Buckai Szövetség Egyesület

A Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatósághoz és Önkormányzatokhoz fordulva: Mikor tekinthető meg a Tassi és a Kvassay zsilip és hogyan áll ma a Kis-Dunai esetleges árvízvédelem?

2018. október 12. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Vízügyi Igazgatóság!

Tisztelt Igazgató Úr!

Tisztelt Kis-Duna menti települések!

Tisztelt Polgármesterek!

 

 

Országunk és nemzetünk hamarosan az 1956 őszi forradalmi eseményekre emlékezik, amely 62 éve történt meg! Ugyanakkor 62 évvel ezelőtt 1956 tavaszán, márciusában megtörtént a Duna, egyben a Kis-Duna legdurvább árvize, amelynek során a jeges ár a Tassi zsilipet is áttörte! A délről feltörő ár, pedig betört mindenhova, ahol nem voltak felkészülve erre és bizony kiáradt a Kis-Duna medre! 1956 tavaszán Szigetszentmiklóst és az Alsóbuckát nem más védte meg, mint a Kis-Dunai gátrendszer, amelyet mivel azóta nem tudták mi az csak Szigetszentmiklós vonatkozásában homokként kitermeltek!

 

De mi van a többi védelmi rendszerrel? Mennyire erős, kemény és egy az 1956 tavaszi árhoz hasonló esetben mennyire véd meg? Mennyire erős ma a Kvassay zsilip és mennyire erős ma a Tassi zsilip? Egy hasonló jeges árt, amely sose jöjjön el persze mennyire bírna ki és mennyire vészelne át? S mindezek állapota hogyan és mikor tekinthető meg?

 

Ott, ahol elfelejtették, hogy jeges ár is volt egyszer, ott ahol elfelejtették azokat a hősöket, akik ettől megvédtek, valamint ott ahol lebontották a védelmi rendszereket, ellenben mindent és mindenhol beépítettek hogyan és milyen formában alakítható ki védelmi rendszer? Hogyan és milyen formában érhető el, hogy a Kis-Duna minél nagyobb körben történő elérése és látványa se sérüljön, de az se hogy bármely szörnyű esemény esetén legyen egy védelmi vonal, amely házakat, területeket, lakókat megvéd?

 

Megtisztelő válaszukat, a zsilipek

megnézhetőségét és bejárhatóságát

előre is megköszönjük Önöknek!

 

 

Szigetszentmiklós, 2018. Október 12

 

Tisztelettel:

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                             Elnök

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr8014298249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.