Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Visszaesett forgalmak és kilátástalanságok tapasztalhatók a tavalyi karácsonyhoz képest környezetünkben

2016. december 17. - Buckai Szövetség Egyesület

Visszaeső profit, kevesebb vevő és kevesebb hozzáértő, szakmailag és emberileg felkészült munkatárs az amiről az általunk megkérdezett vállalkozások karácsony előtt beszéltek, valamint  a teljes kilátástalanságok!

 

Több vállalkozás eddigi éves profitjának jelentős részét a karácsonyi nagybevásárlások idején szerezte és prognosztizálta, legalábbis elmeséléseik szerint. Egyesek közülük jelentős, akár 20 – 25 %-os forgalom csökkenésről beszélnek tavalyhoz képest. Ugyanis nincs vevő, nincs pénz!

 

Más szakterületeken megrendelő és fizetőképes kereslet is lenne, de nincs megfelelő munkatárs, aki szakképzett és oda figyel mindenre. Jellemzően villanyszerelő, gázszerelő, autószerelő szolgáltatást végző szakemberek arról beszélnek, hogy minden jó valaha volt munkatársuk elhagyta az országot és szó szerint elmenekült. Legfőbb jellemzőként a vegetálást, az előre jutás lehetőségének teljes kilátástalanságát emelték ki. Azt, hogy sokan Magyarországon rengeteg munkával csak fenntartják magukat, de évtizedek alatt sem tudnak egy lakás, vagy kocsi árát kitermelni és fenntartani. Így bár fájó szívvel, de elhagyták az országot és külföldön kuli munkával többet keresnek és ugyannyi munkával látnak esélyt az otthon teremtésre és a jövő építésre.

 

Vállalkozók elmondták, hogy akik az elment szakemberek helyett jelentkeztek azok jelentős részében nincsen köszönet. Frissen végzett, szakmailag felkészületlen, önmagától elszállt emberek sokasága keresi fel őket horribilis fizetési igénnyel. S amikor felvesznek egyet-egyet, mert hát mégiscsak kell ember, akkor az asztalos műhelybe dobálják a több százezres gépeket vagy valamit összetörnek, tönkre tesznek és a főnökkel úgy beszélnek, mintha nem is a főnök, hanem az ő alattvalójuk lenne!

 

Ahogy a vállalkozók elmondták kifordult ez a világ! S alig van olyan szakterület, ahol jó szakemberre, fizetőképes keresletre és növekedésre lelnek szakma hűen.

 

A vállalkozók jelentős része a kormányzati arcátlan béremelésen is megdöbbent! Elmondták, hogy természetesen legyen több az alkalmazottnak, de ne úgy, hogy az ő adóterheiket az egekig emelik, miközben csökkennek termelések, a kereseti lehetőségek és szakember hiány miatt olykor minőségek!

 

A nyereség adó minimális csökkentése ugyanis nem kompenzálja azt a növekedést, amelyet termeléstől függetlenül  a bérterhek növekedése jelent. Meglátásuk szerint árat kellene, hogy emeljenek, amely a fizetőképes kereslet csökkenéséhez fog vezetni és lassan a nullszaldós termelés végéhez fognak érni.

 

A vállalkozók jobban örültek volna annak, ha változatlan bruttók mellett a nettók növekednek vagyis azok, amelyeket a dolgozók kézhez kapnak! Ugyanis ebben az esetben a dolgozók fizetésének emelkedése nem jelentett volna plusz és jelentős terheket!

 

Egy vállalkozó elmondta, hogy valószinűleg megint üres az állami kassza ennek köszönhetőek az adóemelések. Azt is elmondta, hogy ha az adóterhek növekednek és az árak is, akkor oly mindegy hogy valaki 10 egységből 6 – ot költ vagy 100 egységből 60-at, mert az arány ugyanaz! Csak nagyobb számokról beszélünk! Az egységnyi fizetés vásárló erejét kellene növelni! Hogy amit kapnak, azért többet tudjanak venni és tartalékolni!

 

A korábban például a Gellért hegy szikláiban medencét vájó kemény fizikai munkát végző egykori vállalkozóval való találkozásunk is meglepett minket! Ő elmondta, hogy Magyarországon nagyon erős munkával csak az épphogy fennmaradását termelte ki, ugyanis minden mást az állami adóteher elvitt. Ma ugyanezt 3,5 éve Svájcban végzi! Már van ott egy önálló lakása és Svájcban a munkáját cukorként keresik és nagyra becsülik, amit hazánkban nem tudott megélni!

 

Egykori diplomás bérszámfejtő és magasan elismert szakember ismerősünk ma Németországban szobalányként keresi a kenyerét. S bár szakmájához Németországi viszonylatok mellett is vissza szeretne térni, de azt mondta, hogy Németországban még szoba lánynak is jobban megéri lenni, mint Magyarországon vezető bérszámfejtőnek!

 

Az általunk megkérdezett vállalkozások között természetesen azért voltak olyanok is, akik növekedést értek el, melynek mértéke 5 – 7 % maximum. Aki többet prognosztizált az már nemzetközi szolgáltatást folytat és a Magyarországi szűkös viszonyok ellen megpróbál tenni és fennmaradni nemzetközi terepeken.

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3212053497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása