Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

A Buckai Vízkárosultak miatt Alapvető Jogok Biztosához fordulva

2017. január 12. - Buckai Szövetség Egyesület

 

Tisztelt Alapvető Jogok Országgyűlési

Biztosa!

 

Magyarország igen büszke felelhető vízbázisára és vízkészletére, s ennek jelentőségét a Köztársasági elnök Úr is az utóbbi időkben nagymértékben kiemelte a környezetvédelem fontosságával együtt.

 

Ugyanakkor Magyarországon mindenkit megillet az egészséges vízhez való jog az Alaptörvény szerint!

 

A probléma, amelyben az Ön segítségét kérjük onnan indul el, hogy úgy tűnik Magyarországon van egy olyan hely, ahol nem mindenkit illet meg ez az Alaptörvényben rögzített jog és ez a hely Szigetszentmiklós.

A terület, amely az otthonunk és ahol mi élünk Alsóbucka városrész tekintetében a Csepel Autógyár, a város többi része tekintetében a Csepel Autógyár és a Csepeli Vas és Fémművek által agyonszennyezett. A Buckában a talaj olajjal, gépronggyal, a Bucka-tó tekintetében galvániszappal, kohósalakkal és egyéb nehéz ipari hulladékkal, valamint kommunális hulladékkal van feltöltve, s ugyanezek szerepelnek a második világháborúból itt maradt és azóta feltöltött bomba gödrökben! Ennek köszönhetőek az olcsó ingatlanárak és az olcsó ingatlan árak miatt rengetegen költöznek ide a szennyezésekről mit sem sejtve!

 

A Bucka-tó, amelyet így már említésre is került nemcsak szennyezett, amelyet nem takarítottak ki egy elnyert pályázat ellenére sem, hanem vize a talajvízzel is egy. A talajvízről, pedig megállapították, hogy locsolásra, ívásra alkalmatlan, bőrbetegséget okoz és hat éven aluli gyermekre nézve életveszélyes! Így, aki nem tud a vezetékes vízre rácsatlakozni az a szennyezett talajvíz miatt nem tud egészséges vízhez jutni, vagy kénytelen kútra járni, amíg és az még lesz! Ugyanis megígérték, hogy leszerelik annak ellenére, hogy sok ember vezetékes víz csatlakozását lehetetlenítették el!

 

Tisztelt Biztos Úr!

 

Szigetszentmiklós Alsóbucka ma az a hely, ahol a vezetékes víz csatlakozási díját kifizették egyes lakosok, de cserében és másokkal szemben azt nem kapták meg! Ennek lehet oka az is, hogy bár kifizették, de betegek voltak ebben az időben és lehet ingatlan tulajdonlási perek elhúzódása is. A lényeg, hogy aki akkor ott volt és nem hátráltatta semmi az rögtön tudott csatlakozni és kapott vízórát a vízóra aknájába is! Akinek azonban akár egészségügyi, akár más indokok jöttek közbe és kifizetése ellenére picit később kellett volna bekötni annak vízóra soha nem került a vízóra aknájába és a kertjébe! Utóbbiak többnyire beteg, szegény és idős emberek! Ezeknek az embereknek elmondták később, hogy ők nem azt fizették ki, hogy a vízóra a kertjükbe legyen, hanem, hogy a gerincvezeték a telkük előtt elmenjen! Ez megtörtént így panasz se lehet! De őszintén! Ki az, aki azért fizet, hogy valami elmenjen az utcán és előtte, de ő ne érje el! S, ha ez csak gerincvezeték hozzájárulás, akkor a többi lakónak, hogy – hogy ugyanannyi összeg, ugyanolyan hozzájárulás, ugyanakkor történő megfizetése után a vízóra az aknájukba, a kertjükbe van és itt meg nem? Hogy lehet azt mondani, hogy mivel a csatlakozásnak ma más neve, aki eddig kifizette és nincs a kertjébe az vessen rá keresztet, már elévült és fizessen úgy, mintha eddig és soha nem fizetett volna? Hogy lehet ezektől az emberektől ugyanúgy elkérni a mai horribilis csatlakozási díjat, azaz a kettőszázezret vagy a háromszázezret? Az, hogy emberek kifizettek valamit, de nem kaptak érte szó szerint semmit, hogy történhetett meg? Hol van olyan, hogy a pénzemért semmi se jár? Semmit sem kapok érte? Ráadásul mindez egy súlyosan szennyezett területen!

 

Mi lesz ezekkel az emberekkel? Merthogy mégegyszer nem fizetik ki, amit már egyszer kifizettek az szinte biztosra vehető! Nem is tudnák, mert nincs miből és nem is lenne jogos, hiszen sehol sincs olyan, hogy valamiért kétszer kelljen fizetni!

 

A problémával már mindenhol jártunk! Az Önkormányzattól kezdve a minisztériumokig! A Köztársasági elnöki Hivataltól különböző környezetvédelmi szervezetekig mindenkinek írtunk! TV-t is hívtunk, abban is szerepeltünk! Mindenkitől segítséget kértünk! S mindenki elmondta, hogy megértik és igazunk van, de vagy nem illetékesek vagy nem tudnak mit tenni értünk és a probléma megoldására! Éppen ezért fordulunk Önhöz, Hivatalához és kérjük, hogy segítsenek eme probléma megoldásában nekünk!

 

Köszönjük előre is a segítséget!

 

 

Szigetszentmiklós, 2017 Január 12

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                          Elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr4612121325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása