Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

AZ ARIES ÉS A BÉR avagy Egy Önkormányzati cég két arca!

2017. február 07. - Buckai Szövetség Egyesület

Magyarországon furcsa dolgok és furcsa események zajlanak! Mondhatnánk, hogy mint mindig, de most mégis mintha jobban! Magyarországon ma azt mondják, hogy béreket emeltek! A normál minimálbért 15 % - al a szakmait, pedig 25 %-al… és ez a béremelés mindenkit kötelezz! Vajon tényleg így lenne?

 

Először is fontos leszögezni vajon ki is fizeti ezt!

 

Nem az állam, nem a kormány, hanem a vállalkozások! A plusz terhek hatására a vállalkozások vagy azt döntik el, hogy kevesebb nyereségük lesz vagy árakat emelnek! Ha árakat emelnek számszakilag és jó esetben az árérték arány az előző fizetési mértékhez képest nem változik, de az sem kizárt, hogy a rosszabb eset van és romlik!

 

Hogy értsék, ha valaki eddig 10 Ft-ot keresett és 4 Ft-ért vett kenyeret, most pedig 100 Ft-ot keres és 40 Ft a kenyér, akkor bár nagyobb számokról beszélünk, de az árérték arány nem változott! Ha azonban a fizetésem 10 Ft-ról 100 Ft-ra emelkedett, de a kenyér 4 Ft-ról 50 Ft lett, akkor az én árérték arányom romlott. Kevesebb az egységnyi fizetésből kihozható kenyerem!

 

De mi van azokkal, akik hiába mindenhol fizetést emeltek nem kaptak fizetésemeléseket, miközben az árak pedig emelkedtek? Nos nekik az árérték arányuk igencsak gondban van! Ráadásul elvileg a törvény kötelez! Persze csak akkor, ha minimálbérre vannak bejelentve az emberek!

 

Nos! Pontosan ilyen miatt dühöngenek egyes nevük elhallgatását kérő az ARIES Kft-ben dolgozó emberek, akik elmondták, hogy miközben mindenhol fizetésemelést kaptak mások, addig ők nem és azt is elmondták állítólag nekik, hogy se idén, sem jövőre hasonlóban ne is reménykedjenek! A dolgozók azt is elmondták, hogy a fizetésemelés nélkül az árérték arányuk annyira elcsúszott, hogy nagyon nehezen tudnak a pénzeikből kijönni, melyet sérelmeznek is! Kifejtették továbbá, hogy van szakszervezetük, de annak vezetője nem közülük való, nem áll ki és nem küzd értük! Így szeretnének valaki mást találni, akin érdekeik harcát érzik!

 

Felkerestük az ARIES Kft vezetésének egy tagját éppen emiatt! Neki szegeztük az elhangzottakat mire azt mondta: Az ARIES Kft-be fizetésemelés utoljára tavaly nyáron történt. S bár most valóban nem tudnak fizetésemelést nyújtani a szakszervezettel folyamatosan küzdenek, amely nagyon kiáll a dolgozók mellett! Elmondták azt is, hogy ha és amennyiben újabb fizetésemelésre lehetőség nyílik, akkor ezt megfogják  tenni! A vezetés felhívta a figyelmünket arra, hogy munkavállalóik igényeire nagyon oda figyelnek! Kérés szerinti felszerelést és a kérés szerinti minőségben kapnak! A dolgozók nekünk erről mást meséltek, legalábbis akik hozzánk fordultak és segítséget kértek. A vezetés azt is elmondta, hogy a normál béreken kívül különböző egyéb cafetéria elemekkel is próbálják dolgozóik bérét kiegészíteni. Ilyenek az egészbiztosítási pénztár támogatások, az erzsébet utalványok és egyéb juttatások is.  A vezetés azt is elmondta, hogy a nehéz üzem miatt nagyon odafigyelnek munkavállalóikra, hogy a kemény elvárás mellett mintegy családi környezetbe érezzék magukat, akikre figyelnek, akikkel törődnek! Elmondták azt hogy a vállalkozás 3 részlege közül az egyik a hulladék gazdálkodással foglalkozik, amely az új jogszabályi körülmények miatt a Nemzeti Hulladékgazdálkodáshoz tartozik. Olybá tűnik azonban, hogy nem kialakult a rendszer és a finanszírozás a szolgáltatásra vonatkoztatva is nehézkesebb! Kevesebb pénzből kellene kihozni mindent! Azonban ahogy eddig is, ezután is a népegészségügyi kritériumoknak megfelelő és kiemelkedő szolgáltatásokra törekednek!

 

A vezetés ezentúl beszélt a törzsgárdáról! Arról, hogy nagyon összetartó csapatuk van és a törzsgárda nemcsak szeret ott dolgozni, de egy részük mintegy 20 – 25 éve ugyanott van, akik  segítőek és összetartóak! Ha kell fenyőt visznek a rászorulónak vagy elviszik a sittet onnan, ahol az ingatlan tulajdonosa egészségi állapota miatt nem tudná megtenni!

 

Elmondták, hogy nem értik miért írunk olykor róluk cikkeket és ne tudjuk meg, hogy a dolgozók mit is mondtak előttük és rólunk, valamint, hogy mire tartottak! A dolgozók egy része azonban felkeresett akkor és megköszönte, hogy van olyan szervezet, aki kiáll mellettük nem úgy, mint a véleményük szerint leváltandó szakszervezet teszi ezt!

 

A vezetés elmondta, hogy nem értették honnan vettük a karácsony körüli parti maradék ételeket, hideg tálakat, miközben dolgozók mesélték nekünk, hogy mindez megtörtént a PET palackozóban! S azt is, hogy pontosan az ételmaradék mivolta miatt elégé sérelmeztek és felháborítónak tartottak!

 

 Megkérdeztük továbbá a vezetéstől azt is, hogy hogy lehet az, hogy a hozzánk forduló alkalmazottak és a vezetés kommunikációja között ekkora szakadék van! A vezetés elmondta, hogy ők nem látnak semmilyen szakadékot sem! Szerintük a dolgozók igenis megbecsültek és az igazi ARIES-esek, például akár a törzsgárda tagok sosem mondanának ilyeneket!

 

Furcsa állapot nem?

 

A hozzánk forduló dolgozók és a vezetés ugyanarról teljesen mást mesélnek! Melyre még annyit válaszolt a vezetés, hogy bárhol és bármennyit is fizessenek biztosan lesz olyan ember, aki a bérével nem elégedett, de ők mindent megtesznek!

 

Úgy gondoltuk, hogy mondjon véleményt egy olyan ember, aki valaha dolgozott ebben a cégben, de ma már nem! Hogy látta ő akkor, amikor itt dolgozott, amikor még nem élt Győrbe!

 

Elmondta, hogy ő szerette ezt a helyet, de egyáltalán nem olyan álom jó hely, mint ahogy azt a vezetés mondja! Elmondta, hogy mikor ő ott dolgozott bizony-bizony voltak gondok a felszereléssel és a megbecsültséggel! ÉS elmondta azt is, hogy örül, hogy eljött onnan Győrbe, mert sokkal jobb helye van és sokkal jobb körülményekkel!

 

Ettől függetlenül azt is elmondta, hogy semmi sem fekete és semmi sem fehér! Ha a munkavállalók szerinti rém rossz hely lenne, akkor senki sem dolgozna azon a helyen nemhogy évtizedeket! Ha viszont a munkáltató által kommunikált álom jó hely, akkor nem lenne fluktuáció és nem mennének el onnan emberek!

 

Meglátása szerint valahol a kettő között van az igazság! Csakhogy míg a munkáltatói oldal megtudja védeni magát addig a munkavállalói oldal majdhogynem védtelen, ezért mellettük kiállásnak van nagyobb értelme, értéke!

 

Elmondta, hogy ha tényleg ilyen formában romlanak az árérték arányok a munkavállalók esetében, akkor bármit is mond a vezetés, s bármilyen jó szándékról mesél az azért helytelen melyet nem szabadna hagyni semmiképpen sem!

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70--15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr7812189782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása