Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Szigetszentmiklós: Folyamatosan terjeszkedő város! Vajon mi lesz a mezőgazdasággal?

2016. december 03. - Buckai Szövetség Egyesület

Szigetszentmiklós egyre nagyobb város, amelynek lakos létszáma az 1990-es 14 ezer főről napjainkra 40 ezer főre emelkedett. A népesség növekedéséhez a területi szétterjeszkedés is hozzájárult. Egyre több szántóföldet nyilvánítanak ugyanis belterületté és egyre több helyen gyakran a természet kárára lesz erdő, lesz termő sorházaké vagy a földből kitüremkedő lakótelepekké. A Buckai Szövetség Egyesület szakértőket kérdezett meg vajon hova vezethet mindez.

Szakértők szerint Szigetszentmiklós területének földművelésre használt részének 2/3-ada lett immáron belterület és lett kivonva a termelésből. Más településekkel ellentétben ráadásul mindez történt úthálózatok, infrastrukturális fejlesztések, járdák, óvodák, iskolák építése nélkül az oda jutást gyakran egyáltalán nem biztosítva, az ingatlan spekulációkat előtérbe helyezve a város építése és fejlesztése helyett! Továbbá olyan terv helyett, amely egy egységes és jól megtervezett élhető városképet és városi létet teremtene.

Szakértők azt is elmondták, hogy míg 100 éve mezőgazdaságból önmagukat területünkön eltartó családok jelentős többségbe voltak, addig ma az ebből megélők városunk területén elenyésző kisebbséget alkotnak! Azt is megjegyezték, hogy a folyamatosan csökkenő termelésbe bevonható területek ellenére még így is maradt parlagon heverő terület! Elég csak gondolnunk a Massányi út mentén elterülő és az enyészet birodalmává vált almáskertre. Megjegyezték, hogy a mezőgazdasági lét annak leépülése okán országunkra nézve már inkább történelem, valamint kihasználatlan lehetőség, de Szigetszentmiklós tekintetében egyre inkább lehetetlen. A város és Budapest (Csepel) egyre inkább történő összenövésével inkább valószínű, hogy idővel a Főváros egy külvárosi része lesz, mint hogy önálló és mezőgazdaságban is jelentős mérvű vidéki település és terület.

Azon kérdésünkre hogy hogy lehetséges az, hogy bár fogyóban a magyar mégis egyre nagyobb a települések szétterjeszkedése és egyre kevesebb termő van idősek akként válaszoltak, hogy régen generációk éltek egy házban. Ott éltek a nagyszülők, a szülők és a gyermekek. Napjaink világában azonban szülő és gyermek is csak addig él egy házban, amíg a gyermek kicsi, tanuló vagy még éppen nem keresőképes majd külön költöznek és sok lakás van, de egységnyi lakásban egyre és egyre kevesebb ember!

Ez a jelenség egyébként főként az egyedül hagyott idősekre veszélyes! Főként azokra, akiket ritkán látogatnak meg és így úgy érzik ők feleslegesek! Így egyre kevesebbet esznek! Sokat keseregnek és gyengülnek el majd halnak meg! Miközben egy rájuk odafigyelő családban lehet, hogy még évtizedet vagy évtizedeket élnének!

 Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr6512018477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása