Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

A Lakihegyi fairtás és indokolatlan teherautó növekmény miatti népszavazás miatti egyeztető tárgyalásán vettünk részt! Érdekes eredmény született!

2018. július 04. - Buckai Szövetség Egyesület

Egyeztető tárgyalásra került sor mai napon a Buckai Szövetség Egyesület és a Szigetszentmiklósi Önkormányzat között a Lakihegyi fairtás és indokolatlan teherautó növekmény, továbbá az emiatt indítandó népszavazás kérdésében! Az Önkormányzatot Szigetszentmiklós város jegyzője, aljegyzője és több önkormányzati alkalmazott képviselte, míg a Szövetséggel együtt a Lakihegyi érintett lakosság egy része, a terület képviselője és más társadalmi tömörülés is érkezett.

 

Az ügy alapvető alapja, hogy egy vállalkozó engedélyt kért 2018 május 23-án a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi kirendeltségétől, hogy saját területére, de ártérbe Gyeptégla és szőnyeg üzemet létesítsen! Az engedélyezési eljárás 45 napos, amely még nem telt le, így nem rendelkezik még erre engedéllyel!

 

Ennek ellenére a vállalkozó a Nagy Dunai gátrendszer mellett, de árterületen lévő terület vagyonkezelőjéhez fordult, azaz a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Hatósághoz, hogy kiszolgáló utat létesítsen! A vagyonkezelő (és ezt kiemelnénk, hiszen a Magyar Állam a tulajdonos és jó kérdés, hogy vajon a jó gazda magatartása fenáll avagy sem) megadta az engedélyt a még nem engedélyezett üzemet kiszolgáló út létesítésére!

 

Ezen út létesítése során a vállalkozó olyan szintű és olyan barbár tevékenységet folytatott, amely során kiérdemelt beceneve lehet a Fa írtó! A tevékenység során, mintegy 45 – 50 élő, egészséges és több évtizedes fát rángatott ki, amellyel azon túl, hogy terrorizálta az ott lévő és méltán felháborodott lakosságot is, álláspontunk szerint a környezetkárosítás bűncselekménye is bőven megvalósult! Az irtás hatására ugyanis felborult a teljes biológiai környezet, bogár invázió indult meg a környező telkekre, miközben kétségbe esett madárseregek köröztek!

 

Kiderült a vállalkozónak nemcsak az üzem létesítésére nincs még engedélye, de a faráncigálás és pusztítás helyén se kérte meg az illetékesek mindegyikétől a szükséges engedélyeket! Az FGSZ Zrt, mint a MOL csoport tagja egy gázvezetékkel, a Bányakapitányság, pedig egy optikai kábellel rendelkezik a területen, amelynek megközelítését és a felettük lévő munkákat engedélyeztetni kell! Ez azonban nem történt meg és így folytak az emberi elme által szinte felfoghatatlanul pusztító tevékenységek!

 

 

Egyes legendák szerint és ezt a vállalkozó többször hangoztatta a faráncigálásra az engedélyt valakitől 5 millió forint összegért kapta! 5 millió forint azonban kevés lenne ekkora pusztítás helyre állítására és biztosan jogi és egyéb kérdések is felmerülhetnének, ha ez valóban és tényleg igaz.

 

Szakértők szerint a gyeptégla üzem egyébként maximum 5 – 8 embernek tudna mindössze új munkahelyet biztosítani, miközben több száz családnak tenné teljesen tönkre az életét! Nem véletlen, hogy Csepel Önkormányzata és lakossága megtorpedózta a hozzájuk ugyanezen vállalkozó által tervezett üzemet.

 

A mai nap során az Önkormányzat részéről a jegyző elmondta, hogy a Kormányhivatal felkereste javaslattételre vonatkozó kéréssel! Az Önkormányzat azonban elutasításra javasolja az üzem létesítését, mivel a Helyi Építési Szabályzattal és egy másik Önkormányzati rendelettel szembe megy! Se üzem létesítésére, sem épület felhúzására nem adja meg az engedélyeket!

 

A jegyző Asszony azt is megjegyezni kívánta, hogy árterületeknek, vízbázisoknak különösen szigorú a szabályozása Szigetszentmiklós esetében és a Hivatal az itt található saját területén történő keresztül haladást, becsatlakozást és útszakasz létesítést sem fogja engedélyezni, melynek hatására a fapusztítás által létrehozandó 16 méter, tehát autópálya szélességű szolgalmi út gyakorlatilag zsákutca lenne, mert nem lenne becsatlakozási lehetősége!

 

A fentiek alapján a népszavazásnak talán nem lenne értelme, de a lakossággal együtt továbbiakban is fenn tartjuk ennek lehetőségét arra az esetre, ha az Érdi Kormányhivatal mégis engedélyezné az üzem létesítését az Önkormányzat javaslata ellenére vagy az Önkormányzat meggondolja magát és mégis engedélyezi, hogy környezetpusztítónk oda üzemet létesítsen!

 

Felkérjük a Kormányhivatalt egy külön levélben, hogy minden egyes lépésről értesítsen, hogy tudjunk mi is és az érintett lakosság is reagálni annak megfelelően!

 

Felkérjük az Önkormányzatot is, hogy a legközelebbi, július 11-ei testületi ülésen foglalkozzon ezzel a kérdéssel egy külön napirendben! Azért kérjük fel, mert megismertük a Hivatal álláspontját, de megszeretnénk ismerni a testület álláspontját is!

Felkérjük a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitány Urat, hogy külön időpontban személyes meghallgatás keretében fogadjon minket annak érdekében, hogy soha többé olyan mely szerint a fapusztító bármit is csinál az engedély nincs nála és telefonszám felhívására szólítja fel a rendőröket, hogy van-e engedélye ne lehessen!

 

A kérdést nem engedtük el!

A lakossággal együtt a további pusztításnak mindenképpen ellent fogunk állni!

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr8714093679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása