Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Szerény érdeklődés mellett került sor az idei Halászléfőző versenyre Szigetszentmiklóson

2017. szeptember 10. - Buckai Szövetség Egyesület

Szerény érdeklődés mellett rendezték meg a 2017-es Halászléfőző versenyt és szüreti felvonulást Szigetszentmiklóson. A Buckai Szövetség Egyesületnek beszámolók kisebb baráti klikkekről számoltak be és elég lapos programról. Elmondások szerint délután 4 órakor a rendezvény helyszínén már szinte senki nem volt ott csak a szemétkupac, amely rendezvények után szokott.

A Halászléfőző verseny és szüreti felvonulás egyébként egyike azon rendezvényeknek, melyek politikamentesek elvileg. Ezen a rendezvényen ott lehetnek kicsik, nagyok és akár az adott hatalom ellenzői, tehát ellenzékiek is. De, hogy kik indulhatnak? Nos! Régebben mi többször is megpróbáltunk, de mindig azt kaptuk, hogy sajnos nincs már hely, így nem indulhatunk! Ugyanígy voltak egyébként más személyek és társadalmi szervezetek is, amelyek a mostani vezetés nem minduntalan dicsérik vagy egyáltalán nem dicsérik.

Ez a rendezvény egyébként fontos kellene, hogy legyen bármely városnak és bármely településnek! Egyrészről pontosan azért, hogy egy verseny és jó hangulat, gasztronómiai különlegesség kell, hogy legyen, másrészről szemben mondjuk a Szabacsi kitalált történelemmel ennek biztosan van hagyománya és minden településen! Kár, hogy azok, akik megszervezték nem ügyesek a rendezvényszervezésben és olybá tűnik a botrányosan végződött május 1, az unalmas és inkább látogatót üldöző programokkal telepakolt augusztus 20-a (melyet csak a tűzijáték mentett meg) után a Halászléfőző verseny sem sikerült 2017-ben.

A Halászléfőző verseny mindezen túl teljesen másként zajlik és zajlott Szigetszentmiklóson a múltban és a jelenben. A múltban ehhez kapcsolták a nemzetközi gasztronómiai versenyt és bemutatót is, így részt vehettek rajta a testvérvárosok is azok különlegességei is, másrészről régen nem tudták azt, hogy ha beüt egy katasztrófa a városba, akkor rendezvény terén mi illik és mi nem illik. 2010-ben a Halászléfőző verseny idején annyi csapadékot kapott a város, hogy 2/3-ada víz alatt volt! Mi ebben az évben és nagyjából ebben az időszakban fedeztük fel, hogy kiárad a Határ úti fekália ár, amely mindent körbe fertőz és, amely azóta sem rendeződött! De ahelyett, hogy a városvezetése a rendkívüli állapotra szivattyúzást rendelt volna el és az elhárítás terén a helyszínekre megy, hogy mit segíthet, ahelyett vígan és bőszen ünnepelt, miközben mások megbotránkozva néztek körbe a városon, a sok vizen és a kezeletlen helyzeten. Nem tudjuk, hogy ha ma lenne egy hasonló eset, akkor már kezelnék e, de reménykedünk benne, hogy talán tanultak az esetből és talán igen!

A nemzetközi gasztronómiai verseny mindemellett a Halászléfőző verseny idejéről pár éve tavaszra költözött át és külön rendezvényt képez. Az évente több, mint 8 millió forintot elemésztő rendezvény belépős, testvérvárosokat horribilis összegekért kirándultatós és ahogy mi látjuk sok mindenről szól a meglátásunk szerinti pénz herdálás mellett csak éppen Szigetszentmiklósról és a lakókról nem. Itt jegyeznénk meg, hogy mi úgy tudtuk, hogy a testvérvárosi kapcsolatépítéseknek a különböző kultúrák ismerkedésének és cseréjének kellene lennie! Ugyanakkor amit hallottunk erről az alapján a bújtatott kirándulás, a vezetők, résztvevők csacsivá lerészegedése az a kép, ami lejön mindebből! Vajon helyes ez így? Vajon nem a városról, a különböző települések kulturáiról, a lakóknak új dolgok megmutatásáról, esetleges cserediák programokról kellene szólnia? Nem az kellene, hogy az értelme legyen, hogy egy Szigetszentmiklósi, akár gyermek megismerje milyen az élet Finnországban, Romániában, Németországban és egyéb helyeken? Szerintünk erről kellene szólnia anyagi helyzettől és mindentől függetlenül! De lehet, hogy megint mi vagyunk a túl naivak!

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

 06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr2312818550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása