Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

BUCKA CSATORNA: Az ígéret szép szó! Ha betartják úgy jó! - Törvényi mulasztásban az Önkormányzat?

2019. június 02. - Buckai Szövetség Egyesület

Magyarországon és ezen belül Szigetszentmiklóson is két féle csatorna rendszer létezik: A nyomásos és a gravitációs! A gravitációs rendszer a modernebb, sokkal költségkímélőbb és gyakorlatilag a szabadesés alapján működik! A nyomásos sokkal költségigényesebb, hiszen a rendszer tartalmaz egy szivattyút, amely a háztartás szennyvízét a központi vezetékbe emeli be! Ez utóbbinak van karbantartási költsége, áram költsége és szokott sok bosszúság is lenni körülötte!

A minap lakosok kerestek meg bennünket! Olyan lakosok, akik akik a Bucka csatornában a nyomásos rendszerben érintettek! (Szigetszentmiklóson nem mellesleg a Bucka csatornások 1/3-ada, az RSD csatornások teljes egésze ilyen csatorna rendszerbe érintett). Azt kérdezték, hogy hol van az Önkormányzat villanyszámla hozzájárulása a rendszerhez? Hol van? Ugyanis ezt anno megigérték, de ők bizony nem kaptak semmit sem ebből!

Elkezdtünk telefonálni, hogy mindazok, akik érintettek és mi is ismerjük mit tudnak minderről! Hamarosan kiderült, hogy az ígéret ellenére senki sem kapott ilyet! Hogy lehetséges ez?

Elkezdtünk jogászokkal is utána menni ennek, hogy vajon mi is a helyzet! Érdekes dolog került elénk az egyik ügyvéd által, akinek segítségét ezúton is köszönjük! Érdekes dolog, egy kormányrendelet:

Az 58/2013. (II. 27.) Kormányrendelet 2013. december 3-ától hatályos módosítása alapján a háztartási szennyvizet közvetlenül az utcai szennyvízhálózatba juttató házi szennyvízátemelők (szivattyúk és ezek műtárgyainak, szerelvényeinek) működtetése, üzembiztonságának és működőképes állapotának folyamatos fenntartása az elkövetkezőkben a víziközmű-szolgáltató feladata. 


A felhasználó kötelezettségei


Annak érdekében, hogy a szolgáltató ezt a feladatát elláthassa, a rendelet értelmében az érintett felhasználóknak biztosítaniuk kell:

 

·         a házi szennyvízátemelő megközelítésének és hozzáférhetőségének korlátozásmentes lehetőségét (vagyis hogy szakemberek az ingatlanra bejuthassanak és ott az átemelőhöz akár járművel, célgéppel hozzáférjenek);

·         a szennyvízátemelő rendeltetésszerű használatát és folyamatos energiaellátását. (A későbbiekben a házi átemelő felhasználási helytől független energiaellátásának kiépítésről, vagy az energiaellátás további biztosításáról és a megosztott költségviselésről az illetékes önkormányzat legkésőbb 2018. december 31-ig az üzemeltető bevonásával megállapodik a felhasználóval.

 

Fenntiek alapján szerintünk egyértelmű, hogy az Önkormányzat egyik ígéretéről elfelejtkezett és mivel ezeket a megállapodásokat 2018 December 31-ig tudomásunk szerint nem kötette meg, ezért véleményünk szerint a lakosság kárára törvényi mulasztást követett el! A kérdés hogyan hozza helyre vagy mit válaszol erre? Hogyan lehet kimagyarázni mindezt?

S minden ígérete csak ennyit ér?

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

 

 

FRISSÍTÉS: Cikk írásunk közben többen felhívtak bennünket, hogy különböző településeken a szolgáltató áll minden a rendszerrel kapcsolatos költséget! Csak Szigetszentmiklóson nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1414875158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása