Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Óvoda válság Szigetszentmiklóson: A Sas utcai óvoda botránya

A két óvoda áráért bérelt óvoda, amely sosem lesz a miénk

2016. február 26. - Buckai Szövetség Egyesület

ÓVODA KELL SZIGETSZENTMIKLÓSRA EZ NEM IS LEHET KÉRDÉS! HISZEN SZIGETSZENTMIKLÓS AZ A VÁROS, AHOL HÁLA ISTENNEK RENGETEG GYERMEK ÉS RENGETEG KISGYERMEKES CSALÁD VAN! Egyes gyermekek, pedig itt vagy nem jutnak óvodába, vagy más települések óvodáiba férnek csak be, esetleg konténerbe telepített óvodába kényszerülnek, de legjobb esetben is és ha szerencsések akkor túltelített csoportokba járnak! (Persze szomorú, hogy ezt kell nevezni szerencsének!)

Éppen ezért ezt az ügyet nem vitás, hogy elő kell segíteni és az óvoda bővülés mellett kardoskodni, hogy minél több férőhely legyen és a gyermekek minél kulturáltabb, minél civilizáltabb körülmények között tudjanak cseperedni!

Ugyanakkor az óvoda harcok mellett nem mindegy, hogy mi és milyen áron jön el! Bármely helyen a legjobb gazda, vagy egy településen az azt a helyet szerető lokálpatrióta arra törekszik, hogy a lehető legjobbat, legtöbbet és a lehető legolcsóbban hozza el!

Jelen cikkünkben egy olyan eseménysorra hívjuk fel a figyelmet, amely lehet, hogy átmeneti megoldás és ideiglenesen áthidal bizonyos dolgokat, de biztos, hogy a Város vezetése nem volt jó gazda, a megoldás pedig a lehető legdrágább, amely nem végleges!

Szigetszentmiklóson a Sas utcában járunk, ahol egy szép látszólag Önkormányzati Óvodát találunk! Az óvoda azonban nem a miénk, hanem a SZILMO Kft-é és az Önkormányzat tőlük bérli. A SZILMO Kft tulajdonosai annak a Szilágyi Ferencnek a lányai, aki a Squast is írányítja a városban, s akinek a Sziget Fitness Kft-n keresztül az Önkormányzati tulajdonú "Szigetszentmiklós és Térsége" Desztináció Menedzsment Nonprofit Kft-be tulajdon része van!

A bérleti szerződés euro alapú, tehát árfolyamtól függ, melyet a deviza hiteleknél is fellelhető kockázatok ellenére csak a bérleti szerződés megkötése (2008) után több, mint 5 évvel (2014) rögzítettek! A megkötéskori árfolyam 241,6 Ft/Euro, míg a rögzített maximális árfolyam 320 Ft/Euro volt! Ez pedig 80 Ft-os árfolyam bukást jelent euronként!

Azonban nem ez a legfurcsább dolog! A Sas utcai óvodáért 2014 december 31-ig 212.933 e Ft-ot fizettünk ki bérleti díjként és 2015-től minden évben 51.394 e Ft-ot fizetünk még ki a szerződés lejártáig, amely 2023! 2023-ban 624.085 e Ft + Árfolyam kockázat, üzemelési és karbantartási díj kifizetése után sem lesz az óvoda a miénk! Ez csak egy bérlemény!

Ha ehhez hozzávesszük, hogy mennyibe kerül egy saját építésű óvoda, akkor elképedünk:

* Bőcs: 5 foglalkoztatási szobás vadonatúj 300 millió forint,

* Kerekegyháza: 3 foglalkoztatási szobás vadonatúj 200 millió forint,

* Dabas: 3 foglalkoztatási szobás vadonatúj, sóbarlanggal, kerekesszékes gyermekek fejlesztését is segítő hatalmas óvoda 352,2 millió forint,

és ez az Ővék! Senki nem veheti el tőlük!

JÓL LÁTHATÓ, TEHÁT HOGY MIKÖZBEN SZIGETSZENTMIKLÓSON, AMELY PEST MEGYE EGYIK LEGGAZDAGABB TELEPÜLÉSE ÓVODA ÉPÍTÉSRE, BŐVÍTÉSRE HATALMAS SZÜKSÉG VAN, AKÖZBEN AZ ÖNKORMÁNYZAT EGY OLYAN ÓVODÁT BÉREL KETTŐ ÓVODA ÁRÁÉRT, AMELY SOSEM LESZ A MIÉNK, S KÖZBEN FOLYAMATOSAN FORRÁS HIÁNYOKRA HIVATKOZIK!

A kérdés miért? Kinek jó ez? Biztosan így járnak el azok, aki felelős városgazdaként viselkednek?

Így a Buckai Szövetség Egyesület azt mondja: Óvoda kell, de a lehető legolcsóbban, a lehető legnagyobb kapacitással és a lehető legjobb minőségben, de ami a legfontosabb, hogy olyan amely hosszú távon is a miénk lesz!

A Sas utcai óvodánál, pedig meg kell vizsgálni, hogy hiába szép és hiába az Önkormányzathoz közel állóé, de drága, így hogyan lehetne vagy megvenni, vagy más olcsóbb, de minimum ilyen színvonalú óvodát építeni és a költségeket lejjebb redukálni, amelyek megtakarításával lehet még további óvodát építeni vagy a várost fejleszteni!

Továbbá nem lehet elfogadni, hogy ezt a drága bérletet azért kell gyakorolni, mert az Önkormányzat Óvoda építést finanszírozni nem tudott volna a szerződéskötés idejében! Egyrészt a bérleti díj mértéke, ha törlesztő részletnek megy, akkor is már a városé lenne az óvoda, másrészt keringenek olyan vad pletykák, hogy a Szigetszentmiklósi Önkormányzat a bérleti díjakat több évre előre a bérbeadónak megfinanszírozta, hogy az a bérleményt feltudja építeni!

Amikor civilek a Szigetszentmiklósi Önkormányzat és a SZILMO Kft közötti csak a Sas utcai Óvodára vonatkozó utalási részletezőket kérik, akkor furcsa módon ezt a kérést az Önkormányzat mindig igyekszik meg tagadni, különböző kifogásokra hivatkozva! Így pedig sosem fog megerősödni vagy megcáfolódni az előfinanszírozás kérdése!

Jól látható, hogy a Szigetszentmiklósi Sas utcai óvodát számtalan furcsa dolog lengi körül, amit nem is értünk, s amit nem is érthetünk! Mégis arra törekszünk, hogy óvodáink legyenek, persze nem olyan, mint a Sas utcai óvoda! De amire még jobban törekszünk, hogy boldogan és jó helyen cseperedjenek a gyermekek!

Nem tudjuk, hogy akik a Sas utcai óvoda ügyének részt vevői azok mit is gondolhatnak Szigetszentmiklósról, de mi szeretjük és pontosan ezért nem hagyhatjuk, hogy ilyen esetek előfordulhassanak!

 -CsCs -

BSZ elnök

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr318422490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása