Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

BUCKA CSATORNA: Egy minisztériumi ellenőrzéssel is cserben hagyva?

HOSSZÚ, DE ÉRDEMES ELOLVASNI!

2016. szeptember 07. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Szabóné Szónok Enikő!

Tisztelt Nemzeti Fejlesztési Minisztérium!

Tisztelt Miniszter Úr!

Tisztelt Magyar Kormány!

és

Kedves Barátaink!

 

2016 Ápirilis 26-án a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium immáron két év folyamatos panaszkodás, károkozás és katasztrófa bemutatás után végre kiérkezett a területünkre, hogy az ország valaha volt legrosszabb és egyik legdrágább csatorna beruházását a Bucka csatorna beruházást helyszíni ellenőrzés keretében megnézze!

 

Az ellenőrzés előtt és az előírásoknak megfelelően a felek így az Önkormányzat, a kivitelezés és mi is csak az utolsó pillanatban tudtunk tájékozódni pontosan annak érdekében, hogy az egyenlőség elve ne sérüljön, de sajnos és pont ezáltal sérült meg! Ugyanis a hétköznap történt ellenőrzés során a károsult ingatlan tulajdonosok nem tudtak munkahelyükön szabadságot kérni, hogy minden téren egy ellenőrzés rendelkezésére tudjanak állni, míg ugyanez a kivitelezésnek és az Önkormányzatnak nem jelentett túl nagy nehézséget. Ők könnyűszerrel megtudtak jeleni, hiszen nekik ez nem sértette munkájukat, vagy munkaidejüket.

 

A helyszíneket, amelyeket bemutattunk csak véletlenszerűen mutattuk be annyi károkozás és annyi károsult hely közül.

 

Az első dolog, amelyet észre vettük és amelyet már akkor is alapjaiban visszautasítottunk, hogy a problémák két év után lettek bemutatva! Ez ugyanis nem igaz! Mi két éve folyamatosan jelezzük és jeleztük, így szomorú, hogy csak két év után tudtunk ingerküszöböt átlépni és két év után jöttek ki vagy kerültünk sorra.

 

A második, amelyen megdöbbentünk az Önkormányzat és kivitelezés a problémák és a helyszínek ismeretére vonatkozó folyamatos tagadása. Állításukkal ellentétben ugyanis a Sas utca – Sasfiók utca sarkának károkozása, a Vércse utca korábbi elárasztása, a Berkenye utcai ingatlan kerítésének bedöntése vagy a Körös utca vastörmelékekkel telített építési törmelékkel történő feltöltése a kivitelezés, azaz a Penta Kft és Magda Mátyás vezető előtt ismert volt. Mindmegannyi esetben járt a helyszínen és verbális módon ígéretet tett, melyet írásban sosem erősített meg és az Önkormányzatnak is ugyanez a gyakorlata.

 

Mielőtt végig mennénk azokon a helyszíneken melyeken jártunk és azon kiemelteken is, amelyeken nem, valamint megnéznénk a teljes beruházás üzenetét, azelőtt Tisztelt Minisztériumi dolgozók engedjenek meg egy megjegyzést:

 

Az ellenőrzés, amelyen Önök kint voltak 2016 Április 26-án történt meg, de a válaszlevél keltezése 2016 Augusztus 9-e. Ha figyelembe vesszük a szabadságolásokat ez akkor is nagyon sok. Ez idő alatt Önök nem a károsultakat keresték meg, hanem a kár okozóit, azaz a kivitelezést és az Önkormányzatot. Egy hiteltelen hivatal minden szavát szent írásként kezelték, miközben az ingatlantulajdonosokkal nem vették fel a közvetlen kapcsolatot és nem kérdezték meg közvetlenül, hogy vajon mindaz a történet, amelyben az Önkormányzat és a kivitelezés becsapta Önöket valójában hogy is néz ki és hogy is van. Az egyenlőség elvének fenntartása mellett mi úgy gondoljuk, hogy ez a PFF/10702-3/2016-NFM iktatószámú levél mellé illene beszerezni és illene pótolni, mert anélkül a károkozók kimosásának gyanúja a levélről lemoshatatlan.

 

Az első állomás, ahol jártunk a Körös utca:

 

A kivitelezés, az Önkormányzat és Önök is megjegyezték, hogy ez már meg van oldva. Ahhoz azonban, hogy így legyen egy másik hatóság helyszíni ellenőrzése és hatalmas botrány kellett, amely rámutat az Önkormányzat és a kivitelezés hozzáállására és arra is, hogy másként nem működik, sajnos nem működik semmi ebben a kérdéskörben.

 

Ha nincs a 2014-es helyszíni ellenőrzés, ha nem buktatjuk be őket és mutatjuk be, akkor minden úgy marad, azaz az út kocsikereket kilyukasztani képes vastörmelékekkel tele, amelybe egy arra szaladgáló kisgyermek, ha véletlen elesik bármikor beletenyerelhet.

 

Az második állomás, ahol jártunk a Sas utca – Sasfiók utca:

Az Önkormányzat és a kivitelezés állításával szemben a ház bizonyítható módon a Bucka csatorna beruházás előtt nem volt megrepedve. A repedés a Bucka csatorna beruházás hatására, a kivitelezés során tapasztalható elárasztásnak és vízvezeték szakadásnak köszönhetően keletkeztek. Ezekről felvételek állnak rendelkezésre. Az ingatlantulajdonos elmondta volna Önöknek, ha felvették volna vele a kapcsolatot, hogy több munkás neki elmondta, hogy ez Önkormányzati utasításra és direkt történt, mivel őt és családját több éve szeretnék elüldözni innen és ezt szintén dokumentumokkal is alá tudja támasztani. Így az erre adott kivitelezői hazugságot mély felháborodással utasítjuk vissza és szólítjuk fel a Penta Kft-t, hogy mégegyszer ilyen ferdítést meg ne próbáljon elkövetni, mivel részéről nem ez az első eset. Hazug fotókkal akarták korábban a helyreállítást a Gergely és a Tátika utcában is elkerülni, melyet később igazolni és bizonyítani tudtunk! A Gergely utcában azonnal és Magda Mátyásnak a helyszínen.

 

 

A harmadik állomás, ahol jártunk a Vércse utca:

Ez az utca és az itt található ingatlanok, amelyeket elárasztottak. Nyilván 2014 óta felszáradt, de az itt élők jelezték a problémáikat, melyekre mint mindig verbális választ kaptak és az Önkormányzat valamint a kivitelezés semmit sem írt le.

 

De akár felszáradt a károkozás, akár nem egy valami azért elmondható erről. A kivitelezőknek semmi sem drága! Képesek voltak a vizet rávezetni mások ingatlanjára mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül és másnak szánt szándékkal kárt okozva. Ugyanis véletlenül mások ingatlanjaira rászivattyúzni nagy mennyiségű vizet és ezáltal elárasztani őket biztosan nem lehet!

 

 

S, ha ez veszélyt jelentett valaha is, akkor felmerül a kérdés miért nem szippantóval vitték el innen és miért kellett mások értékeit megkárosítani?

 

A negyedik állomás, ahol jártunk a Berkenye utca:

Az ingatlantulajdonos készített videóját és felvételeit még külön is elküldtük Önöknek, a Minisztériumnak. Bizonyított tény, hogy a probléma még mindig fennáll és az is, hogy Magda Mátyás állításával szemben a kezdetek óta tudott róla. Ha mást állít, akkor kérjük küldjék el poligráfos vizsgálatra, mert az esetben hazudik!

 

Az ötödik állomás, ahol jártunk a Borz utca:

Itt a csatorna beruházás óta az ingatlanba visszaáramló bűz volt a panasz. Az ellenőrzés óta ők az egyetlenek, akikről nem hallottunk, de őket sem fogjuk szem elől téveszteni! A helyszíni ellenőrzésen rögtön szabálytalanságot véltek felfedezni, miközben ő csatornafedő leszedését vízművek utasításra tette és nem magától követte el.

 

A hatodik állomás, ahol jártunk az Ádám Jenő sétány:

A hely, ahol a játszótér és a szennyvízfordító megdöbbentő módon egymás mellett helyezkedik el és ahol a gyermekeknek az elviselhetetlen bűzt kellene elviselnie, ugyanis a rendszerben nincs mindig benne a filter. Kár volt tönkre tenni egy szennyvízfordítóval egy ilyen szép helyet.

 

A hetedik állomás, ahol jártunk az Boglya utca 115:

Itt nem volt más probléma, mint az osztatlan közös tulajdon és a másodlagos leállás törvény szerinti indokoltsága, hiszen ahova rá kellene csatlakozni az nagyon messze van. Telkeken nem engedik  a szomszédok átvezetni és a közúton kellene menni több száz méter a központi vezetékkel párhuzamosan és a tulajdonos számára kifizethetetlenül. Tárgyalások valóban folynak, de egyetlen írásos nyoma sincs például a Polgármesterrel történő tárgyalásnak.

 

A KEOP-1.2.0/09-11-2011-0014-es számú beruházással kapcsolatos ellenőrzéssel kapcsolatban mindezek alapján elmondható, hogy a lakosokra nézve károkozó és silány módon kivitelezett, míg el kell, hogy mondjuk, hogy ezt leplezve az Önkormányzat és a kivitelezés igyekezett félre tájékoztatni Önöket. El kell továbbiakban mondjuk azon észre vételünket is, hogy Hivataluk / Hatóságuk minden érintett és meglátogatott probléma esetén az ingatlantulajdonosok elérhetőségeit felírta, de úgy tudjuk, hogy maga a Minisztérium egyetlen károsultat sem keresett fel levélben, vagy személyesen.

 

Felhívjuk ugyanakkor a figyelmüket arra, hogy a Szigetszentmiklós, Bucka városrész szennyvízcsatornázása és a szennyvíztisztító telep bővítése című pályázat nem csak a kivitelezés során utca, ház és ingatlan rongálással hívta fel magára a figyelmet a szó legnegatívabb értelmében is, hanem a teljes projektben. A két fordulós beruházás előfeltétele, hogy mindenhol vezetékes víz legyen, illetve hogy megteremtsék a beruházáshoz az előfeltételeket például a kisajátítások tekintetében is. Jelen pillanatban azonban számtalan családot ismerünk, amely bár kifizette már régen a vezetékes vizet, de vezetékes vízzel, tehát kifizetésével ellentétben az előfeltétellel sem rendelkezik! Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy az ilyen ügyben érintett tömeges károsultak úgy a vízművektől, mint az Önkormányzattól probléma megoldás helyett csak cserben hagyást és megaláztatást kaptak, de a megbeszélésekről szóló bármilyen írásbeli megállapodást, vagy feljegyzést nem!

 

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy úgy ahogy a csatorna károsultak, úgyanúgy az előfeltételül szolgáló víz károsultak száma is tömeges! S bár számtalan károsult történetét ismerjük minden károsult feltárása és jelentkezése napjainkban is folyik egy szórólapozás hatására, melyet az Önkormányzat helyett és a károsultakat megsegítve végzünk el!

 

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a károsultak a nekik okozott károk miatt perközösségre szervezkednek, hogy bepereljék a károkozó Önkormányzatot és egyes esetekben a kivitelezőt is, mint társ tettest! Elegük van ugyanis a mellébeszélésekből, a károkból és a megaláztatásokból!

 

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a Bucka csatorna beruházás esetében első fordulós kötelezettség helyett a második fordulóban végeztek el olyan fontos dolgokat, mint amilyen a kisajátítás. Pedig az első fordulót minden rendben vannal adták le! Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy az egyik Önkormányzati képviselő édesanyjának telke, a Holló utcai telek, mely négyszeres áron lett megvéve szintén ilyen volt.

 

Felhívjuk a figyelmüket a Bucka csatorna beruházás második fordulójában fedezték fel a Csepel Autógyárt a Kis – Dunával összekötő már eldugaszolandó csatorna vezetéket. Akkor keresték, persze az első fordulóban történő teljesítés helyett!

 

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az egész Bucka csatorna beruházást arra a Határ úti központi hálózatra vezették rá, amely 2010 óta minden kisebb vagy nagyobb esőzés idején kiárad és emberi ürülék úszik az úttesten. A túlnyomás egyébként a betont és az aknafedőt is feltöri.

 

S végezetül, de nem utolsó sorban felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a szennyvízfordító telep kibővítésével együtt  a régi részleg korszerűsítését Szigetszentmiklós városa nem végeztette el, miközben a vezetékek adják meg magukat a régi és az új részleg között. A Massányi úti lakótelep így ismét visszatért gúnynevéhez, amelyet szeretne levetközni és amely a büdös lakótelep. Továbbá felhívjuk a figyelmüket arra is, hogy a régi rész korszerűsítésére az Önkormányzat még csak most pályázik!

 

Éppen ezért ismételten felkérjük Önöket, hogy vizsgálják át ezt a beruházást és hibáit a lakosokat és nem az károkozó Önkormányzatot megsegítve segítsenek elhárítani és helyrehozni!

 

 

Szigetszentmiklós, 2016 Szeptember 6.

Tisztelettel:

 

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                          Elnök

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr6311683881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása