Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Ha Szigetszentmiklóson végre lenne Tavaszi Virágünnep az felvirágoztatná teljes Csepel szigetet!

2018. január 06. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Szigetszentmiklósi Önkormányzat!

„Tisztelt” Polgármester Úr!

Tisztelt Nemzeti Fejlesztési Minisztérium!

és

Kedves További címzettek!

 

A virág gyönyörű dolog az emberek életében, amely csodálattal tölti el, ha lehet környezetünk jelentős részét. A látvány, az illat vagy köré épülő képzőművészet, egyéb művészet, pedig mindig megadja, hogy ez a csoda évről évre élményt nyújtson és felfrissüljön!

 

Szigetszentmiklós Magyarország virágkereskedelmi központja. A Flóra Hungária területén és környezetében messze a legtöbb virág kell el nap, mint nap és még szembe tűnőbb mindez éves viszonylatba. Szigetszentmiklós azonban eleddig semmit sem épített erre, nincs virágünnepe, hagyománya és olybá tűnik nem használja ki ezt a hatalmas lehetőséget!

 

Mi jelen levelünk keretében azt javasoljuk, hogy ezen változtasson és egy ekkora lehetőséget ki ne hagyjon, mert a virágot minden ember szereti! Mindezt pedig nem a Flóra Hungária területén képzeljük el, hanem abszolút minden tavasszal behoznánk a városba, a város életébe.

 

A Tavaszi Virágünnep elképzelésünk szerint semmiben sem hasonlítana például a Debreceni Virágkarneválhoz. Ez sokkal szerényebb, mégis hasonlóan élvezetes lehetne. Egyrészről azért, mert tavasszal megrendezve a legintenzívebb illatú virágokkal szembesülhetnek az érdeklődök, illetve a természet ébredésével. Másrészről különböző standokon a virágra épülő képzőművészetbe mindenki bele leshetne. Beleértve a virággal való díszitést, a virág kötészetet vagy annak megtekintését különböző vetítéseken, hogy például táj építészek egy régi műemlékhez tartozó kertet hogyan élesztenek fel, hogy építenek újjá, hogy teszik moderné, de mégis hagyományossá és gyönyörűvé.

 

A virág köré lehetne lehetne színi előadásokat szervezni, hiszen annyi színdarabb épül a virág, a szép, vagy a természet éledése köré, ahogy annyi dal is.

 

Elképzelésünk szerint ennek lehetne hagyománya és hisszük azt, hogy jó szervezéssel mind Csepel sziget, mind Pest megye vagy akár a környező mindegyike a csodájára járna és tényleg szép lenne!

 

Sokkal több fantáziát látunk benne, mint a Szabacsi napba, melynek kapcsán egyetlen kifogásunk van és ez a neve. Álláspontunk szerint sosem volt Szabacs és ilyen sose létezett, s bár egyszer próbálkoztak ennek alátámasztásával, de annyira hiányos volt, hogy meglátásunk szerint a nem létezést támasztotta alá! Ezért a rendezvény jó, de hívjuk Szigetszentmiklósi hagyományőrző falunapnak és akkor jut is marad is. Marad a rendezvény, de senki sem csóválja a sosem létezett Szabacson a fejét! Mitöbb álláspontunk szerint jobb a Szigetszentmiklósra átimportálandó Szumerfestnél is, mert ha elvesszük Ráckevétől ezt a rendezvényt, mint ahogy azt 2017 nyarán önkormányzati folyosói pletykák alapján lehetett hallani, akkor azt, hogy Szigetszentmiklós ötlettelen és nincs egyetlen egyedi, önálló valamire való ötlete sem, s mások rendezvényét ezért nyúlja le nem tudja lemosni a Jó Isten sem!

 

A Tavaszi Virágünnep azonban egyedi lenne! Csak a miénk! Csak Szigetszentmiklósé és a Csepel szigeté! Elképzelésünk szerint mindez eleinte a Csepeli út – Bercsényi út – Petőfi út találkozásánál kezdődne, ahol az Önök által Üdvözlő szobornak, mások által támolygó, részeges Tivornyának nevezett szobor van! Itt lezárnánk az utat a Posta és a Sárgaház felé! Az így szabaddá tett úton az egyik oldalon standok lennének, a másik oldalon pedig rendezvények során használatos és felszedhető műfű. A villanyoszlopok fellenének díszitve különböző virág díszítésekkel és mindez egészen a Sárgaházig terjedne. A Sárgaház előtt nagyszínpad helyezkedne el! A nagyszínpadon virággal kapcsolatos előadások lennének, s összelehetne kapcsolni Szigetszentmiklós legszebb nagymamájának, anyukájának vagy unokájának megválasztásával. Be lehetne hozni a gasztronómiát! Milyen virág alakú gasztronómiai termékek léteznek, azokat hogyan tudják díszíteni, megjeleníteni és csodává tenni, milyen gyógynövények vannak, amelyeket érdemes megismerni vagy milyen gyümölcsből készült dolgok, hiszen a gyümölcs is növény! Tehát számtalan téren bővíthető és kreativizálható rendezvényről van szó, ahonnan felvirágozott hintók vihetnék a különböző virágmintás ruhákba öltözött lányokat vagy érdeklődő lakosokat szerte a városban vagy a Buckában.

 

Tudjuk persze az Önök álláspontját, hogy Önök ilyet annyira nem szeretnének! Talán azért mert mi javasoltuk, talán más az indoka! De kérjük gondolják át! Öntse el Önöket a fantázia! A képzelő erő! Öntse el Önöket az, hogy ez milyen szép lehetne és mennyi embernek élményt adhatna! És ennek tudatában válaszoljanak, ennek szellemébe!

 

KÖSZÖNJÜK!

 

SIKEREKBEN GAZDAG BOLDOG ÚJ ÉVET

KÍVÁNUNK ÖNÖKNEK!

 

 

 

Szigetszentmiklós, 2018. Január 5

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                          Elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3613554067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása