Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Szigetszentmiklós - Az elmúlt egy év soha meg nem kapott válaszaira újra feltesszük a kérdést 8. RÉSZ - A Kéktó és a városi ünnepségek -

2016. október 24. - Buckai Szövetség Egyesület

„Tisztelt” Szigetszentmiklósi Önkormányzat!

Megvetendő Polgármester Úr!

Tisztelt Kapcsolattartó!

és

Kedves Barátaink!

 

Ahogy Önök már láthatták az elmúlt napokban és az elmúlt hetekben egy cikk és kérdéssorozatot indítottunk el annak apropójából, hogy Szigetszentmiklós város Önkormányzata új kapcsolattartót nevezett ki számunkra, mi pedig rengeteg a város életét, az itt élők életkörülményét meghatározó olyan kérdéssel rendelkezünk, amelyet bár az elmúlt egy vagy az elmúlt 8 évben feltettünk, mégis és mindezidáig nagy jelentőségük ellenére választ nem, vagy érdemi választ nem kaptunk! Így úgy döntöttünk, hogy fontosságukat figyelembe véve és kérdéskörönként összegyűjtve újra feltesszük ezeket!

 

Mai részünk fő témája

a Kéktó és a városi ünnepségek.

 

Minden település és minden város számára meghatározó az, hogy legyen területén egy vagy több olyan pont és rendezvény, ahol lakói ki tudnak kapcsolódni és élményt tudnak szerezni! Fontos, hogy ezek hagyományt teremtsenek és minden korosztályt és mindenképpen elérjenek! Továbbá fontos az is, hogy mindezek a lehetőségekhez mérten költség hatékonyak legyenek és ne legyenek akadályai az adott település tovább fejlődésének! Vagyis szórakozási lehetőségek megvalósulhassanak, de a fejlesztésre szánt pénzeket ne bulizzák el. Fontos továbbá az is, hogy az adott település valamilyen egyediségben is kitűnjön, ha tud és valamilyen olyan dolgot teremtsen, melynek kiejtése és megemlítése bárkinek azt a helyet jutatja az eszébe! Ahogy fontos az is, hogy azokat az értékeket, ahol néptömegek és hagyományosan érzik jól magukat egy adott településen a település megbecsülje és semmilyen tervvel, ötlettel, vagy egyéni érdekel fejlesztésnek álcázott pusztítás formájába ne sodorja veszélybe! De vajon sodorta-e már veszélybe Szigetszentmiklós? Vajon megbecsülte eddigi értékeit? Vajon betartotta-e szórakoztatásra, szabadtérre vonatkozó  igéreteit? Vajon kihasználta és felfedezte-e a lehetőségeket? Vajon a rendelkezésre álló ilyen irányú tervek valójában fejlesztést vagy pusztítást jelentenek?  Erre vagyunk kíváncsiak mi is! Éppen ezért:

 

·       Szigetszentmiklós város Szabadtéri rendezvényeinek jelentős részét az ún. Kéktón rendezi meg! Itt szoktak lenni a majálisok, a gasztró nap, a tanévzáró koncert, halászléfőző verseny, a Roxiget és egyéb fontos kulturális rendezvények. Ide és a Tanösvényre járnak az emberek sétálni, télen itt korcsolyáznak és érzik jól magukat! Nincs olyan szigetszentmiklósi éppen ezért, aki ne szeretné, ne ismerné, és ne óvná ezt a helyet! 2009-ben mégis erre a 1,5 hektáros területre panziót, sóbarlangot, minigolfpályát terveztek és minden további olyan beépítést, amely a Kéktó ingyenességének és szabadtéri rendezvényközpont jellegének vetne azonnali hatállyal véget! Önöknek a Kéktó nem érték? Tényleg komolyan gondolták a tervben leírtaknak megfelelő módon a terület beépítését? Tényleg komolyan gondoltak, hogy a Római part látogatottságának csökkenése okán Szigetszentmiklósra jönnek a turisták? Ezt tényleg el is hitték? S ha elhitték, akkor miért? Reálisnak tartották? A bicikli utat megtalálták, amely az Óbudai félszigettől egészen Szigetszentmiklóson a Kéktóig jön? Merthogy ez szerepel a tervben! Ahogy az is, hogy a Kéktó Szabadidőközpontnak többek között Százhalombatta lenne a vetélytársa! Mégis, hogy lehetséges ez? S ha lehetséges, akkor hova tűnik a Nagy Duna, amely a két település között a többi településsel együtt van?

 

·       A Kéktó Szabadidőközponton 2009 óta is, tehát fent nevezett terv óta is számtalan rendezvényt tartottak! Azóta is emberek tízezrei érezték jól magukat! 2009-ben egyébként tüntetést is szerveztek, szerveztünk a megmentéséért, amikor is azt mondták és azt írták nem is akarták elpusztítani, de akkor felmerül a kérdés miért szerepel az a tervben? Esetleg a tervezők mással nem is egyeztettek? Nem beszélték meg? A hivatal dolgozói, valamint a képviselők nem olvasták el a tervet? A tüntetés sem hívta fel a figyelmet, hogy valami azzal a tervvel nincsen rendben? Persze értjük, hogy mikor kiderült, hogy ennek a tervnek a lakók nem igazán örülnek kellett egy a városi különszámot nyomni, amely lehűti a felháborodást, de nem lehetett volna annak a költségét a Kéktó pályáinak felújítására, az illemhelység korszerűsítésére fordítani? S, ha már találkoztak ekkora lakossági ellenállással nem gondolták azt, hogy ezt a tervet mindörökre el kellene vetni? Merthogy a történet ott folytatódik, hogy egy ide tervezett grillezőt erre a tervre hivatkozással utasítottak el! Tényleg él még a terv? Mi lesz így az itt élő emberekkel? Hol fog egy egész város ünnepelni? Hol fogja magát jól érezni? S miért szerepel más a tervben, mint amit Önök kommunikálnak? A leírtak és az Önök nyilatkozatai miért egyeznek, s a Kéktó miért nincs biztonságban?

 

·       Tovább megyünk! Az elmúlt nagyon sok év során, ahogy azt környezetvédelemről szóló kérdéssorozatunkban is kifejtettük megígérték, hogy a Kéktó 1,5 hektáros területénél nagyobb 6,5 hektáros Bucka-tó területét, amely élővizet és normál területet is  magába foglal ki fogják takarítani, megfogják tisztítani és majd ez a terület is valamikor és valamilyen formában szabadtéri és szabadidő központ lesz! Környezetvédelmi részünkben már kifejtettük, hogy nem tisztították meg, a rekultivációt nem végezték el, amely több mint 200 képpel bizonyítható, tehát nem vélemény, hanem tény. S azt is, hogy ezt a szégyenteljes cselekményt egy ormótlan dombbal fedték! De mit lehet így kezdeni vele? Mit kezdjünk a dombbal? Mit kezdjünk a ki nem takarított területtel? Hogy fogják, hogy tudják ezt az emberek felhasználni? Hogy lesz valaha is kulturális, szabadidő és kikapcsolódásra alkalmas, de fontos szabadtéri hely?

 

·       Bármely környező település, ha igazán körülnézünk keresi saját identitását. Keresi azt a küldetést, amelyet megteremtve egyedivé válik és amiatt jönnek hozzá az emberek! Szigethalom megtalálta ezt anno az Ikertalálkozóba, ma a Szigethalmi Vadasparkba vagy az EMESE Parkba! Szinte a semmiből jöttek, lettek és ma már nélkülözhetetlenek ezek a helyek! Csodálatos ötlet volt és térségünk nélkülük, mert megszerettük és megszoktuk őket immáron elképzelhetetlen! De Szigetszentmiklósnak nem kellene keresni ilyen küldetéseket! Hiszen vannak! Csak nem használja ki őket! Szigetszentmiklós ma Magyarország virág kereskedelmi központja! Igaz nem termelő hely, de a kereskedelmi fontosság és a Flóra Hungária miatt létét és életét, iparűzési adóból származó árbevételét meghatározza, mégpedig jelentős hányaddal a virág. Mégsincs a virágnak a városban ünnepe! A város vérkeringésében és hagyományteremtésében a virágba mégsem kapcsolódik be! Csak mi javasoltuk a városba az un. Virág ünnepet! Azt, hogy behozzuk a virágot egy tavaszi napon a városba! Kidíszitünk egy utcát, megmutatjuk képzőművészetét és szépségét a virágiparnak, miközben művészeteket építünk a virág köré és hangulatos rendezvényeket! Önök azt mondták nem lehet! Mi mindig azt kérdeztük miért nem lehet? De miértet sosem válaszolták meg! Szerintünk sokan szeretnék! Szerintünk a város egy ilyen ünnepre csakis büszke lehetne! Hogyan lehetne elérni, hogy a város ebbe beleálljon és ezt hozza el?

 

·       A városban különböző rendezvények vannak és különböző időszakban! Van Kossuth bál, van Gasztrónap vagy van Szabacsi nap. Ha megvizsgáljuk őket mindnek a költségvetése 10 millió forint körül van évente! Sőt a Szabacsi nap, amely egy nagyon pici városrészt ünnepel, míg a többit nem és inkább személyi kultusz építésre hajaz kiemelkedik a maga 14 milliójával! Mindig kérdeztük, hogy ezek miért kellenek? Vagy legalábbis miért ilyen drágán kellenek? Nem lehetne megoldani olcsóbban? Nem lehetne megoldani egyes rendezvények esetén, hogy bárki által elérhető és tiszta elszámolású legyen? Nem lehetne elérni, hogy a városi ünnepségek ne tékozlásoknak tűnjenek?

 

·       S vannak ebben a városban különböző ünnepek, amelyek jók és amelyek hangulatosak! A majális, a Tanévzáró koncert például tényleg ilyen, de az Augusztus 20-a évek óta és soha sem! Mesterien van kitalálva az Augusztus 20-ai városi program úgy és évről évre, hogy minden korosztályt lehervasszon és senkit se érdekeljen! Mesterien találják meg azokat a kultúrákat és azokat az üzeneteket, amelyekkel nem vonzzák a rendezvényre az embereket, hanem elriasztják innen, s így csak a tűzijűtékra érkeznek! Hogyan lehetne elérni például, hogy egy Augusztus 20-a is végre hosszú évek után és tényleg élvezhető legyen ne pedig bármely korosztály számára egyszerűen borzalmas?

 

S végül, de nem utolsó sorban hogyan lehetne elérni, hogy Szigetszentmiklós város Önkormányzata ne csak rendezvényeket tartson, olykor jó drága és tékozló módon, hanem oda figyeljen az emberekre, s arra hogy ők és ahogy ők és amit ők szeretnek?

 

Mihamarabbi és érdemi

válaszukat immáron

nagyon várjuk!

 

 

 

KÖSZÖNJÜK!

 

Következő részünkben a Hagyományőrzés kihagyott válaszait tesszük fel újra! Meglátásunk szerint meghatározó ugyanis a tekintetben is sok és mindmáig megválaszolatlan kérdésünk van!

 

 

Szigetszentmiklós, 2016. Október 24

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                          Elnök

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr811835547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása