Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

KÖZMEGHALLGATÁS SZIGETSZENTMIKLÓS - 2016.04.29 - Utak, járdák

2016. április 30. - Buckai Szövetség Egyesület

2016.04.29-én az agglomerációs közlekedés harmadik fontos és kiemelt témája az utak állapota és a közúti közlekedés volt.

 

Lakossági kérdés alapján a téma úgy lett bevezetve, hogy: Szigetszentmiklós városába és a Csepel szigetre is egyre többen költöznek! Ez jó, mert szeretettel látjuk őket! Ugyanakkor ugyanannyi kijárat marad egyre több emberre, amely dugókhoz és közlekedési káoszhoz vezet!

 

Dr. Fónagy János államtitkár Úr az utak fejlesztésével kapcsolatban kifejtette, hogy nagy városok környékén az út igény és bővítés kérdése állandó párharc! Amikor azt hinnénk, hogy már megoldódott, akkor hamarosan újra generálódik, hiszen a jobb közlekedés még több lakót, ezáltal még nagyobb forgalmat vonz. Példaként erre Frankfurtot hozta! Először elég volt 2 * 1 sáv, aztán 2 * 2, majd 2 * 4 és ma már 16 sáv, plus középen vonatforgalom van, de mégsem elég! Ugyanakkor elmondta ehhez a témához és egy másik kifejtendő óvoda problémához kapcsolódóan, hogy a problémákat egyáltalán le nem kicsinyelve azért ezek kellemes problémák, hiszen ez azt jelenti, hogy él és fejlődik a város! Sokkal szomorúbb az, ha óvodát létszám hiány miatt kell megszűntetni és az enyészettől félve esetleg lebontani! Ő már látott ilyet! Ettől függetlenül természetesen nem mondja azt, hogy nem kellenek ezek a fejlesztések!

 

Egy kedves lakó a Kisfaludy köz közlekedéséért, biztonságosabbá tételéért, közvilágításáért kardoskodott elmesélve, hogy ez mennyire is veszélyes! Kifejtette továbbá, hogy a Nap utcai óvodának kiemelten jó a nevelői közössége és az óvodának a hangulata is. Tudtával az amellett található egykori bolt és cukrászda ma már nem működik, miközben eme neves óvoda mellett nincsen parkoló. Megkérte a testületet és a Polgármestert, hogy vizsgálják meg, hogy nem lehet-e azok helyére a Nap utcai óvodának parkolót telepíteni!

 

A testület és a Polgármester megköszönte ezt a felvetést és megfogják vizsgálni!

 

Rátértünk eztán a Buckai utak és járdák kérdésére. A járdák tekintetében felvetésünkben és kérdésünkben a járda cserére tértünk rá és annak tényére, hogy egyetlen egy centiméter új járda sem épült, miközben a Csépi úton egészen a Bucka boltig az megépíthető! Mindez egyébként az 1970-es évek óta él, amikor is lakók anyagot és munkaerőt is felhasználva akarták az akkori tanácsot ezzel is megsegíteni! Felhívtuk a figyelmet arra, hogy a Dojtoveszkij téren és a Csépi úton a Vénusz utcánál zebra kellene! Előbbinél azért, mert a sok ágú kereszteződésben a Csépi út egyik feléről a másikra megy át a járda, míg az utóbbinál a Csépi útra ott jön ki a Boglya utca forgalma!

 

A Polgármester Úr erre vonatkozólag a Bucka csatorna egyes utómunkálatai utáni csapadékvíz elevezető rendszerről és útrendezésről beszélt, amellyel együtt majd talán ez is elhozható! Kifejtette ugyanakkor, hogy ehhez kell bizonyos utakat egyirányúsitani!

 

Az egyirányúsítás nekünk nagyon kényes kérdés, hiszen a Buckai viszonylatokat ismerve ez még nagyobb közlekedési problémákat, esetleges halálos baleseteket idézhet elő, amit hisszük azt, hogy senki sem szeretne! Éppen ezért másként tettük fel a kérdést!

 

Arra kérdeztünk rá, hogy hogyan állnak a Buckát az ÁTI Sziget Ipari park – egykori Csepel Autógyár két kerítése között elkerülő a közlekedési koncepcióban is szereplő gyorsforgalmi út kérdései és tárgyalásai! Ha az megépülne, akkor a Bucka egy pici időre fel tudna lélegezni, hiszen átterelődne az átmenő forgalom! Ki lehetne alakítani a Buckából egy olyan lakóövezetet, amelyet mi például Kispesten ismertünk meg! Kértük továbbá az államtitkár Úr segítségét is, hiszen a leendő gyorsforgalmi út állami területen az erdő tekintetében az Állami Erdőgazdaság, míg a többi rész esetében az Állami Földalap területén épülne meg.

 

A Polgármester Úr ennek tekintetében előbb a belső Buckai utak rendbetételét választotta! Meglátása szerint ez a sürgetőbb probléma és a helyes út!

 

Az Üdülő sor ezentúl nemcsak a busz, hanem az útviszonyok tekintetében is megemlítésre került. Itt jegyeznénk meg, hogy véleményünk szerint bővíthető, fejleszthető és korszerűsíthető lehetne, hiszen számtalan szakaszon szántóföld van a másik oldalon!

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr618676124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása