Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

A Kisduna és az iszap: A környezetszennyezés marad?

2018. február 24. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Nemzeti Fejlesztési

Minisztérium!

Tisztelt Szigetszentmiklósi

Önkormányzat!

„Tisztelt” Polgármester Úr!

 

Az elmúlt években és évtizedekben számtalan esetben hallottunk a Kisdunával, mint közvetlen élőkörnyezetünkkel kapcsolatos különböző ígéreteket! Megígérték, hogy a Tassi zsilip egyszer majd meg lesz erősítve, de közben veszélyt jelent minden nagy Dunai árnál a teljes Csepel szigetre nézve! Mindig ott lebeg az a kard és az az emlék, mely 1956 március 24-ével, a Tassi zsilip áttörésével tör előre és rémiszt meg!

 

A Kisduna valódi és csodálatos élőkörnyezet lehetne, ha valaki és valamilyen formában végre törődne vele! Ha valaki visszahozná a Kisduna közlekedést, a meder melletti lerombolt védelmi rendszert és biztosítaná, mindenki számára biztosítaná, hogy egyszer s mindenkorra elérhető legyen!

 

A Kisduna ugyanakkor több évtizedes és teljesületlen ígéret! Ismerünk olyan Polgármestert, aki 1970-es években egy kisdunai hajón hallott olyan ígéreteket, melyek mind máig nem teljesültek! Ezen ígéretek egyike a meder kikotrása és hajózhatóvá vagy hajózhatóbbá tétele.

 

A meder alján iszap halmozódott fel, melyben ott van minden, amely veszélyt jelent úgy e természetvédelmi területre, mint a közvetlen élőkörnyezetre, az emberekre! Ide ment egykoron a Csepeli papírgyár minden vegyi terméke és ide megy ma a Dél Pesti szennyvíztelep minden szűretlensége! Ide mennek a hormonok és a különböző kezeletlen gyógyszerek! Mi lesz ezekkel és tényleg? Mit csinálnak ezek pontosan a környezettel és milyen hatást érnek el? Mikorra készül el bármi is és valósan ezzel kapcsolatban és addig hány hónapot, évet kell várni vagy akár évtizedet is!

 

Itt élünk egy csodálatos környezet és számtalan lehetőség mellett, de vajon ki tudjuk használni majd egykoron ezeket és helyre tudjuk-e hozni? Vagy szomorúan bele kell törődnünk, hogy ezt is elfogjuk veszíteni és semmit sem fogunk tudni ellene tenni?

 

 

Mi a Kisdunával a valós terv ígéretek és minden más helyett?

 

Megtisztelő válaszukat előre is megköszönjük erre a kérdésre, melyet sokan várnak velünk együtt ebbe a térségbe!

 

Szigetszentmiklós, 2018. Február 24

 

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                          Elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr713695084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása