Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Szigetszentmiklós az elöntött város - Hogyan jutottunk idáig! - 2. rész

2019. április 01. - Buckai Szövetség Egyesület

Állok csak simán egy raklapon valahol a Banán utca közepén, a Buckában Szigetszentmiklóson. A víz a térdemig ér és nem értem: Szigetszentmiklóson csapadékvíz elvezetés miért nincsen!

Ez volt a gondolatom azon a bizonyos 2010-es szeptemberi napon, amikor a természet különösen felhívta arra a figyelmet, hogy szülővárosomnak mennyire nincs csapadékvíz elvezetése, s az mennyire kezeletlen! Ez volt az első igazi nap, amikor ráébredtem, hogy ezzel valamit kezdeni kell!

Mint Önök is tudják nem régen egy cikk sorozatba kezdtem, melynek címe: Szigetszentmiklós az elöntött város – Hogyan jutottunk ide. Az első részben azt fejtegettem, amely 2010-től 2013-ig történt meg! A lakosság hibáztatása, a probléma kinevetése, a fertőzés veszély elbagatellizálása és semmibe vétele volt az, amivel jellemezhető volt ez az időszak! Aztán eljött 2013, amely sok mindenen változtathatott volna! Az addigi cég jelentős terhet vesztett, hiszen már nem tartozott hozzá a városi szennycsatorna és vezetékes víz problémája! Ezt a Fővárosi Vízművek törvényi kötelezettségnek megfelelően átvette! Maradt hát a csapadékvíz elvezetésért felelős cégnek két feladata: Az első, hogy székhelyének egy részét bérbe adja és fenntartsa a másik, pedig, hogy a városi csapadékvíz elvezetést megoldja!

A történet durva furcsasága, hogy a leterheltségét elveszítő cég nem szárnyalt abban, hogy megmaradt feladatai terén kimagaslót produkáljon és hamar túl legyen rajta! Mitöbb! Sokáig sokan nem tudták, hogy Szigetszentmiklóson egyáltalán csapadékvíz elvezetéséért felelős cég létezik, mert munkájának nyomát nem igazán lehetett felfedezni és utolérni!

Ez már felvetett pár kérdést: Mit csinál valójában ez a cég? Mire költi el a kapott költségvetést? Miért gondolja úgy az Önkormányzat, hogy a csapadékvíz elvezetésre a legkezdetlegesebb módszert használja, ami a vizes árok maga? Miért nem épít rejtett csapadékvíz elvezető rendszert, s miért nem törekszik szikkasztók bevezetésére? Hogy lehetséges, hogy ha valaki csapadékvíz elvezetést kezel, akkor minden esőzésnél egyre nagyobb kiterjedésű az elöntött terület?

S van mégegy kérdés: Ha valakinek jelentős mértékben lecsökkentették a feladatkörét, akkor 2013-tól 2016-ig miért kommunikálja még mindig, hogy az elöntés oka az illegális csapadékvíz rávezetés? Miért nem látja azt, hogy amit 10 – 11 ezer emberre terveztek hálózatot az 40 ezer embert nem bír el?

2016-ban aztán forradalmi rádöbbenés érte az Önkormányzatot! Rájött arra, hogy a fertő ár előfordulásának oka a hálózat kicsi kapacitása! Nekik 6 év kellett ahhoz, amit 2 perc alatt átlát egy józan paraszti ésszel megáldott laikus! De 6 év nem ám ahhoz, hogy sikerüljön megoldani, hanem 6 év ahhoz, hogy sikerüljön a problémára rájönni, okát felfedezni és a majd beruházást szépen megtervezni! A majd beruházásnak, pedig még nem volt annyi ideje, hogy végre elérjen hozzánk, végre elérjen ide! Az utóbbi 7 hónap aszályos időszakának kivételével, pedig minden Szigetszentmiklósi lakos tengeralattjáróval, fertőtlenítővel, klór mésszel tervezhetett dicsérve a nagyságokat, hogy ilyen izgalmas a környezet! Dicsérve a nagyságokat, hogy a kezeletlen csapadékvíz miatt az út beszakad, s a játszótér is fenn van tartva sellőknek és ebihalaknak!

S 2016 után, ha ez nem tetszett, s kérdést tettél fel a bíróságon találtad magad, mert felettél jelentve válaszok helyett!

S hogy mi lesz a történet vége? Hát az biza a jövő zenéje!

De egy biztos! Szigetszentmiklós jobbat érdemel, sokkal jobbat érdemel!

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr7714732573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása