Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

KÖZÉLETI VÁLSÁG SZIGETSZENTMIKLÓSON - AVAGY - MINDEN BAJ EREDŐJE

2016. május 21. - Buckai Szövetség Egyesület

Olvasóink nagy többségének nem kell bemutatnunk a területet, a térséget, de mivel ez egy nagy cikk és sokan fogják látni és elolvasni, ezért picit messzebbről indulunk!

 

Szigetszentmiklós városa Csepel sziget északi részén terül el, amely egyben a sziget legnagyobb és legelmaradottabb települése. Összetételében számtalan városrészből tevődik össze, amelynek többsége elmaradottnak számít nem csak országos tekintetben, de a környező összes település és a térség vonatkozásában is! Sehol környékén nem található mégegy olyan település, ahol annyi és akkora elmaradott és infrastrukturálisan alulfejlett területrész lenne! A kátyú hegyeket, a sártengereket, a különböző beruházások során észlelt rombolásokat persze mindenki látja, de mégis elhiszik amikor az újság azt írja le minden rendben van! Miért lehetséges ez? Mi történik Szigetszentmiklóson, hogy bár mindenki észleli a valóságot mégis elhiszik az Önkormányzati, a képviselői meséket?

 

A választ nem mi fogjuk megadni, hanem kértünk egy segítséget Dr. Sz. Lilla szociológus személyében:

 

„ – Üdvözlöm az olvasókat és rá is térnék a kérdésére: Egy adott település fejlettségét nem az adott település központi kommunikációja határozza meg! Azért sem, mert nagy mértékben nyilvánvaló, hogy nem fogják azt mondani mindent rosszul csinálunk, mindent elrontunk és mindent tönkre teszünk! Sokkal inkább az határozza meg, hogy mekkora a fluktuáció, milyen heves az adott településről az elmenetel és a lakosságcsere. A rendelkezésre álló információk szerint bár Szigetszentmiklós nagyon nagy mértékben folyamatosan növekvő, lakos létszám tekintetében bővülő település nagyon nagy a fluktuációja és nagyon heves a lakos cseréje! Ez, pedig nem jó üzenet! A másik és fontos üzenet egy adott településről az, hogy azok, akik elmennek vágynak-e vissza! Ez sosem az adott településen tudható meg, hanem ott ahova elmentek! Vegyünk egy térséget! Legyen ez a térség Maglód és e tekintetben ez egy élő példa. Nézzük meg Szigetszentmiklósról, egy Szigethalomról és egy Debrecenből oda költözöttet. A Debrecenből oda költözött elégedett! Közel van a Főváros! Minden könnyen elérhető és rendezett! A Szigethalomról érkezett vágyik vissza! Hiszen egy erős kis közösségből és rendezett körülmények közül jött! Ugyanakkor a Szigetszentmiklósról érkezett nem vágyik vissza! Rájött ugyanis hamar arra, hogy lehet kulturált körülmények között is a Főváros közelében élni! Olyan körülmények között, amely Szigetszentmiklóson nem biztosított és nem adatot meg!”

 

Szigetszentmiklós nem volt mindig a térség legelmaradottabb települése! Szigethalom és számtalan környező település is sokkal rosszabbul állt a városnál a 90-es években. Amíg az akkori időkben alig volt például szilárd útburkolat és ahol volt abban sem volt köszönet mondjuk Szigethalmon, addig ma elmondható, hogy majdnem minden út szilárd burkolatú, összközművezet és járda is van! Persze vannak ott is problémák nyilván, de az elmúlt évek során fényévekre beelőztek minket!

 

„ – Szigetszentmiklós és a környező települések nem összehasonlíthatóak, hiszen minden egyes település a rendelkezésre álló költségvetési kereteit úgy szabályozza, ahogy csak akarja! Mondhatjuk azt, hogy ennek csak a törvény szabhat határt, de az elmúlt évek és évtizedek jól megmutatták, hogy ez nem így van! Vannak helyek, ezt mutatja számtalan per is, ahol a törvényes határ sem nyújt akadályt! E tekintetben, tehát hiába mondjuk egy nagyobb ipari parkkal rendelkező és gazdag város Szigetszentmiklós vélhetőleg nem volt meg az a kultúrája, mint mondjuk Szigethalomnak, hogy a rendelkezésre álló erőforrásait jó gazdaként kezelje!”

 

Az ember egy elmaradott településen azt gondolná, hogy sok bajba jutott lakos egy idő után összefog és egységes mintegy civil kontrollt hoz létre! Voltak is ilyen irányú kezdeményezések, amelyek lakossági és megsegítő összefogásként és honlapként jelentek meg elvileg! Aztán a lakossági tájékoztatás, az utána járás, az emberek képviselete és valódi megsegítése helyett minden átment jaj de cuki a kutya-macska, jaj de fontos a csere-bere és a különböző zsibvásár kommunikációba! Ez persze nem azt jelenti, hogy az ilyen dolgokat le kell nézni, mert nyilván fontos, de nem kellene egy ilyen kezdeményezésnek valami többről is szólni? A kérdés azért is fontos, mert ha felmegyünk a Wikipédiára és beírjuk, hogy Szigetszentmiklós, akkor ezt a honlapot hozza ki!

 

„ – Az emberek alapjaiban véve, amikor rengeteg negatív impulzus érő őket szeretnek visszahúzódni abba a térbe, amelyet még képesek koordinálni, ahonnan pozitív dolgokat kaphatnak! A csere-bere, a kutya-macska és a zsibvásár pontosan ilyen! Ki ne szeretné a kutya-macskát? Ki ne örülne, ha elmondják hol a legjobb fodrász vagy étkezde? És ki ne örülne, ha van egy hely ahol munkahelyet keres és megosztják és úgy tesznek, mintha segítenének! A közélet ennél nagyobb falat! Az utak helyre állítása, az úgymond nagyok játéka egy kis embernek megfoghatatlan! Félti az állását, félti az egzisztenciáját és nem akar még nagyobb bajba kerülni annál, mint amibe már egyébként is van! A kommunikátornak, a honlap gazdájának is jó ez! Nem derül ki, hogy fogalma sincs hogy kell egy buszt kiharcolni, amit mondjuk Ön már megtett! Nem kell küdenie zebráért, járdáért, vagy infrastrukturális beruházások során okozott károk elhárításáért! Nem derül ki, hogy nem ért semmihez sem! Cuki dolgot csinál és mivel még a megfogható kategóriába teszi, amely nagyságot a kis emberek is képesek átlátni és koordinálni, ezért népszerű! Amit például Ön és egyesülete tesz azért nem népszerű, mert sokkal nagyobb falat! A tükör mutatása, a problémákra rávilágítás, amikor nap, mint nap baj van, akkor nem népszerű! Ugyanakkor ezek pozícionálása, feltárása és a megoldások keresése az egyetlen út, amely egy település felemelkedéséhez vezethet, még akkor is ha az nem népszerű! „

 

Beszéltünk arról, hogy mekkora bajok vannak és hogy sokan elmenekülnek inkább a megfogható a pozitív impulzusokat adó kommunikáció és hatások felé! De Szigetszentmiklós mégis elhelyezkedésében és adottságában egy szép város lehetne! Ennek ellenére pusztulása már az 1970-es években elkezdődött. Azokban az időkben, amikor eladták a Dunapartot és amikor durván és súlyosan elszennyezték például ipari hulladékokkal, kohó salakkal a Bucka-tót. Míg az előbbi esetért egy tanácsi vezető minimális börtönt kapott, addig az utóbbinak semmilyen következménye nem lett. Majd mikor kiderültek a szennyezések, akkor Uniós pályázat útján rekultivációra kerülhetet volna sor, amely nem történt meg csak talajforgatás történt! Ezek az esetek persze csak kiemeltek! Beszélhetnénk a Sas utcai óvoda bérletéről, amely során két óvoda áráért és euro alapon bérlünk egy óvodát, amely sosem lesz a miénk, beszélhetnénk a városi szinten horribilis árakon vándorló földekről, a Bucka csatorna rombolásairól és a döntéshozatal napi szintű, hajmeresztő döntéseiről és intézkedéseiről, az urizálásokról, a fekália áradatról, a 9,5 milliós gasztró napról, az iskola politikai kampány célú felhasználásáról nem is beszélve! Meddig tarthat ez? Szigetszentmiklóson nincsenek törvények?

 

„ – Nyilvánvalóan Szigetszentmiklóson is vannak törvények, de nincsenek következmények! Vannak települések ugyanis, ahol mindenki tudja és hallotta mi történik, mi folyik, de az írásos bizonyítékok eltűnnek! A történetek annyira hajmeresztőek, hogy már senki sem hiszi el! A hatás, amely a második világháborúban is divat volt, hogy annyira szörnyűek a hírek, hogy azt mondja mindenki: Nem! Az nem lehet! Gondoljon bele, hogy milyen sokan tudtak az egykoron arról, hogy koncentrációs táborok vannak! Mégis az emberek az onnan folyó szörnyűségeket mindaddig nem akarták elhinni, amíg tényszerűen nem szembesítették azzal őket! Nem kizárt, hogy itt is ez a hatás van!”

 

Képviselőtestületünk jelentős része az 1990-es évek óta képviselő. Így hozzájárultak ahhoz, hogy ez a város ne emelkedjen fel és ne legyen több! Miközben saját ingatlanjaik adás-vételével vannak elfoglalva és városi szinten erről mindenki hallott, legendák szólnak róla, aközben bár gazdag ez a város mindenki lehagyott bennünket! Sőt! Ezt tekintik mintának az új képviselők is! Ennek ellenére minden ciklusban újra választják őket és bedőlnek az eddig sem teljesült ígéreteknek! Miért?

 

„ – Ennek két alapvető oka van! Az egyik ok, hogy Szigetszentmiklóson hatalmas a fluktuáció! Az emberek nem tudják, hogy kire szavaznak csak van egy országos meggyőződésük, így a párt a fontos és nem az egyén. A másik fontos ok az apátia! Az a hozzáállás a régi lakosok körül, hogy ez most rossz, de másiknál is rossz volt! Akkor is mostoha gyerekek voltunk és megalázottak meg most is! Úgyis mindegy! A változás csak akkor fog bekövetkezni, ha valaki felállítja őket a székből! Ha valaki elmondja, hogy nem nem mindegy! Ha valaki rávilágít arra, hogy ha összefognak az emberek, akkor ők a legerősebbek! Tömeggel és összefogással szemben, pedig nincs nem! A tömegtől ugyanis a legtöbben félnek!”

 

A tömegtől való félelem határozza meg azt is, hogy az emberek menjenek egyedül és egyenként ügyeket intézni?

 

„ – Igen! Pontosan ezért kérés ez! Egy embert ugyanis le lehet győzni! Le lehet hurrogni, mint például Hajnal Erzsébetet, de egy tömeget már nem! Ha Hajnal Erzsébet például közösséget alakít és tömeggel megy már nem lehet lesöpörni és nem félre tehető a Buckai víz ügy!

 

E szerint a régóta képviselet és nagy fluktuáció, valamint a lakossági összefogás hiánya határozza meg, hogy egyes döntéshozók azt hiszik, hogy felsőbb rendűek, hogy mindent megtehetnek? Beszélhetnek megalázó és pökhendi módon emberekkel és hamisíthatnak történelmet is?

 

„ – Alapvetően azok emberek, akiknek nincsen teljesítményük legendát akarnak maguk köré építeni! A történelem síkjában akarnak egy olyan teret képezni, amelynek hatására ők fontosak és meghatározóak lesznek! Nem számít az, hogy fikció! Mert egy idő után ki fog tudni különbséget tenni valóság és fikció között? Pont ez az elmélete Szabacsnak! Amit Ön letett most elém az történelmileg igazolja, hogy sosem létezett, de ez nem baj  a vezetésnek! Idővel történő súlykolások hatására megváltoztatják az öntudatot! Jelentősé teszik a jelentékteleneket és megtörténtként kommunikálják a meg nem történteket! Nem számít! Az a lényeg, hogy az emberek ilyesmikkel foglalkozzanak, mert az elvonja a problémák meglátásától a figyelmet és teljesítmény nélkül is legendává tesz! Ezért nem kell például Buckai történelem! A Buckában baj van! Fejleszteni kellene! Sok a hiba! Sok a probléma! Ezért le kell tagadni, hogy volt valaha is történelme vagy múltja! Amit Ön tapasztalt annak ez az értelme!

 

Tehát ezért szeretnék a Buckát és történelmét végkép eltörölni! De miért érzik magukat felsőbb rendűnek? Miért hiszik azt, hogy bármit megtehetnek és annak soha nem lesz következménye?

 

„ – Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy az ember lássa Szigetszentmiklós városa romokban hever! Ahhoz sem kell szakértőnek lenni, hogy a régi római szokás elv érvényesül ebben a városban: Cirkuszt és kenyeret a népnek! A többi, pedig olybá tűnik nem számít! Ha számítana már régen nem ezek az emberek irányítanák a várost, hiszen tetteiknek és teljesítményüknek lenne következménye! Csakhogy nincsen! Bármit megtéve az emberek nem reagálnak! Így hamar azt hiszik, hogy születési joguk a pozíció és minden! Akinek, pedig ez nem tetszik azt alapjában véve leépültnek tartják!”

 

A legenda építés határozza meg, hogy egyes ős Szigetszentmiklósi családokat kiemelnek, míg másokat meg sem említenek és el sem ismernek?

 

„ – Alapjában véve igen! Csak így lehet ugyanis személyi kultuszt építeni!”

 

És az egyenlőség elve? Hogy minden ember és minden őshonos család egyenlő, valamint mindenki építését, aki tett ezért a városért el kell ismerni?

 

„ – Az ilyen elvek csak az elméletekben léteznek! A valóságban nem! Minden közszereplő igyekszik magát kiemelni! Minden közszereplő igyekszik a húsos kondérból minél nagyobbat merni! A mérték a nem mindegy! Valakik úgy csinálják, hogy jusson és maradjon is, tehát területet is fejlesztik azért és vannak akiknek a minden sem elég!”

 

Nincs kilátás abból, hogy ez valaha is megváltozzon?

 

„ – De természetesen van! Ehhez azonban el kell érni, hogy az ember figyelmen kívül hagyja, ha betegségével, a magán és intimszférájával próbálják támadni és megtanulja a különböző területeket és munkákat is megbecsülni! Ön például a Boglya járat megtervezésével és kiharcolásával, a Határ úti zebra elhozatalával és számtalan egyéb dologgal járult hozzá a közhöz! Nadzsi, aki képviselő a felülettel, ahol meglehet jeleníteni a problémákat – most függetlenül attól, hogy egy probléma nem a megjelentetéssel, hanem a problémára a megoldás keresésével és az ügy melletti kiállással oldódik meg – Barabás Botond, pedig közösségi szereplésével, a szegények, elesettek megsegítésével, favágással, jogi és szervezési megsegítéssel segít az embereknek! Ez mind-mind megbecsülendő! Ahogy megbecsülendő az is, ha egy képviselő ott van a sajátjaival él velük és tesz értük, mint például Orosz László. De Jaksa-Ladányi Emma szakmaisága is kiváló! Csakhogy mindmegannyian más és más területen jók! Ha nem tudják megbecsülni egymást és egymás területeit, ha nem tudják elfogadni azt, hogy nem csak az ő elképzelésük a jó, ha nem sokféle van és azt is el kell fogadni, akkor baj van! Akkor nem lehet fejlődést elérni! Ezért kellene Önnek békésebb vizekre evezni, amely a problémákat ismerve nagyon nehéz és a hozzáállása abszolút érthető, de ezért kellene az is, hogy mondjuk a Nagy János oldalon, amely korábban amivarosunk.info , még korábban amivarosunk.hu volt  azok is megjelenhessenek, akiknek véleménye Nadzsinak nem oly kedves! Ha jól tudom Ön is ki van tiltva, meg Dr. Barabás Botond is, Jaksa-Ladányi Emmáról nem is beszélve!”

 

Hát valóban nagyon nehéz ilyen körülmények között tiszta fejjel, a megalázottság érzetét félre téve, csak a leendő fejlődést és szépítést előtérbe helyezve küzdeni és fejleszteni! Igaz ezt 8 éve csináljuk és nem kis eredményekkel! Bár nem csak eredmények voltak, hanem kudarcok is, melyekből mindig igyekszünk és igyekeztünk tanulni!

 

„ – Ha a szándék nemes, márpedig nemes, akkor senki sem vitathatja el a létjogosultságukat!”

 

De egyesek próbálják! Főként, akiket a problémák garmadája nem érinti, akik a lakótelepen élnek!

 

„ – Valóban Szigetszentmiklósnak egy része, a lakótelep nem ugrik ki az átlagból! Más lakótelep is hasonló és hasonló problémákkal is rendelkezik! Minden ember márpedig azokat a problémákat észleli, amely körülveszi őket és e tekintetben egyre kisebb az emberek empátia képessége!”

 

Köszönjük a beszélgetést! Reméljük legközelebb már egy fejlődő Szigetszentmiklósról beszélhetünk és írhatunk! Reméljük ez a város ennél már csak szebb, jobb és élhetőbb lesz!

 

„ – Ezért csak Önök tehetnek! Én drukkolni fogok Önöknek!”

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr418736196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása