünk ellenérdekű felek tyúkszemére! Olyanokéra, akiknek az az érdeke, hogy sose teljesüljenek az 1990-es és azóta is folyamatosan napvilágon lévő 27 éves ígéretek! Ne teljesüljenek, mert akkor mivel lehet majd választásokon ámítani az embereket? Egy igazi városszerető és fejlesztő ember és csapat hamar ellentétbe és konfliktusba kerül az ilyen emberekkel! Aztán már ott is vannak a tyúkperek, amiket persze nem szabad lebecsülni se!

De gondoljanak csak bele és e tekintetben picit elkalandozunk, hogy az elmúlt napokban a Csonka János Szakiskoláról írtunk egy cigi ügy miatt! Nem az volt, hogy ránk támadtak, bepereltek, megfenygettek, hanem megkerestek és elmondták teljesen kulturáltan a véleményüket! Tették többségében ezt gyerekek! Akiket persze a tiszteletre nevelünk, de mindig is meglepődünk, amikor ennyire finoman és diplomatikusan tudják magukat kifejezni, mintha diplomatikusabbak lennének, mint mi felnőttek, mint magunk! Pedig tőlük azt várják sokan, hogy tiszteljenek minket, mint felnőtteket, mert ők gyerekek, mi felnőttek vagyunk! Igaz nekünk nincs ilyen tévképzetünk!

De ott vannak a képviselők! Tudják azok, akik csak tékozolni tudnak és értéket rombolni, valamint 27 éve ugyanazt ígérni rendületlenül és arcátlanul! Ők, ha sértve érzik magukat nincs diplomácia! Nincsenek érvek és észérvek! Vagy lekommunikálják, hogy hülye, idióta, leépült és kitudja még mi a másik vagy jön a tyúkper vagy az elásás ígérete! Pedig papíron tiszteletre méltó és példamutató emberek kellenének, hogy legyenek!

Mégis melyik a példamutató? Az iskolájuk mellett diplomatikusan kiálló, normálisan kommunikáló gyerekek, vagy a gyalázkodó, értékromboló, másikat ledegradáló, a bíróságokat tyúkperekkel feltartó képviselők?

Döntsék el Önök!

Csizek Csaba
Buckai Szövetség Egyesület

elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr4212114241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása