Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

VESZÉLYBEN: Eldozerolták a Buckai gátrendszert!

2016. május 12. - Buckai Szövetség Egyesület

A hiányos történelmi ismeretekkel rendelkező Szigetszentmiklósi városvezetéseknek is köszönhetően napjaink világára teljesen eldózerolták a Buckai gátrendszert! Ugyanis a dombok kialakítását, melynek utolsó nyomai az Iglice utcai dombnál lelhetőek fel (az is a gátrendszer része volt) napjainkban sokan nem tudták értelmezni és senki sem mondta el azok keletkezésének és jelentőségének valódi történetét!

 

A Bucka a Dunai áradások idején sokszor víz alá került! Az utolsó nagy áradást az 1950-es években élte meg! Ahhoz azonban, hogy ne legyen víz alatt a teljes terület egy védő domb és gátrendszert alakítottak ki! Mind a Kvassay, mind a Tasi zsilip keletkezésük óta védik a Kis Dunát és ezért lehet az, hogy sokan már el is feledték e tájak elöntési veszélyét! 2013-ban azonban komoly veszély volt! A víznyomás a Tasi zsilipre nagy terhet pakolt! Rémhírek jelentek meg arról, hogy nem fogja bírni! A kérdés az az, hogy minden évtizedben van legalább egy olyan év, amikor a térség nagy víznyomás és szélsőséges időjárás veszélyeinek van kitéve! Vajon a táj, a térség és a házak védelme érdekében hogyan akarnak kialakítani védelmi rendszert? Vajon erősítik-e a zsilipeket és milyen védelmet akarnak kialakítani az eldózerolt Buckai domb és gát rendszer helyett?  

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

 06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr828711256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása