Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Szigetszentmiklós Az elmúlt egy év soha meg nem kapott válaszaira újra feltesszük a kérdést 1. RÉSZ - EGYÉSZSÉGÜGY -

2016. október 12. - Buckai Szövetség Egyesület

„Tisztelt” Szigetszentmiklósi Önkormányzat!

Megvetendő Polgármester Úr!

Tisztelt Kapcsolattartó!

és

Kedves Barátaink!

 

A Buckai Szövetség Egyesület és szellemiségének nyolc éves szereplése során számtalan levelet, kérdést és észrevételt küldtünk el Szigetszentmiklós város Önkormányzatának! Ezek egy kis részére kaptunk választ, de jelentős részére nem vagy érdemben nem! Tekintettel arra, hogy az Önkormányzat kapcsolattartót váltott és lehetett információ átadási probléma az átadás – átvételben ezért vélhetőleg pár kérdés elsikkadt a hivatalban, bár lehet az is, hogy a kérdés soha meg nem válaszolása volt a terv. Éppen ezért úgy gondoltuk röviden és kivonat szerűen felsoroljuk mindazokat a kérdéseket, amelyekre mindeddig választ nem, vagy érdemi választ nem kaptunk! Ezen kérdéseket témakörönként és külön levélként küldjük pontosan azért, hogy áttekinthető és jól megválaszolható legyen!

 

Szigetszentmiklóson jelentős

probléma az egészségügy!

 

Gond van az ügyelet ellátásával, melyre folyamatos a panasz, kevés a mentő, vannak időszakok, amikor és ahol a gyógyszertár nem érhető el és a Szakorvosi Rendelőintézetben alapvető ellátásra is, mint amilyen a vérvétel vége láthatatlan a sor.

 

·      Ezen kérdés körben 2010-es tapasztalatainkat is felhasználva nem kaptunk választ arra, hogy az Önkormányzat hogyan biztosítja, ellenőrzi, hogy az orvosi ügyelet mindig tudja hol található az újra élesztő készülék, azaz defibrilátor. Pedig akkor is azt mondták, hogy át van adva, tudniuk kellett volna! Mégsem tudták és egy ember halt meg emiatt! Hogyan ellenőrzik? Hogyan érik el, hogy soha többé ne történhessen ilyen?

 

·       Rengeteg panasz érkezik az orvosi ügyeletre. Félre kezelt betegek, fiatalok, idősek és gyermekek. Voltak, akik a félre kezelések hatására kritikus állapotba kerültek más orvosi szervek kezeibe! Hogyan előzhető meg mindez? Hogyan kívánják elősegíteni a szakmai tudást, az egészséget és elkerülni egy esetleges tragédiát?

 

·      Ha egy ellátáshoz nem érkezik mentő, mert nincs a környéken, de sürgős az eset, akkor senkit sem érdekel miért nincsen, mennyi van csak az, hogy hamar érjen oda és segítsen! Szigetszentmiklóson az elmúlt években úgy 2010-ben (Vincze Béla), mint 2015-ben (József Attila telepi HÉV megállóban rosszul lett hölgy) a mentő hiány halálhoz, 40 percet meghaladó távoli helyről történő ideérkezéshez és így tragédiához vezetet. Szigetszentmiklós város Önkormányzata mit tesz azért, hogy a mentőket segítse, hogy ilyen szörnyűség soha többé ne történhessen meg?

 

·      Szigetszentmiklós területén fel lett újítva a Gyártelepi Szakorvosi Rendelőintézet! Azóta az egyes ellátások szinte elérhetetlenek! 6 hét a várólistája csak a vérvételnek, amely korábban aznapos történet volt, márpedig egy vérvétel mindenbizonnyal sürgős eset! Mit tesz Szigetszentmiklós azért, hogy valamilyen formában ennek az ellátásbeli válságnak a felszámolásában segítsen? Mit tesz a város és az Önkormányzat segítségként abban, hogy na csak Rendelőintézet, hanem abban valóban elérhető szolgáltatás is legyen.

 

·      Az Országos mentőszolgálat egy korábbi levél során arról írt, hogy a Szigetszentmiklósi Önkormányzat és az OMSZ között nem a legjobb a kapcsolat! Mindig is kérdeztük, hogy miért nem? Illetve azt is, hogy miért ne lehetne kialakítani egy olyan egységes informatikai rendszert, amelyet elér a mentőszolgálat, a körzeti orvosi rendelő, az ügyelet és a Szakorvosi Rendelőintézet. Olyat, amely a beteg minden egyes egészségügyi adatát azonnal rendelkezésre bocsátja és ezáltal a félre kezelés, a halál vagy az allergiás reakció elkerülhető. Különböző cetlikről már meséltek, de soha nem válaszoltak érdemben erre a kérdésre, amely életeket mentene. Pláne, ha eszméletlen a beteg!

 

·      Szigetszentmiklóson gond van a gyógyszertárak elérésével is. Itt-ott a városban szinte egy kupacban vannak, miközben városrészek maradtak ki (Bucka, Lakihegy, Üdülő sor, Felső tag), amelyek ilyennel nem is rendelkeznek. Gyógyszertár van például olyan helyen (Auchan Sziget), amely bár Szigetszentmiklós közigazgatásilag, de aligha a Szigetszentmiklósi betegeket szolgálja! Mi a helyzet ezek ügyelet rendszerével? Annak finanszírozási támogatásával? Hogyan érhetjük el, hogy Szigetszentmiklós nyolcadik gyógyszertára egyben az első Buckai legyen? Hogyan érhetjük el az orvosi rendelőt és a városrész egészségügyi szolgáltatásának nem csak felfejlesztését, hanem egyáltalán kialakítását? Gondolkodtak-e egyáltalán azon a javaslaton, amely a Csépi úti szabályos telket jelentené, amely most éppen egy orvos tulajdona, de ahova orvosi rendelőt és gyógyszertárat parkolóval együtt ki lehetne alakítani!

 

Reméljük így már tudják milyen

kérdésekre várjuk a választ az

egészségügy témakörében!

 

Reméljük megérkezik és reméljük

érdemi lesz!

 

 

KÖSZÖNJÜK!

 

Következő részünkben a közlekedés kihagyott válaszait tesszük fel újra! Nem azokat, amelyeket a napokban és frissen tettünk fel, hanem azokat, amelyeket régen, de válasz még azóta sem érkezett!

 

 

Szigetszentmiklós, 2016. Október 12

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                          Elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr10011800487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása