Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Az MNB-hez, a CIB Bankhoz és a Tinderhez fordulva: Egy bankkártya visszaélés rémtörténete!

2019. augusztus 08. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Magyar Nemzeti Bank!

Tisztelt CIB Bank!

Tisztelt TINDER!

és

Tisztelt további címzettek!

 

Mielőtt belekezdenék abba, hogy milyen események történtek két dolgot szeretnék leszögezni! Az események történéséért a visszaélőt, a TINDER-t és a CIB Bankot tartom felelősnek, persze nem azonos súllyal, hiszen a bankkártyámhoz nyúló illetéktelen nélkül végbe se mehettek volna az események! Levelem lényege pedig annak elősegítése, hogy amellett, hogy visszakövetelem a tőlem jogosulatlanul levont 63.111,53 Ft-ot, amely akár lehetett volna több is, mint kiderült ilyen eset ne fordulhasson elő soha és senki mással sem!

 

A történet 2019 július 28-án kezdődik, amikor is egy számomra mindaddig ismeretlen, de magát egy politikai párt propagandistájának, agitátorának, tanácsadójának tartó személy felhívott megbeszélés kezdeményezése okán, s rá nem sokára az irodám előtt jelent meg, miközben én a közeli bevásárlásból hazaérkeztem! Az ilető úgy viselkedett mintha ezer éve ismernénk egymást, s közben egy-egy telefonbeszélgetést is elhintett, mintha tényleg magaskörű kapcsolatokkal rendelkezne, de lényegében azontúl, hogy vendégül látatta magát nem mondott semmit sem! Hamar eső érkezett aznap és ő, aki rövid újú cuccokban érkezett a nyakamon ragadt!

 

Másnap hétfő volt! Aznap értesültem, hogy egy 34.250 Ft értékű Orion LED TV-t kézbesít az EMAG nekem, amit korábban megrendeltem! Az értesítő e-mail alapján felhívtam a szállítót és megkérdeztem, hogy fizethetek-e az ajtóban bankkártyával vagy csak készpénzben! Az illető azt válaszolta, hogy csak készpénzben! Így a közeli áruház bankautomatájához loholtam, hogy a számlámon lévő általam ismert 73.000 Ft-os egyenlegből levegyek 40.000 Ft-ot a TV-re. Kéretlen vendégem, akkor még jelen volt! A bankautomata azt írta nincs fedezet, amely teljes mértékben megdöbbentett!

 

Visszasiettem az irodába! Megnéztem a bankkártyát terhelő tranzakciókat, amelyből 6 volt, s én csak 3-at teljesítettem! Hiszen a SPAR-ban előző nap én vásároltam be, pogácsát a helyi cukrászdába én vettem és 10.000 Ft készpénz felvétel is köthető valóban a nevemhez! De itt volt egy 44 ezer forintos tétel. Itt volt egy 11 ezer forintos tétel, s volt egy tétel ami majdnem 8 ezer! Azonnal rohantam a CIB Bankba letiltatni mindent, mert az egyértelmű volt a kártyámmal visszaéltek!

 

A kártyát és a tranzakciót tiltattam és innen jöttek a megdöbbentő információk és események!

 

Megkérdeztem mik ezek a tételek! A CIB Bankos azt mondta TINDER, ami egy online társkereső felület! Megkérdeztem, hogy juthatott hozzá ez a TINDER az én adataimhoz! Azt mondta nem tudja, de ha valaki a bankkártya elejét felírja és a hátuljáról az aláírás melletti 3 számjegyet, úgynevezett CW kódot megjegyzi, akkor a számláról korlátlan mértékű vásárlás lehetséges PIN kód és visszaigazoló SMS nélkül! Egyszerűen ez megdöbbentő!

 

Közgazdászként ugyanis sokat és sokmindenről tanultam! Pénzügytan szigorlaton a Baküzemtan is vizsgatárgyaim része volt! De soha és sehol nem mondta senki, hogy banki szolgáltatók képesek egy ekkora visszaélési nyitott kaput teremteni! Ráadásul úgy tudom, hogy más bankoknál ilyenkor mindig van megerősítő sms! Nem is értem, hogy a CIB Banknál miért nincsen! Pedig pont az ilyen jellegű visszaélésektől mentene meg!

 

Azt sem értem, hogy a CIB Bank miért teljesítette az utalásokat, ha amikor szóltam akkor már megvolt terhelve a számlám, de nem teljesült a másik oldalon! Mondhatjuk úgy, hogy a felhőben volt! Miért teljesítette, ha a visszaélés be lett jelentve, a vonatkozó papír ki lett töltve és a bankkártya ott helyben meglett semmisítve! Miért teljesítette, ha kifejezetten kértem, hogy ne tegye bevállalva azt is, hogy a TINDER beperel és én csalásért a TINDER-t feljelentem! Egyszerűen számomra teljesen érthetetlen!

 

Ez a CIB Banknál nagyon, de nagyon nincs rendben! S emiatt azóta nem érzem biztonságban a pénzem!

 

Persze elgondolkoztam azon is, hogy a bankkártya adataim hogyan kerülhettek ki! Ki volt olyan, aki a közelébe lehetett, s aki ezzel visszaélhetett! Sok gondolkodás után egy emberre mutattak a szállak, akit felhívtam és megkérdeztem, hogy fenn van-e a TINDER-en. A válasz igen! Amikor megkérdeztem mióta ő azt mondta azóta mióta nálam volt! Ekkor megkérdeztem, hogy a kártyámhoz hozzányúlt-e ő azt mondta igen, de ez csak egy 1.000 – 1.500 Ft-os tétel, amelyet visszaakart adni nekem! Hát persze...

 

Mikor szembesítettem vele, hogy ez nagyon nem ezer forintos tétel, hanem nekem 63.111,53 Ft-ba fájt, akkor azt mondta nem érti! Ez egyértelmű visszaélés! Mikor szembesítettem vele, hogy a bankos elmondása szerint volt még további sorban álló tétel és akár milliókra is rúghatott volna a károm közölte, hogy ő ilyet nem akart és nem is érti az esetet!

 

Miközben elvitathatatlan a felelőssége, aközben Tisztelt TINDER, de tényleg!... Mire fel vontak ennyi pénzt le? Mire miért és miként gondolták ezt jogosnak? Sosem voltam online fizetős társkereső oldalon, s bankkártya adatomat sem adtam meg interneten soha, de mi került 63 ezer forintnál is többe? Azért ez mindenképpen érdekelne!

 

És Tisztelt Magyar Nemzeti Bank! Hogyan lehetséges az, hogy ma Magyarországon olyan bankkártyák állnak rendelkezésre, amelyet megszerezve és/vagy lefényképezve korlátlan vásárlás vállik lehetővé a bankszámla terhére? Hogyan lehetséges, hogy van ma Magyarországon akár egy bank is, aki nem kér visszajelző sms-t, pinkódot vagy bármilyen más a biztonságot, a megelőzést elősegítő dolgot? Hogyan lehetséges az, hogy a visszaélésre ekkora nyitott kaput hagytak? S, ha velem megtörtént vajon hány emberrel történt meg?

 

Egységesen szeretném megkérdezni továbbá, miközben nyilván tanulva az esetből senki idegen nem jöhet az irodámba és lakásomba ezentúl egy percre sem, hogy milyen biztonsági lépéseket szándékoznak foganatosítani a hasonlók elkerülésére? Mikor lesz beépített biztonsági rendszer, a visszaélések elkerülésére? Én várom a 63 ezer forintom! Önök vizsgálódnak és ki tudja mit tesznek, miközben kis költségvetésű helyeken megvan a helye mindennek! S még szerencse, hogy nem volt nagyobb az egyenleg, hogy nem szivtak le nagyobb pénzösszeget! Hogyan történhetett ez meg? S bármikor újra megtörténhet?

 

Köszönöm megtisztelő válaszukat, miközben szeretném jelezni, hogy feljelentettem a bankkártya visszaélőt!

 

 

Szigetszentmiklós, 2019. Augusztus 8

 

Tisztelettel:

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                             Elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr5815001612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása