Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Magyarország Köztársasági elnökéhez: SZIGETSZENTMIKLÓS Mi is szeretnénk egészséges vizet!

2016. október 27. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Köztársasági elnök Úr!

 

Ahogy az elmúlt időszakban tett nyilatkozatait olvasni lehet Önnek is, ahogy nekünk is nagy érték Magyarország egyik legnagyobb természeti értéke és kincse a víz! Sajnos azonban a mi városunkban nem mindenkinek adatott meg és nem mindenki tudja ezt elérni!

 

Miközben Magyarország, ahogy Ön is elmondta rengeteg természetes és édes vízzel rendelkezik, valamint mindebből hatalmas tartalékokkal, aközben Szigetszentmiklóson a Csepel Autógyár ipari szennyezéseinek (pl.: cián stb…), a Bucka-tó elszennyezésének (pl.: galván iszap, kohó salak, kommunális hulladék hegyek), valamint további szennyezéseknek (Bucka feltöltése olajos földdel, valamint olajos géprongyokkal, bomba gödrök feltöltése szeméttel, halastóba a halak kipusztulása) az eredményeképpen ívásra, fürdésre, locsolásra alkalmatlan a talajvíz! Sőt! Bőrbetegséget okoz és 6 éven aluli gyermekre nézve életveszélyes!

 

Területünk olyan események történtek meg, mint a 2001-es ciánbotrány, amikor is 10.000 sérült és otthagyott ciános hordót találtak a város egyik legnagyobb városrészével, a Buckával határos Csepel Autógyár területén. S bár botrányok hatására, akkor eltűntek a hordók, de a repedezett betonon keresztül a talajba szivárgásból eredő veszély nem lett elhárítva, a repedezett beton alatt a föld nem lett kicserélve!

 

Azt hittük, hogy a talajvízzel egy vízből táplálkozó Bucka-tó miután felfedezték mennyire szennyezett majd ki lesz takarítva és rendbe lesz téve! Sajnos azonban bizonyítható módon talajforgatás történt rekultiváció helyett és a szennyezés ott maradt a nyakunkon, a területünkön.

 

Köztársasági elnök Úr!

 

Annak ellenére, hogy a terület súlyosan szennyezett vannak lakók, akiknek a vezetékes vízhez való jutás elérhetetlen. Elérhetetlen, mert vagy a jövedelmük nem teszi lehetővé (300.000 Ft a vezetékes vízhez való csatlakozás ő, pedig 26.000 Ft-os ellátásból él meg, mert már fiatal korában beteg lett és nem volt kellő ideig alapot képező jogviszonya, esetleg alacsony, tehát 40.000 Ft vagy 51.000 ft a nyugdíja), vagy már egyszer kifizették. Akik kifizették és mégsincs vizük, azoknak a pénzét a helyi Önkormányzat részéről elévültetnék! Azt kapták, hogy vessenek rá keresztet, miközben semmit sem kaptak cserébe a befizetésükért! S, ha keresztet vetettek, akkor fizessék ki a mostani csatlakozási díjat, mintha soha és semmit nem fizettek volna!

Számunkra ez az állapot elkeserítő! Nem hisszük, hogy szabályos, de ellentmond minden igazság érzetünknek! Ráadásul, akik vagy a jövedelmük vagy a már egyszer megtörtént kifizetésük miatt nem tudják elérni a vezetékes vizet többségében beteg, idős, szegény és elesett emberek! Azaz pont az a réteg, akiknek erre a legnagyobb szükségük lenne!

 

 Köztársasági elnök Úr!

 

Ezek az emberek ma betegen és elesetten télen a fagyban és nyáron a legnagyobb melegben is köztéri kutakra járnak, hogy ha nehézkesen is, de egészséges vizet érjenek! Ugyanakkor és mélységesen megdöbbentő módon a Szigetszentmiklósi Önkormányzat és a területünkön lévő szolgáltató, tehát a Fővárosi Vízművek megszüntetné a köztéri kutakat! Csak ma azt sikerült elérni, hogy mindezt halasszák el 2017 Augusztus 31-ig. Ugyanakkor mi lesz utána? Mi lesz ezekkel az emberekkel? Egészséges vizet ők mégis hogyan érhetnek el? Hogyan teljesül az Alaptörvényben rögzített egészséges vízhez való joguk egy agyon szennyezett területen, amely elvileg ráadásul még vízbázis is?

 

Éppen ezért szeretnénk a segítségét kérni! Szeretnénk, akár személyes meghallgatásra időpontot, akár bármilyen útmutatást kapni! Merre érdemes menni? Mit érdemes tenni? Hisszük azt, hogy nekik is van az egészséges vízhez való hozzájutáshoz joguk!

 

Megtisztelő válaszát és

mihamarabbi segítségét előre is

megköszönjük!

 

Szigetszentmiklós, 2016. Október 26

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                         

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr10011842271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása