Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

A Bucka-tóra és szennyezettségére tekintettel Bevizsgálások kérése

2017. november 13. - Buckai Szövetség Egyesület

 Tisztelt Alapvető Jogok Országgyűlési

Biztosának Hivatala!

Tisztelt Vidékfejlesztési Minisztérium!

Tisztelt Greenpeace Magyarország!

és

Kedves további Címzettek!

 

 

2017 November 8-án az Alapvető Jogok Országgyűlési Biztosának Hivatalában „Fizessen a jövő nemzedék?” címmel környezetvédelmi jogszabályalkotási fórumot tartottak. A fórum keretében a Greenpeace Magyarország a Mérgezett környezetünk című kiadványát is bemutatta, melyben a 30 kiemelten szennyezett magyarországi területre hívta fel a figyelmet, köztük a Bucka-tóra is.

 

A Bucka-tó mesterségesen létrehozott bányató, mely egykoron a Csepel-Autógyár épületeihez szükséges sódereket termelte ki, majd önálló életet élt és élményt nyújtott a környéken élőknek. Az 1970-es években az akkori Csepel Autógyár azonban úgy döntött az ipari hulladékokat nem tudja hova tenni, ezért a Bucka-tó 4 tavából 2 kis tavat és egy közepes tavat, valamint a terület keleti oldalát feltöltötte kohósalakkal, galvánisszappal, CSESZŰ akkumulátorral és egyéb ipari hulladékkal. Ezzel, pedig súlyosan elszennyezte. A terület ezt követően és a 80-as években kommunális hulladék hegyek gyűjőhelye lett, mígnem a rendszerváltáskor két IFA teherautónyi szemetet elvittek, a többit elgléderezték és 1 – 1,5 méter vastag földdel fedték!

 

2000 az országban arról volt híres, hogy a Tiszába cián folyt az aranyfejtés miatt, 2001 Csepel szigeten, pedig arról, hogy a Buckával határos Csepel Autógyár területén tízezer sérült ciános hordóra leltek, melyet fújt a szél, és ivott be a repedezett betonon keresztül a környezet és a természet. Ekkor ezzel a botránnyal együtt tudta meg a nagyérdemű, hogy mennyire és milyen szinten szennyezett a Bucka-tó, s hogy mivel vize egy a talajvízzel, ezért a talajvíz is el van szennyezve! Ekkor vált világossá, hogy a talajvíz nem alkalmas se ívásra, se locsolásra, se fürdésre és gyakorlatilag semmire se, ahogy az is, hogy bőrbetegséget okoz és veszélyt, életveszélyt jelent a 6 éven aluli gyermekekre. A terület bár ezt követően rekultivációs pályázaton elindult és el is nyert 4,770 milliárdot  a probléma sajnos nem oldódott meg, mert a szennyezés egyetlen grammja se tűnt el. Ott maradt és tovább mérgezte, mérgezi a környezetet.

 

A környezetvédelmi jogszabály alkotási fórumon sok más mellett mi is tettünk észrevételt és javaslatot, hiszen a különböző kedvezőtlen hatások bemérése jelentős költségekkel, bemérési költségekkel terhelik, úgy a civileket, a lakosokat, mint bárkit, aki súlyos szennyezést tapasztal, de annak kiváltó okára, mivel nem szakember nem tud rájönni csak következményeire tud figyelni. A jelentős többlet költség, pedig nem segíti a felderítést és így az elhárítás lehetőségét is lassítja vagy megakadályozhatja, mely kedvezőtlen, ha a Bucka-tó szennyezéséhez hasonló szennyezés következményeit kell elviselnie vagy elszenvednie.

 

Jelen levelünk keretében a fórumra, a Bucka-tó szennyezettségére is tekintettel két helyszín bevizsgálásában kérjük a Minisztérium és a szakemberek segítségét.

 

Az első helyszín a Bucka-tótól délkeletre a Kakkukfű utcában helyezkedik el. Az ingatlan tulajdonos 3-szoros agyvérzésen, 2-szeres infarktuson van túl és többszörös áttétes rákos. Felesége 2 mellrák műtéten túl eset, de most tünetmentes. A gyógykezelések hatására sokáig nem tudtak addig eljutni, hogy vezetékes vizük legyen, melyet most, nagyjából egy hónapja értek el. De megvan még a talajvíz csapja! Az a csap, amelyből a kifolyó víz folyás közben tisztának tűnik, de a talajra érve habzik és kimarja a növényzetet, illetve ha hozzáérünk, akkor marja a kezünket! Nem tudjuk pontosan mi ez! De azt igen, hogy a Bucka-tóhoz igen közel álló esemény, így segítség kellene a bemérésére!

 

A második helyszín az a talapzat, amelyen 2001-ig, illetve 2001-ben még a ciános hordók ezrei álltak. Az a talapzat, ami beton és repedezett volt már akkor is, s mely repedéseken keresztül ez a méreg eljutott a talajba is! Ez azóta is ott van, de nem tudjuk milyen értékeket mutat és mennyire mérgező ránk, Buckaiakra nézve, illetve mennyire mérgező a környezetre!

 

Mindezek bevizsgálására kérjük

tiszteletteljesen a segítségüket!

 

 

Szigetszentmiklós, 2017. November 13

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                          Elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr4713263737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása