Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Szigetszentmiklós - Eltűnt értékek nyomában: A Gyári úti friss kenyér illata!

2016. szeptember 19. - Buckai Szövetség Egyesület

Sokan beszélnek és mesélnek arról, hogy Szigetszentmiklósnak megváltozott az arculata az utóbbi időben! Bármennyire is gondolkozunk bizony-bizony ennek van alapja! A rengeteg új és szép ház megjelenése, a hozzájuk szükséges és elengedhetetlen feltételek megteremtésének hiánya mellett ugyanis lassan-lassan már eltűnőbe és elfeledő esnek bizonyos és régi értékek.

Szigetszentmiklóson nem kell olyan régre visszamennünk, hogy egy heves emlékre a Gyári úti kenyérgyárra, a Dunakenyér gyárára és az ott mindig terjedő friss kenyér illatára emlékezzünk! Az embernek egyszerűen összecsordult a nyála annak illatára és nem lehetet eltéveszteni, hogy hol vagyunk!

Régen, hogy mindenki lássa és ismerje meg a kenyér gyártásának folyamatát a gyárba bemehettek iskolás és óvodás csoportok is. Így egészen az alkotó elemektől, a keverési folyamatokon és kigyúráson át a sütési folyamatot és a készterméké válás gyönyörét is végig lehetet kísérni! Sőt! Az egész látogatás végén az óvodás és iskolás csoportok friss és még meleg kenyeret is kaptak!

Kár ezért az emlékért és tradícióért! És talán azért is, hogy gyártási folyamatot (mármint a kenyér elkészülésének folyamatát) városunk most felnövekvő generációi és információink szerint már nem tudják ugyanúgy végig követni, pedig hisszük azt, hogy talán nekik is élmény lehetne!

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr4411722279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása