Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

A Bucka-tó látszat rekultiváció után a terület kitakarítható lesz!

2017. február 18. - Buckai Szövetség Egyesület

Még a Bucka-tó látszat rekultiváció el sem kezdődött, amikor megkaptuk az instrukciót, hogy hogyan lehet valaha is majd kitakarított ez a terület és a tó, amely Buckaiként fontos nekünk!

Mint Önök is tudják a Parlamenttel szemben van az egykori Földművelésügyi, most Vidékfejlesztési Minisztérium, amely tárgyalásra hívott be minket a Bucka-tó kitakarítására vonatkozó Uniós beruházás miatt! Akkor csitítani akarták aggódalmunkat, mely szerint már az előszelekből látható volt itt valami nagyon nem lesz rendben! Arra kértek hallgassunk, hagyjuk a beruházást lefolyni és rendben lesz minden!

Mi már akkor sem hittünk ebben és sajnos minket igazoltak a tények!

Az előjelek, amelyek alapján elmondható, hogy már akkor nagy volt a gyanú arra, hogy itt valami nagyon nem lesz rendben a következők:

·       A 2001-es Csepel Autógyári ciánbotránnyal egyidőben felfedezték, hogy súlyosan szennyezett a terület, amelyet lévén kohósalakkal, galvánisszappal, egyéb ipari és kommunális hulladékkal töltöttek fel és a tó vízfelszíne a talajvízzel egy, ezért minden nemű talajvizet elszennyezett! => Azt mondták erre, hogy ez csak hisztéria! És az Önkormányzati többség, amely a mostanival 80 %-ban azonos a problémát nem a sérült hordok elvitetésével, hanem egy piros hangos bemondós autó bevetésével akarta megoldani! („Nyugodjon meg a tisztelt lakosság nem erre fúj a szél!”). Ha a Buckaiak akkor nem hívják az országos médiát, amely napirendre vette és addig nem engedte, amíg a 10 ezer sérült ciános hordó nem tűnik el onnan, akkor vezetőinknek köszönhetően az mind a mai napig ott lenne és szennyezne!

·       A Bucka-tó kitakarításával kapcsolatban egymást követően 3 pályázaton indultak el, melyből egymás után kettőt sorra elbuktak! Ugyanakkor megígérték, hogy elfog tűnni innen minden szennyezés! Megígérték fórumokon, megígérték újságokban, rádiókban! => Ha azonban komolyan gondolták volna a beruházást már az első pályázatot sem rontják el. Nem változtatnak a kommunikáción, hogy nem minden megy el csak egy része és nem próbálnak meg a szennyezésről, a tóról, a talajvízről olyat kommunikálni, amelyeket cáfolnak a tények! Ha komolyan gondolták volna a Bucka-tó kitakarítását akkor miután 2012-ig el kellett volna készülni, melyet egy tábla is igazolt, de ők csak 2013-ban kezdték el nos komolyan vették volna!

·       A Bucka-tó látszat rekultivációjának megkezdésekor egy Polgármesteri fórumon arról hazudtak nekünk, hogy a szennyezés vízfelszínt nem érint! => Közben mi számtalan tanút tudunk hívni, aki amikor a szennyezés  történt látta, hogy tó vízfelszínt közvetlenül érintett a szennyezés! De tenni ellene semmit sem tudott, mert kis emberként ehhez kicsi volt és kevés!

·       A beruházás közeledtével az Önkormányzat azt mondta az élő tó felszínt azért nem takarítja ki, mert az egészséges és tiszta! => Ezzel szemben, amikor palackokban fincsi friss Bucka-tó vizét akartunk nekik vinni közölték, hogy meg ne próbáljuk!

Bár a Minisztérium azt mondta nekünk, hogy ha előtte szólunk, akkor akár a beruházást meg is akadályozhatjuk, melynek bélyegét sosem tudnánk lemosni, s ezt mi sem akartuk azt is elmondta, hogy ha nem szólunk és valami nem úgy sikerül soha nem fogjuk tudni helyrehozatni!

Hölgyeim és Uraim! Sokan szörnyűnek tekintették, amikor és amilyen formában a Bucka-tó látszat rekultivációról cikkeztünk, de igazunk volt! A Bucka-tó területét valóban nem takarították ki! Nem történt más, mint hogy ástak egy gödröt kivették a szemetet, melyet a gödör mellé tettek! Majd lerakták a fóliát és visszatették bele a szemetet! Azaz nem történt más, mint talajforgatás! Ha nem szólunk, ha nem vísitunk és tájékoztatunk, hogy nincs ez így rendbe, akkor ma esély se lenne! Maradna a talajforgatás, amely az Uniós költségvetést 4,7 milliárddal terhelte, de a lakosságon és a Buckaiakon nem segített! Így azonban van egy esély! Mi szóltunk! Mi jeleztünk! És mi a Bucka-tó valódi kitakarítását valóban elfogjuk érni!

 

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1212271404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása