Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Bóna Zoltán országgyűlési képviselőnek üzenve: Ahogy felszólal a Kis-Duna gyermeke

2016. szeptember 11. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Képviselő Úr!

 

Meglepődve, egyben mély érdeklődéssel olvastuk el azon felszólalását, amelyet Ön 2015.11.16-án a Parlamentben tett meg, s amelyben a Kis-Dunáról, annak állapotáról, értékéről és tradíciójáról tájékoztatta az egybe gyűlteket.

 

Sok mindenben igazat szólt, de mégis olyan hatást gyakorolt, mintha csak egy kötelező leckét mondott volna fel, mely elhangzik a nagyvilágba és aztán nem lesz semmilyen következménye se.

 

A Kis-Duna ennél többet érdemel. Ugyanis nem csak múlt, jelen és jövő, hanem egy magával ragadó élmény, amely megmelengeti és megnyugtatja minden ide érkező szívét. Egyedi és megismételhetetlen, mert olyat, mint amit itt lehet találni nem igazán lehet máshol lelni. Éppen ezért kell óvni, megőrizni és tovább fejleszteni! Mégsem elég az, ha visszahozzuk tradícióját, hiszen annál sokkal messzebb kell menni.

 

Ön nem beszélt a Kis-Dunai hajózásról, amelyet mi a Kis-Duna gyermekei mindenképpen szeretnénk visszahozni, újra éleszteni és tovább fejleszteni. Olyan területeket lehetne így összekapcsolni, amelyek más módon egymást alig tudják elérni. Egyszerre mutatnánk meg ezt az élővilágot és egyszerre indítatnánk vízibuszokat hasonlóan nagy vízi területekhez és vízi városokhoz. Ahogy egyszerre kapcsolnánk össze a Kwassay hídnál a Kis-Dunai hajókat a 2-es, a 24-es villamossal, a Dunavarsány – Délegyháza felől érkező vonatokkal és a Ráckevei, valamint a Csepeli HÉV-vel is. Központi közlekedést, életet, élményt és felfedezést lehetne így elhozni, egyben lüktetést! Lüktetést, amely annyira hiányzik erről a területről, s amely most úgy el van hanyagolva, s amely mint írtuk ennél sokkal többet érdemel.

 

Képviselő Úr! A Kis-Duna mentén élők északon és délen alig-alig tudnak egymásról! Összekapcsolásuk és a közlekedés megindítása zsiliptől zsilipig az itt élőket még egységesebb egészé és közösségé tudja formálni!

 

De nem szabad fölöslegesen dicsérni és már ezerszer elpuffogtatott lózungokkal a közt és a nagyérdeműt fárasztani és leterhelni sem. Nem igaz ugyanis, hogy a RSD csatornázása segít a Kis-Duna helyzetén! Ugyanis az RSD csatornázást a csatorna világának legkorszerűtlenebb jellegével a nyomásos rendszerrel sikerült elhozni! Csakhogy az szivattyúval és árammal működik, gyakran elromlik és minden téren jelentős többlet költséggel terheli azt, aki igénybe veszi!

 

Képviselő Úr! Az emberek nem szeretnek kínlódni és nem szeretnek többet fizetni azért, amit másként is megtudnak oldani. Másként és ebben sajnos benne van a szűretlen Dunába eresztett emberi ürülék is. Ha bárki is tényleg és komolyan gondolta volna a Kis-Duna megóvását, akkor nem nyomásos, hanem a modernebb gravitációs rendszert hozza el. Akkor esetleg sűrűbben épít utcai átemelő szivattyúkat vagy nemcsak egyetlen Erzsébeten található szennyvíztelepre vinné be az RSD minden szennyét, hanem útközben a térség jelentős lakossági növekedését is figyelembe véve többet is telepít! Ez persze rövid távon többlet költség, de hosszú távon visszahozná többszörösen a ráfordított befektetést!

 

Továbbá Képviselő Úr! Hányszor hallottuk az elmúlt időszakokban, hogy a Kis-Dunát iszapmentesiteni kell! Ez így van! De azon kívül, hogy ezt megállapították évtizedek óta nem történt semmi sem! Ahogy abban sem, hogy megóvják a védelmi rendszereket. Azokat, amelyek házakat óvtak meg, amikor még a zsilipek nem is léteztek!

 

Képviselő Úr! Csak a Buckában amiről mi tudunk eldózerolták a Kis-Dunai véd rendszerül szolgáló gát rendszert! Egyszerűen azért, mert nem tudták, hogy mi az! Senki nem tájékoztatta őket, arról, hogy azt ne tegyék tönkre!

 

Ahogy Képviselő Úr!  2013-ban azzal ijesztgették az itt élőket, hogy a Tasi zsilip nem fogja bírni a terheléseket!

 

Ha valakinek érték, tehát ez a terület, akkor tudja mi miért és hol van és hol kell oda figyelni a Kis-Dunára vagy hol kell megóvni és tovább fejleszteni az értékeket! Ahogy ha valakinek értéke a Kis-Duna az nem mondja azt a kormánynak, a parlamentnek, hogy majd ki kell dolgoznunk a megvalósításokat, a terveket, az ötleteket, hanem oda áll és azt mondja ezeket és ezeket valósítsuk meg! Pláne akkor, ha ő képviseli az ott élő ezreket!

 

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3211694985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása