Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Csonkás egykori és jelenlegi diákok írtak nekünk levelet és álltak ki iskolájuk mellett!

2017. január 06. - Buckai Szövetség Egyesület

Meglepő mennyiségű levelet, e-mailt és magán üzenetet kaptunk a Csonka János Szakközépiskolával kapcsolatban volt és jelenleg diákoktól, akik kiállnak iskolájuk mellett!

Az ügy tegnap előtt robbant ki, amikor egy Kedves tagtársunk szörnyűlködve mesélte el tapasztalatait miszerint egy 15 éves az iskolából érkező gyermek teljes mértékben friss dohányszaggal ült be az autójába, s mikor rákérdezett arra, hogy mit szólnak ehhez a tanárok a diák a minden harmadik szünetben engedélyezett a dohányzás az iskolában történetét mesélte el. Ezt követően több olyan embert felhívtunk és felkerestünk, akikről tudtuk saját köreinkben, hogy ebbe az iskolába jár a gyermeke és rákérdeztünk a cigi szokásokra az iskolában, amikor is mindannyian, de egymástól függetlenül ugyanazt mesélték el.

Mi ennek a szörnyű üzenete? Egyrészt az oktatási törvény szerint nem szabad az iskolában dohányozni, de még az 5 méteres körzetében sem. Másrészt, ha ez tényleg így van akkor az arra utal, hogy a gyermekek ezen oktatási intézményben csak vannak, de valójában őket nem nevelik!

Az egészben az a szomorú, hogy mindez egy olyan iskoláról hírlik, amely éppen és elvileg azokat a jelzőket, minthogy „Gettó”, gyűjtőhely, csak a nagyon rossz tanulók jelentkeznek ide; ide azok kerülnek, akiket sehova máshova nem vesznek fel szeretné kinőni! Valamint azt, hogy a környék összes Általános Iskolájában a diákok, szülők és mindenki más is a hallgatóságot azzal rémisztgeti, hogy nem tanulsz, akkor a „Gettóba” fogsz kerülni!

Éppen ezért örültünk annak, amikor kaptunk egy más képet is a most felénk áradó üzenetekből! Az összeset nem tudjuk megosztani, de párat, amely meghatott minket is azért megosztunk!

Az első történet egy fiatal, most főiskolás hölgy története. A hölgy elmesélte, hogy Általános Iskolában mindig azzal fenyegették, hogyha nem tanul a Csonka lesz a sora! Mint leírta nem volt olyan rossz tanuló, igaz kiemelkedően jó se! Amikor eljött a Középiskola ideje mégis a Csonkába került! Eleinte rettenetesen szégyelte az iskola rossz híre miatt! Picit korábban ment iskolába, picit kerülővel később ment haza, hogy azt, hogy ő hova jár a legkevesebb ember tudja! Ahogy telt az idő elmondása szerint úgy jött rá arra, hogy az iskoláról szóló legendák közül ez sem, az sem és amaz sem igaz! A kezdeti szégyen érzetből büszkén kihúzott mellel kezdett abba az iskolába járni és büszkén hírdette ennek tényét barátainak is! Úgy érezte, hogy közösségre lelt, hogy törödnek vele és segítik. Az érettségije kiemelkedően jól sikerült, amelynek köszönhetően most Főiskolai tanulmányait végzi, de utána gondolkozik az Egyetemen is. Mint elmondta a Csonkából ide is lehet kerülni és büszke arra, hogy erre az alapokat itt sikerült megszerezni!

Második történetünk arról mesél, hogy sokan vannak tévhitben az iskolával kapcsolatban. Tényleg Gettónak tekintik eleinte és azt hiszik itt nem kell teljesítmény! Ők azonban hamar koppannak! Ez az iskola, mint a nekünk író leírta régen kinőtte gúnynevét és habár idő lesz mire túllép a rossz hírén már igenis értéket teremt, közösséget alkot és diákjait az életre neveli! Természetesen vannak itt is jó és vannak rossz diákok is! Ez azonban nem a Csonka sajátja, s ennek tekintetében az iskola semmilyen irányba se lóg ki! Ez minden iskolában ugyanis így van.

A harmadik, amit kiemelnénk egy most is hallgatói jogviszonnyal rendelkező kishölgy írása.  Ő arról mesél, hogy büszkén jár ebbe az iskolába és tudja, látja, tapasztalja hogy az iskola elindult a fejlődés irányába, de ő jól érzi magát! Mint leírta kifejezetten sérti, amikor bántják iskoláját és kérte, hogy ne tegye ezt senki!

 Ezek a vélemények számunkra sokkal hitelesebbek, mint amelyek mondjuk az iskola vezetésétől jönnének! Olyan emberektől jöttek, akik ott töltik vagy ott töltötték mindennapjaikat! És higgyék el számtalan ilyen írás, megkeresés és bejegyzés van!

Itt kiemelnénk, hogy ma felvettük az iskolával a kapcsolatot és meglepődtek kérdéseinken! Mint elmondták az iskola nem elfekvő! Elmondták, hogy értéket teremtenek és képviselnek! Tudják és látják azt, hogy számtalan hír lát napvilágot iskolájukkal kapcsolatban, amely azért többnyire nem igaz és igyekeznek a gúny és a rosszhírnév árnyékán túlnőni! Elmondták, hogy szerették volna, ha először őket keressük meg és aztán adunk közre bármit is, de azt nem tudják mekkora kutató és tömegbázis van amögött mire a cikket közzé tettük! Elmondtuk, hogy olyan levelet szeretnénk kérni megkeresésünkre és válaszul, amelyet nyugodtan és változatlan formában közzé tudunk tenni!

Az iskola vezetése elmondta, hogy telefonos megkeresésünkön kívül még nem kapták meg az e-mailünk. Ezt azóta megismételtük nekik és várjuk a válaszukat is! Bízunk benne, hogy az a valós törekvéseket és állapotokat fogja tükrözni amerre és amiképpen az iskola tart. Sokan nem tudják, de a Szövetség ebbe az iskolába az elkövetkezendő hónapok során befog menni és tapasztalatairól feljegyzést fog tenni!

Ellenben megnéztük az iskola honlapját! Arra voltunk kíváncsiak kik azok a diákok, akikre büszkék! Vannak-e kiválóságok vagy megnyert versenyek! Vannak-e például szakmai díjak vagy volt diákokról történetek, akik sikerre vitték és ott tanultak! Szomorúan tapasztaltuk, hogy nincs ilyen.

Mint talán Önök is tudják pár évvel ezelőtt Siófokon a Baross Gábor Szakiskolában és Szakközépiskolában jártunk. Ott is képeznek például karosszéria lakatosokat, autószerelőket! Igaz ott mondjuk fodrászokat is! A történet lényege, hogy diákjaik versenyeken indulnak el és díjakat nyernek! Az iskola, pedig kihelyezi és büszke ezekre! Ott szórólapokat olvastunk arról, hogy mely volt diákjuk milyen kiemelkedő eredményeket és szakmai sikereket ért el! S most visszatérünk a Csonkára! Itt miért nincs ilyen? Nem indulnak versenyeken? Nincs olyan tanulójuk, aki valamilyen téren kiemelkedő lenne? Nem büszkék rá? Nem motiválnák őket?

Még egy Általános Iskola is kiírja, hogy büszkék vagyunk erre a diákra, aki szavaló versenyt, arra a diákra, aki matematika versenyt, amarra a diákra, aki futó versenyt és emerre a diákra, aki mondjuk fizika, kémia versenyt nyert meg! Elgondolkodtató, hogy a Csonkában miért nincs ilyen!

 

Mi az biztos, hogy a Csonka János Szakgimnázium és Szakiskola megsemmisítésére nem törekszünk! Szükség van ugyanis olyan iskolára, olyan iskolákra, amely szakmát ad a gyermekek kezébe! Olyan szakmát, amellyel, ha jól képzettek bárhol megállják a helyüket! De Gettó nem kell! Az iskolának ezt ki KELL nőnie! Az egyik legfontosabb az, hogy látható, hogy az iskola kiemelkedő diákjaira büszke! Hogy az iskola elvégeztével is követi őket és azok, akik kiemelkedőt értek el onnan a többiek, a most hallgatók elé példaként tudja állítani.

 

Az sem baj, ha hírek a tekintetben mégiscsak igazak, hogy a rossz tanulmányi eredménnyel Általános Iskolából érkezők egyik gyűjtőhelye! Nem baj, ha van egy olyan program, amely arra hivatott, hogy még őket is felemelje, s amelynek az a célja, hogy belőlük is a társadalomban önálló talpon megélni és megállni képes szakember legyen! Ehhez hatalmas akarat és a tanári karban remek szakemberek kellenek!

Üdvözlettel:
Csizek Csaba
Buckai Szövetség Egyesület

elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr8712105369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása