Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Szigetszentmiklós A szennyezések nyomában

2017. október 21. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Szigetszentmiklósi Önkormányzat!

Tisztelt Polgármester Úr!

Tisztelt Nemzeti Fejlesztési Minisztérium!

és

Tisztelt további Címzettek!

 

Szigetszentmiklós Csepel sziget legnagyobb fővároson kívüli városa, járásközpont, ahol 40 ezer ember lakik és ahol több százezer ember intézi ügyes – bajos kisebb – nagyobb dolgait. Egy város a központi régióban, amelynek fejlettnek, előrehaladottnak, szépnek kellene lennie, s vidék hangulatát hoznia, de amely se nem szép, se nem fejlett, s ahol a vidék hangulata is elsejlett. Önmagában véve ez is hatalmas probléma lenne, de ez a város el van szennyezve, amely olybá tűnk a város vezetés részéről senkit sem érdekel, de amelynek egy része kihat a környező településekre és élővilágra is.

 

Számtalan ember próbál meg a főváros területéről vagy az ország más részéről a fővárosi agglomerációs térségbe jönni, ott házat venni és élni. Egyszerre szeretnék Budapest közelségét, egyszerre szeretnék a vidék hangulatát is megkapni és egy egyszerre szeretnék mindezt olcsón elérni! Szigetszentmiklós célállomás lehet, hiszen ingatlanközvetítők idilli hangulatot és környezetet írnak le! Nem beszélnek a közlekedés állapotáról, melyet egy korábbi levelünkben fejtettünk ki és nem beszélnek arról sem, hogy mi van a földben és mi van elfedve.

 

A Bucka és környezetének valódi állapota országos szinten 2001-ben lett ismeretes! Ekkor robbant ki a Buckával határos Csepel Autógyár területén található 10 ezer sérült ciánhordó botránya, amely egy repedezett betontalapzaton helyezkedett el, de ekkor lett a Bucka-tó szennyezettsége, az ívásra, fürdésre, locsolásra alkalmatlan talajvíz, a negyvenszeres króm mérték, a 6 éven aluliakra fenyegető életveszély is ismeretes, ahogy az is, hogy a talajvíztől bárkinek bőrbetegsége lehet.

 

Egy normális városban mindezeket megpróbálják kijavítani, helyre hozni, védeni az itt élő környezetet, embereket és mindent! Egy nem normális városban megpróbálnak mindent elfedni, letagadni és mindazokat, akik mégis megmerik említeni bíróság előtt kriminalizálni, rágalmazást kiáltani ott, ahol nem rágalmazás csak valós tényközlés és őszinte elkeseredés van!

 

Annak idején még a régi időkben az amerikai bombázók sajnos a Buckát és területét szórták le bombákkal a Csepel Autógyár területe helyett! Azóta minden szeméttel feltöltötték a bomba gödröket! De ki fogja kiszedni onnan a szemetet? Rájuk épültek házak! Ki kártalanítja őket? A Repkény utcai lakópark régi területe egy merő szemétdomb és sitthegy volt! Hoztak rá 1 – 1,5 méter vastag földet, majd a területet felparcellázták, s néptömegeknek adták el, mintha semmi baj se lenne! Mikor fogják kitakarítani az ott lévő szemetet? Ki fogja kártalanítani az ott élőket? Ki fogja elmondani nekik, hogy milyen meglepetések vannak a föld alatt és a kertjükben? Számunkra hihetetlen, hogy az Önkormányzat ne tudta volna, hogy mi van ott! Hogy adhatott így ki építési engedélyeket? Nem csak az a baj, hogy nem teremtett alapvétő infrastrukturális feltételeket, de hogy engedhetett néptömegek kitelepítését szennyezett területekre? Vagy tudnia kellene a vevőnek? Úgy szoktunk telket és házat vásárolni, hogy ásóval megyünk és elkezdünk a talajba 1 – 1,5 méter leásni, hogy mit fogunk találni? Ez életszerű? Mert szerintünk ez átverés és néptömegek életével és egészségével történő játék!

 

Térjünk vissza egy picit a Csepel Autógyárra! S most egy pillanatig ne arról beszéljünk, hogy a Csepel Autógyár a Bucka területének felét felszórta gyárhulladékkal, géprongyokkal, a Bucka-tót kohósalakkal, galvánisszappal és CSESZÜ akkumulátorral, amely hiába a 4,7 milliárd forint mégsem vittek el, mégsem takarítottak ki, s ezzel ihatatlan a Főváros egyik vízbázisául szolgáló terület talajvize, illetve szennyezett. Hanem arról, hogy mi lett azzal a talapzattal, ahol évtizedeken keresztül állt a 2001-ben felfedezett 10 ezer darab ciános hordó! Felszedték? Kicserélték alóla a talajt? Vagy amit a repedéseken keresztül befogadott az ma is áldásos hatását fejti ki? Akár szétterjedve a talajban Szigethalmot is szennyezheti?

 

Mi van a talajvízzel? Ha ennyire szennyezett és ilyen hatások vannak, akkor eme területen az érintett lakók a vezetékes víz bekötését állampolgári alapon és azon az alapon, hogy mindenkit megillet az egészséges vízhez való jog miért nem kapják meg ingyen?

 

Bemérték a szennyezések hatását? Bemérték, hogy csak a Buckai ihatatlan és használhatatlan talajvíz „áldásos” hatását mekkora területre fejti ki? Megáll a település határánál? Vagy kap belőle például Szigethalom is?

 

Tájékoztatták arról a Honvédelmi Minisztériumot, hogy azok a hadikutak, melyeket a világháború idején bejelöltek, hogy onnan itassák, ha kell a hadsereget többségükben szennyezettek? Tájékoztatták róla, hogy ne valami borzalmat igyanak a honunk védelméért felelős személyek, emberek?

 

Tájékoztatták a Fővárost és több millió embert, hogy itt a vízbázison milyen szennyezések helyezkednek el és ők miben is részesülnek? Vagy van valamilyen szőrű rendszer, amelyben megszűrik azt, amit nekik adnak és így csak mi, Szigetszentmiklós város lakói kapjuk ezt az áldásos hatást és szűretlenül?

 

Mit tett a testület, melynek javarésze ott ül már több évtizede? Mit tett, hogy a problémák ne nagyobbak, hanem kisebbek legyenek?

 

De menjünk egy picit kijjebb a Buckából! A Csepeli út mentén az egyik évben az egyik halastóba valami „ártalmatlan” dolgot engedtek be! Annyi ártalmatlan volt, hogy az összes hal a tóban hamarosan fejjel lefelé uszott! Mi volt az az „ártalmatlan” dolog, amit az a tó kapott? Vagy mi a Sport vendéglő alatt és környékén? Mit tesz azért a városvezetés, hogy LIDL melletti galvánüzem, amely a hírek szerint profilt bővített ne olyan dolgokat eresszen ki a levegőbe és a környezetbe, mellyel tönkre teheti Szigetszentmiklós, Dunaharaszti és Taksony tiszta levegőjét és egészséges környezetét is?

 

Nem szóltunk eddig ebben a levélben a szennyvíz okozta fertőzésekről és szennyezésekről! De mikor méltóztatnak végre azt a rendszert, amely 10 – 11 ezer emberre volt tervezve, de ma 40 ezer embert visz el bővíteni? Meddig kell a Határ úti fekália árt és fertőzését eltűrni és végig nézni? Kirúgták-e már azokat a tanácsadókat, akik az itt található szennyáradatot illegális rákötőkkel indokolták meg, s akiknek nem megy az egyszerű matek, hogy ami valamit elbír az négyszer annyit nem bír el? 2017-ig kellett várni egy elkerülő vezeték nem kivitelezésére, hanem csak ígéretétre! 2017-ig, miközben mi ezt már 2010 óta mondjuk! A kedves Szigetszentmiklósi Önkormányzat vezetésének és alkalmazottainak ennyire lassú lenne a felfogásuk? Mikor fog ez elkészülni? Meddig kell ezt tűrni?

 

Meddig kell tűrni, hogy Szigetszentmiklós érintett területén a Natura 2000-es védettségű Kis-Dunába folyjon szennyvíz vagy szűretlen és szennyezett csapadékvíz? Természetesen szörnyű, amit a Kis-Dunába a Dél-Pesti szennyvíztelepre eresztenek be, de mit tesz Szigetszentmiklós, hogy a már kialakult szörnyű állapotokat ő ne súlyosbítsa, és ne szennyezze környezetünket tovább? Miért van az, hogy Ráckevén, Szigetbecsén csodálatos a Kis-Duna szakasza, s miért van az, hogy itt északon Szigetszentmiklós és térségében bár persze szép is lehetne, de nem oly tiszta és csodás a környezet? Mit tehetnek arról a környező települések beleértve Dunaharasztit, Taksonyt, Szigethalmot, Majosházát, Duanavarsányt, Szigetcsépet, Tökölt, hogy a közelükben vagy szomszédukban egy ennyire felelőtlen városvezetéssel és Önkormányzattal „megáldott” település helyezkedik el?

 

Tudják feltettük volna azt a kérdést is, hogy 2015 és 2016 derekán a Százhalombattai gumiégető ellen miért nem reagált a város vagy legalábbis időben! De ha végig gondoljuk ezeket az eseteket, akkor rájövünk, hogy talán azért nem, mert a jelenlegi vezetésnek Szigetszentmiklós városa, területe, népe és környezete tekintetében nincsenek építő jellegű gondolatai és mindezeket a legkisebb mértékben sem tiszteli! De vajon miért nem? Miért cél az, hogy egy szennyezett környezetben éljünk, ahol emberek tíz és százezrei vannak becsapva és átverve?

 

Megtisztelő válaszukat

mihamarabb várjuk!

 

 

Szigetszentmiklós, 2017. Október 21

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                          Elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr9613047464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása