Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Alapvető Jogok Biztosához fordulva: Miért nem látszik a gázórán az, ami meghatározza a gázszámlát?

2019. február 16. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Alapvető Jogok Országgyűlési

Biztosának Hivatala!

Tisztelt Országgyűlési Biztos Úr!

 

Sok más civillel együtt a Buckai Szövetség Egyesület is évek óta töri a fejét, hogy mi értelme a különböző gázszolgáltatók által biztosított gázórának? A gázszolgáltatók által biztosított gázóra m3-t mutat, de a számla meghatározója csak részben a m3! Legfőbb meghatározója ugyanis a MJ azaz a hőérték! Hőértéket azonban a gázóra nem mutat! A hőérték a lakosság által nem ellenőrizhető le! A szolgáltatók szerint a hőértéket a MOL adja meg, melyet a lakosságnak el kellene hinnie! De vajon a hőérték ugyanannyi-e egy Fővárosi harmadik emeleti lakásban és egy Borsodi abszolút pici településen? A hőérték ugyanannyi egy adott helyen ha egyik évben elég a konvektoron egy 3-as fokozat a megfelelő hőérzethez, míg  a következő télen, amely tél az előzőnél nem hidegebb 4-es, 5-ös fokozat kell ugyanehez?

 

Természetesen lehet azt válaszolni, hogy a kedves lakos öregedett és így hőérzete is lejebb esett, de ugyanennek a lakosnak, ha fával fűt minden évben ugyanolyan a hőérzete!

 

Tisztelt Biztos Úr!

 

Nem tartja-e Ön és Hivatala aggályosnak, hogy Magyarországon egy a lakosság által megfoghatatlan, leellenőrizhetetlen és nyomon követhetetlen, abszolút hitre épülő dolog határozza meg a gázszámlákat? Kérhetjük-e, hogy ez a jövőben ne így legyen? Hogy a lakosság gázszámláját kiszámolni, annak tisztaságát és valós tartalmát nyomon követni képes legyen?

 

Megtisztelő válaszát előre is

megköszönjük!

 

 

Szigetszentmiklós, 2019. Február 16

 

 

 

 

Tisztelettel:

 

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                             Elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr2814630316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PAPÓ 2019.02.16. 15:44:50

Nagyon igaz !! Ugyan így van a villanyszámlával is . Nem is az áramfogyasztásról szól akkor minek az óra ?
Amiket írnak : vezeték használat , az egész vezetéket már rég kifizettük , a többi meg bevan építve a számlába . Nevetséges ! Kapcsolási díj ???? Stb.

Machiavelli 2019.02.17. 14:35:51

A gázszolgáltatás rendszerének alapját az állami tulajdonú FGSZ adja. Ők szállítják az egyes DSO-k átvételi pontjára, valamivel több, mint 50 helyre országosan. Ezeken a helyeken folyamatosan és hiteles mérővel mérve van a gáz fűtőértéke, a DSO-k ez alapján kell, hogy számlázzanak. Ráadásul az FGSZ is méri az átadási pontján a mennyiséget és ennek meg kell egyeznie (1.9%-os tűréssel) a kiszámlázott mennyiséggel. Nem tudnak csalni, szóval kár a szélmalomharcért!

janbor 2019.02.18. 08:05:15

@Machiavelli: Olyan cég- nél dolgoztam ahol létezett kaloriméter.
A közeli gázmotoros fűtőműben kérdeztem ,hogy hol a kaloriméter? Válasz: Hajdúszoboszlón. Ők adják meg a gáz fűtő értékét . - Nagyfogyasztó bemondásra számlázza (tobább) a kalóriát ! - Csak azt nem értem , hogy miért nem sül a tészta a sütőben? -
süti beállítások módosítása