Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

SOKAN KÉRDEZTÉK: Miért gond a csapadékvíz illegális rákötése a szennycsatornára? Íme: Megválaszoljuk!

2017. november 15. - Buckai Szövetség Egyesület

Sokan keresték meg a Buckai Szövetség Egyesületet azzal a kérdéssel, hogy: Miért baj az, hogy valaki illegálisan csapadékvizet vezet rá a szennyvízcsatorna rendszerre?

Ahhoz, hogy ezt megválaszoljuk először is azt kell tisztáznunk, hogy hány fajta csatornarendszer létezik! Az egyik a szennyvíz csatornarendszer, a másik a csapadékvíz elvezető csatornarendszer.

A Szennyvíz elvezető rendszernek elvileg, és jobb helyeken ez így is van, zártnak kell lennie. Csak a lakásokból, ingatlanokból, intézményekből a szennyvíz, fürdővíz, mosogató víz és ilyesmi folyhat bele, de a csapadékvíz elvileg nem. Ennek, mármint a szennyvíznek az érkezési helye a szennyvíztelep, amelynek mindezeket fogadnia kell és feldolgoznia! Erre a hálózatra azonban csapadékvíz is érkezik az mind a szennyvíztelep megterheltségét fokozza, melyből kialakulhat az a katasztrófa, mint ami a Dél Pesti szennyvíztelepnél van és ahogy Önök is láthatták a videókban ott bizony szűretlenül folyik a szenny a Kis-Dunába, hiszen a telep a rázúduló terhet nem bírja el. De lehet máshol is baj a rendszerbe még a szennyvíztelepre érkezés előtt, ha kapacitásában alultervezett a rendszer és nincs csillapító beépítve! Ekkor ugyanis a csatornarendszer túlnyomása a leggyengébb pontnál kiárad és fekáliával kevert fertőár tör fel a felszínre, akár a csatorna fedeleket is felszakítva! Erre láthattunk példát például a Szigetszentmiklósi Határ útnál immáron legalább 7 éve feltörő fertő ár esetén.

A Csapadékvíz elvezető rendszer mindemellett nem mindig és feltétlenül érkezik a szennyvíztelepre. Feldolgozása ugyanis több módon is lehetséges. Az egyik mód, hogy olyan rendszerbe küldik bele, amelynek kavicsos az alja, s amely valahol összefolyik egy szikkasztóba elvezetve a csapadékot a talajba. A másik  rendszer, hogy különböző szűrök beépítésével (hiszen ez keveredhet mondjuk az utcán kifolyt motorolajjal és egyéb veszélyes dologgal) kis folyókba, vagy folyami csatornákba vezetik bele. S csak a harmadik, hogy a csapadékvíz is megérkezik a szennyvíztelepre.

A probléma tehát sok rétű lehet nem megfelelő kezelés esetében!

Baj lehet, ha valaki csapadékvíz elvezetésre használja a szennycsatorna rendszert, mert ezzel valahol fertő árt idézhet elő, ha ilyen szempontból alul tervezett a rendszer és baj lehet, ha szennyvizet ereszt a csapadékvíz elvezető rendszerbe, mert ha az mondjuk folyókba folyik bele, akkor már rögtön ott a fertő!

Reméljük tudtunk segíteni abban, hogy miért is fontos ez oly nagyon!

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr7013277153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása