Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Kormányzati segítséget kérünk: Magyarország 30 legszennyezettebb területének egyike, a Bucka-tó esetében a környező talajvízek bemérésére különös tekintettel a súlyosan egészségkárosító, rákkeltő komponensekre

2019. február 16. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Magyar Kormány!

Tisztelt Agrárminisztérium!

Tisztelt Környezetügyért Felelős Államtitkárság!

Tisztelt Államtitkár Úr!

 

Mint talán Önök is tudják Szigetszentmiklóson, az Alsóbucka városrészben található Magyarország 30 legszennyezettebb területének egyike, a Bucka-tó. A terület 4,7 milliárd Forint Uniós pénzért csak elvileg lett kitakarítva, de a lakosság számára észlelhető szennyezettségi csökkenés érzete, megélése nem tapasztalható! A munkálatok megélése nem adott megnyugtatás a lakosokra nézve, miután többen láttuk, hogy a feltárás sem mélységében, sem szélességében a szennyezést nem érte el teljes terjedelmében! Sőt! A beruházást mi nem kármentesítésként éltük meg, hanem talajforgatásként!

 

De levelünket nem a beruházás furcsa valótlansága szülte! Levelünket ugyanis az érzet vezérli, hogy szeretnénk egy napon egészséges környezetben élni! Szeretnénk, ha biztosan tudhatnánk, hogy ahol élünk ott a talaj, a talajvíz egészségkárosító, esetleg rákkeltő anyagokat nem tartalmaz! Egy ilyen szennyezés laboratóriumi beméretése akkora terhet jelent, amelyet egyetlen lakos, egyetlen civil sem tudna finanszírozni, de emiatt mindig ott motoszkál a furcsa érzés, hogy mihez szabad, milyen formában szabad és mihez nem szabad hozzányúlni!

 

A szennyezés ugye a Bucka-tó esetében a Csepel Vas és Fémművek, valamint a Csepel Autógyár galvániszapjai, kohósalakjai és egyéb ipari hulladékai okán keletkezett! Ezek a vállalatok egykoron állami tulajdont képeztek, így a szennyezés, ha furcsa mód is, de mindenkori állami felelősség! Mi tudjuk, hogy a szennyezés oda kerülte nem a mostani kormány állam felelőssége, a ki nem takarítás felelősségének kinyomozása, pedig nem minket terhel, hanem nyomozó szerveket! Mégis azt kérjük Önöktől, mint a Magyar Állam jelenlegi képviselőitől, hogy segítsenek! Segítsenek abban, hogy a szennyezések több ponton független bemérést nyerhessenek! Segítsenek abban, hogy a beméréseknek bármi is az eredménye az nyilvános legyen az ott élők részére! Segítsenek, hogy a felmérések többnyire a szennyezések körüli áramlási irányok vonalában legyenek! S segítsenek, hogy betegséget okoznak a szennyezések, akkor további beteg emberek ilyen miatt ne legyenek!

 

Indítatásunk az, hogy a beruházás után úgy érezzük nemcsak, hogy nem javult a helyzet, de kifejezetten romlott is! Olyan anyagok lettek megbojgatva, fellazítva és visszatemetve, amelyek fehéren habzanak és marnak, amikor a lakók az áramlási irányban vízcsapot nyítnak! Ugyanezek a maró anyagok felgyűlemlenek a talajvízből táplálkozó szivattyúk szűrőin és csővein!

 

Nem tudjuk bizonyítani, ezért tekintsék szubjektív megfigyelésnek, de mi úgy vettük észre, hogy azok a lakosok, akik a talajvízzel érintkeznek sokkal betegesebbek és nagy arányú közöttük az is, aki daganatos beteg! Lehet, hogy nincs igazunk és rosszul figyeltük meg, de eddigi megfigyelésünk félelmetes következtetésre enged! A talajvíz összetevőinek kivizsgálását mi nem tudnánk kifizetni és úgy látjuk nem is  a mi felelősségünk! Úgy gondoljuk, hogy ez a mindenkori Magyar Állam felelőssége, ezért kérünk Önöktől segítséget!

 

Kérjük, hogy a kivizsgállás továbbá állami szintű vagy független legyen! Kérjük, hogy a Szigetszentmiklósi Önkormányzatot ne vonják bele, tekintve hogy a 4,7 milliárdos Uniós beruházásba érintett! Véleményünk szerint különösen nem érdeke éppen ezért, hogy valós adatok kiderüljnek, s számunkra is bizalmatlanságra ad okot, ha kiderülne, hogy részt vesz az új felmérésekbe!

 

 

Köszönjük ha segítenek!

Köszönjük, hogy segítenek!

 

 

Szigetszentmiklós, 2019. Február 16

 

Tisztelettel:

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                             Elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr2214630958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása