Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Még mindig megy a mellébeszélés a Posta részéről a nem kézbesítő postások intézménye miatt

2017. március 04. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Magyar Posta!

 

Mielőtt belekezdenénk levelünk részletes tájékoztatásába szeretném tájékoztatni Önöket arról, hogy levelünket megküldjük a Nemzetgazdasági Minisztériumba Tállai András államtitkár Úr részére, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba a Postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosság részére!


 

És akkor jöjjenek a részletek:

 

Mint Önök is nyilvánvalóan tudják az elmúlt hetek és hónapok során rengeteg levelet írtunk az Önök részére! Első körben és ez volt a legfontosabb leírtuk a konkrét ügyeket! Mindmegannyiban azt tapasztaltuk, hogy a Önök a Magyar Posta részéről képesek voltak szembe menni a valósággal és leírni olyanokat, amelyek munkatársaik kimosdatására alkalmasak, de alapjaiban véve életszerűtlenek és hisszük azt valótlanságukkal Önök is tisztában vannak!

 

Ezt követően már általánosságban írtunk Önöknek és az egyéb hivataloknak, mert rá kellett jönnünk hamar, hogy intézményesített és rendszerbeli ez probléma, amely nem más, mint nem kézbesítő postások intézménye!

 

Erre Önök a konkrétumok hiányában írták le hogyan kellene működnie a kézbesítésnek! Mi is szeretnénk, ha úgy működne, de nem úgy működik! Vannak postások, akik nem kézbesítenek, de ledokumentálják azt, amit nem tettek meg!

 

Nekünk olybá tűnik, mintha nem is akarnának tudomást venni, hogy létezik ilyen! Ha konkrétumot írunk le, mint írtuk munkatársat mosdatnak, ha általánosan a problémát, akkor nem vesznek tudomást róla vagy kérik a konkrétumokat és újra!

 

Ahhoz azonban, hogy Önök megértsék miért is veszélyes nagyon ez el kell indulnunk az alapoktól! Attól, hogy megértsék végre, hogy nem kézbesítés, amely igenis létezik miért nem vicc:

  

NAV:

A NAV pár évvel ezelőtt létrehozta a kézbesítési vélelmezés intézményét. Mindezt azért tette, mert voltak olyan adózók, akik úgy akartak elkerülni egyes szankciókat, hogy nem vették át a levelet. A kézbesítési vélelmezés intézménye bevezetése óta az lett bevezetve, ha valaki a postán 10 napig és két értesítésig nem keresi a levelet az visszamegy a NAV-ba. A NAV a kézbesítési vélelmezés intézménye okán kézbesítettnek vélelmezi és ugyanazok a szankciók vannak, mintha azt az adózó átvette volna. Ebbe a bírságot, az adószám felfüggesztést és az adószám törlést is bele kell érteni!

Számlázó közüzemi szolgáltatók:

Ők simán csekket küldenek! Ha és amennyiben nem fizeti ki az ügyfél, akkor akár kikapcsolhatják, vagy megszűntethetik a szolgáltatását. Hiába mondja azt, hogy nem is kapott számlát! A visszakötés, pedig súlyosan több tízezer!

 

És akkor azokról a levelekről nem beszéltünk, amelyek jönnek különböző intézményektől, tájékoztatnak és segítenék a címzettet, ha megkapnák. Ugyanakkor mivel nem kapják meg, ezért leginkább hátráltatva vannak! A nem kézbesítő postások miatt!

 

Sokáig kerülgettük viszont a nem kézbesítő postások fogalmát! Nézzük a létező és élő dolog mit is jelent! A nem kézbesítő postás az a postás, amely bár felveszi a leveleket, csekkeket, de azokat a címzettek részére nem juttatja el, mert vagy nincs kedve, vagy egésznap a kocsmában asztalt támaszt! Ellenben mindent ledokumentál úgy, mintha kézbesített volna! Ezzel nemcsak okirathamisít és kárt, jelentős kárt okoz a címzettnek, de szánt szándékkal szégyent hoz a becsületesen dolgozó postásokra!

 

Mint írtuk Önök a konkrétumok ismeretében nem segítettek, hanem munkatársakat, olyan kézbesítőket, akik a nem kézbesítő postások közé tartoznak kimosdattak és kimentettek! Olyan valótlanságokat állítottak, amelyeknek bemutatjuk az üzeneteit:

 Martonvásár

Egy sikeresen működő vállalkozást, amely 2015 októberében alakult KOCKERD bevallás kitöltésére szólította fel a NAV. A levelet sosem kapták meg róla, ahogy az értesítőket sem!  A vállalkozásnak felfüggesztették az adószámát, majd törölték és jelen pillanatban csak emiatt kényszertörlési eljárás alatt van! A vállalkozás azonban már indulónak kiemelten jó adózónak minősült! Rengeteg adót fizetett be és nagy forgalmat bonyolított! Amikor leírtuk Önöknek a problémát Önök „utána néztek” és a dokumentációjuk alapján (persze tudva azt, hogy a papír bármit elbír) mindent rendben találtak! Ezzel pedig kimondták:

·       Egy kiemelten jó adózó vállalkozás biztosan tönkre akart menni! Biztosan ezért nem vették át a levelet (amiről nem is tudtak).

·     Biztosan a nagyszülők akartak kiszúrni a vállalkozókkal, akik éjjel-nappal otthon vannak, de láss csodát a postásnak mégsem sikerült őket elérnie. (mennyire életszerű ez?)

·       A vállalkozók tuti annyira unták, hogy jól megy a szekér és azt akarták, hogy ne csak a cégüket tegyék tönkre, de 5 évre mivel kényszer törlik a cégüket alóluk el is legyenek tiltva! (ez is annyira „valószínű”)


 

Eredmény:

A Posta kimosdatta a nem kézbesítő munkatársát. A vállalkozás először elvesztette adólevonási jogát (több százezres kár), majd a vezetők elvesztették a céget (mérhetetlen kár az ügyvezetőknek (milliós mértékben mérhetetlen), a Magyar Államnak és örülhetnek ha 5 évre valamilyen csoda folytán egy nem volt kedvem kézbesíteni postás miatt a vállalkozási tevékenységtől nem tiltják el őket).

 

 Budapest XIV. ker (Zugló)

 

Egy KATA-s adózónak illeték fizetési kötelezettsége keletkezett. Kérelmet ír a NAV-nak, hogy had fizesse részletekbe és ez a lehetőség a KATA alanyiságát ne sértse! A NAV irat és adatpótlást kér levélben, amelyet az adózó sosem kap meg! A levél visszamegy, életbe lép a kézbesítési vélelmezés intézménye, a kérelmet elutasítják és az egyéni vállalkozót a KATA-ból, emiatt tehát a kézbesítési vélelmezés miatt kirakják! Se értesítő, se semmi, de hatalmas kár!

 

A Posta válasza: a kézbesítő mindent rendben csinált a dokumentációi alapján.

 

Valóság? A valóság az, hogy sosem járt a postaládánál és jól kiszúrt az adózóval, mert nem volt kedve kézbesíteni!

 

Budapest XIX. ker (Kispest)

 

Egyéni vállalkozónk nem régen jegyeztette be magát! A Kispesti Kormányablak szeretne vele erről egyeztetni! Kiküldenek két levelet semmi! Mind visszamegy átvétel nélkül. (A címzettnél persze ennek semmi nyoma még egy értesítő se). Majd jön egy harmadik levél utolsó felszólítás címén! Csoda folytán a vállalkozás azt megkapja, de borzalmasan csodálkozik! A vállalkozó a kormányablakkal a kapcsolatot felveszi és minden rendben elintéződik! Itt csak épphogy nem történt káresemény! De hogy mit csináltak az első két nem kézbesítés során azt nem tudja senki!

 

Szigetszentmiklós

 

Egyesületünknek miután éveken át eltűntek a levelei és utána kellett mászkálnunk NAV-ba, Minisztériumba (már amiről utána tudomást szereztünk) jött megint a NAV-tól egy levele. Ebbe a levélbe arra szólítanak fel, hogy a 2010-es, 2011-es, 2012-es Társasági adóbevallásunkat újra adjuk le, mert megsérült a rendszerük és nem látják már! A levelet sosem kaptuk meg! Értesítőt se kaptunk! Felfüggesztették az adószámunkat úgy, hogy semmiről sem tehettünk! Megaláztak és megszégyenítettek mások emiatt bennünket és per is lett belőle! Mivel Szigetszentmiklóson ez rendszeres ezért Csepeli irodánkba kértünk át annyi levelet, amennyit csak tudtunk, mert ott nem tűnnek el! Ennek ellenére még mindig vannak olyan levelek, amely sajnos Szigetszentmiklósra érkeznek és soha nem kapunk meg! A Szigetszentmiklósi Posta vezetőjével, mert ez ott is rendszerszerű probléma próbáltuk felvenni a kapcsolatot, hogy áttekintsük a Szigetszentmiklósi Posta rendszerét hol lehet a hiba! De a Szigetszentmiklósi Posta vezetője nem együttműködő! Azt hiszi ez valaki elleni bosszú hadjáratról szól! Pedig nem! Ez egy súlyos rendszerhibáról szól, amelyet illene megoldani, orvosolni és nem erről hazudozni, munkatársat mosdatni! Merthogy „természetesen” a posta felelőségét az eltűnő levelek miatt itt sem ismeri el!


 

Budapest VIII. ker

Legalábbis, ha jól tudjuk! Egy kiemelt adózónak felfüggesztik az adószámát, mert nem reagált egy NAV felszólításra (visszament kézbesítési vélelmezéssel). A postás ledokumentálta, mintha a kézbesítést elvégezte volna! Csakhogy volt köztéri kamera pechére és az adózó szerencséjére! A köztéri kamera bebizonyította, hogy azon a napon nemhogy a postánál nem járt, de még az utcában sem! Az adózónak visszaállították az adószámát és ebben az egy esetben úgy tudjuk, hogy a nem kézbesítő postást kirúgták!

 

No, de őszintén? Azért, hogy az adózó betudja bizonyítani, hogy tényleg nem járt ott a postás a postaládáját kötelezően be kell kamerázza? A postások egy részének a munkájáért semmi felelősség érzete nincs? Ha postás ledokumentál valamit az szentírás, míg ha az adózó / címzett mond valamit, akkor semmit sem ér a szava?

 

Az adózóknak / címzetteknek / magyar állampolgároknak a Postával nincsenek egyenlő jogaik?

 

Mikor fogja orvosolni a Magyar Posta ezt az egyre súlyosbodó rendszerhibát? Mikor szándékozik szavak helyett végre tettekben is együttműködni és kiküszöbölni, hogy ne legyen ilyen probléma?

 

Támogatja-e a Magyar Posta, hogy a postai küldemények mindegyike az ügyfélkapu rendszerbe kerüljön fel? Azért, hogy bármely magyar állampolgár megnézhesse érkezik-e vagy várható-e levele, esetleg érkeznie kellett volna, amit nem kapott meg, így keresnie kell!

 

Itt jegyeznénk meg, hogy minden NAV-os probléma együttes ismérve, hogy bár a NAV ügyfélkapun szokott küldeni kézbesítési vélelmezésről üzenetet itt az esetek nagytöbbségében elmaradt vagy túl későn érkezett meg, így sajnos ez az intézmény ebben a formában egyetlen adózót sem véd meg a Magyar Postától és nem kézbesítő dolgozóitól!

 

Tájékoztatjuk továbbá Önöket, hogy saját esetünkben minden levélnek utána mentünk, amelyről tudomást szereztünk, de azt feltételezzük, hogy vannak levelek, amelyeket azért nem kaptunk meg, mert nem tudtuk, hogy kellene, így információt veszítettünk!

 

Megköszönnénk, ha végre

együttműködnének önmosdatás és

mellébeszélés helyett!

 

 Szigetszentmiklós, 2017 Március 4

                                                                                             Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                          Elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr812311881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása