Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Szigetszentmiklós az elöntött város - Hogyan jutottunk idáig! - 1. rész

2019. február 27. - Buckai Szövetség Egyesület

Számtalan botrány övezi azt a várost, amelynek egy mozzanatát és történet sorozatát igyekszünk rövid cikk sorozatunkban bemutatni! Számtalan botrány úgy, mint a 3,5 milliárdos TAO roncs, a Polgármester földjére épülő és Csepel-sziget közlekedését romba döntő Sámé hegyi ipari park, a soha ki nem takarított Bucka-tó, melyre 4,7 milliárdot adott az Unió. De mondhatnánk az elszámolási és durva minőségi hibákkal küzdő Bucka csatornát, a kesze-kusza és kezeletlen, többnyire járda nélküli utakat és zsák utcák rengetegét... És a sor sokáig folytatható lenne! A sor, amely azért alakult ki, mert ennek a városnak nincs gazdája és elfelejtette kezelni annak vezetése! Mitöbb a lakosságról már régen megfeledkezett!

De most nem az eddig leírt problémákról lesz szó, hanem egy másikról, amely sokkal inkább súlyosbodó, s mely a városon az utóbbi években elhatalmasodott!

2010! Szigetszentmiklóson végre a Buckai főutak mentén már nem sárban járnak az emberek miután a Csépi út is 12 éve végre teljes hosszában szilárd burkolatú lett! Igaz ehhez kellett egy botrány a betonút és a föld út találkozásánál! Mégis végre meglett! 1998-ban az újságok egy vicces jelenetről cikkeztek! Arról, hogy valaki a kerítéstől kerítésig érő hatalmas tócsa közepére kitette: „Önkormányzati uszoda! Fürdés ingyenes!”. A média nyomás és a hatalmas ciki hatására végre történt valami! Azonban az mégiscsak szomorú, hogy egyes városokban így történik valami!

 

2010-re végre ezt sokan el is felejtették, igaz sok volt az új lakó is! Végre már nem kellett 3 váltás ruha a táskába, hogy ne kisdisznóként érjenek az iskolába vagy a munkahelyre az emberek és végre a kétlyukú híd vízelvezetője is kitisztítást nyert! Igaz ehez is az kellett, hogy egy Peugeot 206-osnak csak a teteje látszódjon ki a víz rengetegből, de mint írtuk Szigetszentmiklóson minden csak botránnyal működik!

Az utak mentén a vízelvezetést az Önkormányzat a legegyszerűbb és a legbarbáribb módszerekkel igyekezett megoldani: Lővészárok mélységű vizes árok többnyire baleset veszélyes helyre, kanyarba, dombtetőre vagy keskeny járda nélküli utak mellé! Hogy mi lett a vége? A lakók a barbár módszereket megelégelték és sorra betemették! A gyalogosok ugyanis nem közlekedhetnek az út közepén, a kanyarba semmi jót nem szolgál egy ilyen árok csak balesetet, s miután létezik még a fránya gravitáció, ezért a dombtetőre se fog víz folyni nagyjából soha! S a levegőben volt, hogy ennek a nem megfelelő kezelése egyszer nagy bajhoz vezet!

Szintén 2010! A régi bajok helyett előbújt egy új! A 10 – 11 ezer főre tervezett hálózatok nem bírták elvinni a rájuk zúduló 40 ezer főt és az ebből adódó többlet terhet! A szennyvízzel keveredett csapadékvíz így buzgárként feltört és öntött el mindent! Mindent, azaz házakat, kerteket olykor üzleteket!

Mi civilek jeleztük, hogy ez nem jó így, de az Önkormányzat azt írta: a problémát a lakosság illegális rákötése okozza! Mintha illegális rákötéssel okozható lenne ekkora galiba! S mintha a város legnagyobb problémája az lenne, hogy lakossága van! S amikor más hivatalokhoz fordultunk, például az ÁNTSZ-hez? Az Önkormányzathoz fordultak és szóról szóra olvashattuk vissza ugyanazokat az alkalmatlan, a valósággal köszönő viszonyban nem lévő mondatokat! Közben, pedig meg kellett értenünk, hogy olykor a fertőtlenítés nem máskor következett be, mint a fertöző elöntést követő harmadik napon! Hogy addig hány kocsi kerék, hány ember hordta szét és mekkora volt a járvány veszély? Az rajtunk és a lakosságon kívül senkit sem érdekelt!

Amikor, pedig már látták azt, hogy az illegális rákötések és a lakosság a hibás szöveg nem igazán jött be, akkor jött egy másik kevésbé alkalmatlan ötlet: Rendkívüli időjárás okozza az elöntéseket! Ez azért persze vicces!

Ezen verzió szerint ugyanis Szigetszentmiklóson mindig rendkívüli időjárás van, ha esik az eső! Ugyanis, ha esik az eső, akkor az ár feltőr és mindent elönt!

A történet azért is megdöbbentő, mert csak Magyarországon, köztük kis településeken is tudják a csapadékvíz elvezetést kezelni! Tudnak építeni vízes árok fölé épített járdákat, melyek betonlapjait az árok fölött vaskarmok rögzítik! Tudnak építeni szikkasztó árkokat és oda elvezető rejtett rendszereket, s ilyen rendszer működik a Szigetszentmiklóssal határos Budapesti kerületben, Csepelen, azon belül is Királyerdőben!

Tehát semmi nem ördögtől való, a probléma kezelhető lenne és megoldható! Megoldható, ha lenne mögötte akarat és lenne jó szándék is!

S jó szándék? Kevesen gondolnák, hogy Szigetszentmiklósnak van egy olyan cége, amely tulajdonosának, az Önkormányzatnak a beszámolója szerint csapadékvíz elvezetést kezel! Némelyek szerint ez annyiban történik meg, hogy sikerül elszivattyúzni egyes területekről az elöntéseket! Némelyek szerint, mert mi még ezt sem láttuk! Kaptunk persze kommunikációt róla, hogy mi mindent csinálnak, de nem találkoztunk még olyan emberrel, aki ezeket a kommunikáció mögött rejlő dolgokat látta is a való életben! 2013 óta, pedig ennek a cégnek a tevékenysége leszűkült! Már nem feladata a város szennyvízhálózatának és vezetékes vízének kezelése, így tudna koncentrálni a csapadékvíz elvezetésre és központi épületének karbantartására, hogy az mindenkor bérbe adható legyen! A központi épület bérbe adása kétségtelenül működik, de a csapadékvíz elvezetés? Egyre nagyobb területen okoz súlyos problémákat, hogy kezeletlen! Már nemcsak a Határ út kritikus pont, hanem a Tököli út is, s nincs a városnak olyan része, amely esőzés idején ne lenne elöntve!...

FOLYTATJUK!

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr4214656535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása