Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Szigetszentmiklós: Miért keressük a Nemzeti Múzeumban a Buckai történelmi emlékeket? Nem Szigetszentmiklóson lenne a helye?

2018. január 02. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Szigetszentmiklósi Önkormányzat!

„Tisztelt” Polgármester Úr!

Tisztelt kapcsolattartónk!

Tisztelt Történelmi és Tudományos Társaságok, Intézmények és Hivatalok!

Tisztelt Sajtó!

és

Kedves További címzettek!

 

A Buckai Szövetség Egyesület részéről szívesen hivatkoznánk arra az iktatásra, amelyem a Szigetszentmiklósi Önkormányzat azon levelét iktatta, melyben egy 1956 és 1960 közötti Buckai régészeti feltárás Magyar Nemzeti Múzeumban fellelhetőségére hívja fel a figyelmet, amellett hogy arra kér, ha vannak történelmi emlékeink a Buckáról és a Buckából, akkor azt a helytörténeti múzeumba vigyük és adjuk át, adjuk le! Szívesen hivatkozna, de a kapott 2017 november 28-ára címzett, s általunk a két ünnep között átvett levélen ilyen nem szerepel.

 

Mindamellett azonban elgondolkoztató maga a levél, mivel egy szürreális dologra hívja fel a figyelmet! Ez a szürreális dolog az, hogy Szigetszentmiklós város egyik legnagyobb városrészének történelmi emléke vagy azok egy része nem Szigetszentmiklóson lelhető fel, ahol pedig logikus lenne! Felmerül a kérdés, hogy miért nem? Hiszen bárki ide jön, erre a településre az ha szeretné megismerni mi volt itt régen, akkor logikusan nem a Helytörténeti Múzeumba menne? Nem ott ismerné meg? S ott nem fellelhető mindez? A Nemzeti Múzeum kinek jutna eszébe?

 

Ráadásul! Ha az ember bemegy a Helytörténeti Múeumba (higgyék el mi többször megtettük), akkor szeretne felelni valamit Buckaiként a Buckáról, de ott nem található semmi sem a Buckáról! Szószerint semmi! Amikor, pedig erre rákérdezünk, akkor az ott dolgozók jól láthatóan nevetnek rajtunk, hogy: „Mit képzelünk? A Buckáról? Milyen hely volt az anno és milyen most?” Miközben nekünk anno is egy csodás hely volt és most az! Anno a kreatív, szorgos és túlélésre kész emberek otthona volt gyönyörű természettel és környezettel, s most bár mérhetetlenül benépesült még mindig vannak kincsei, gyönyörei és értékei! S bármennyire lenézik! Bármennyire eltörölnék! Mi ezt a területet szeretjük, otthonunknak és értéknek tekintjük!

 

Az Önkormányzat cinikusan arról mesél, hogy nyugodtan vigyük ide régi emlékeinket, de éppen 1,5 éve amikor idős Buckaiak megtették ezt, s másnapra amikor visszamentek, hogy meglessék mit tettek vele, s hova tették ki, akkor eltűnt! S ezzel is mérhetetlen keserűséget okoztak az érintetteknek!

 

A Bucka bármennyire is szeretné a Szigetszentmiklósi Önkormányzat elsöpörni és letagadni valós és dicső történelmi múlttal rendelkezik! Nem úgy, mint az általuk kitalált Szabacs, aminek nincs semmilyen alapja se!

 

Éppen ezért azzal a kéréssel fordulunk a Tisztelt Hivatalok és Történelmi Intézmények, Tudosók felé, hogy lehetne-e, hogy a Buckának egy emlékháza legyen? Lehetne-e, hogy a régmúlt Buckai dolgokat egy ilyen emlékház őrizze meg? Ha már az Önkormányzat nem becsüli történelmünket és emlékeinket segítenének-e abban, hogy Szigetszentmiklóson, a Bucka területén mi óvjuk, védjük és őrizzük meg?

 

Köszönjük megtisztelő és

érdemi válaszukat!

 

Szigetszentmiklós, 2018. Január 2

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                          Elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr2613541105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása