Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

További panasztétel és engedély megtagadási kérelem a Lakihegyi fapusztító tervezett gyeptégla és gyepszőnyeg üzemével kapcsolatban népszavazási kezdeményezés kilátásba helyezése mellett

2018. július 27. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Pest Megyei Kormányhivatal Érdi

Járási Hivatala!

Tisztelt dr. Szabó Zsolt járási vezető Úr!

és

Kedves további címzettek, érintettek!

 

A Buckai Szövetség Egyesület részéről kézhez kaptuk a PE-06/KTF/14264-22/2018-as ügyiratszámú határozatot, melyben László János (1213 Budapest, Hajós utca 9, KÜJ: 101977667, a továbbiakban a Lakihegyi fapusztító) számára, aki Szigetszentmiklós 0222 hrsz. ingatlanra gyeptégla- és szőnyeg gyártási üzemet kíván létesíteni környezeti hatástanulmány benyújtását írják elő! A határozattal kapcsolatban észrevételi jogunkkal és panasz kiegészítési lehetőségünkkel szeretnénk élni.

 

INDOKLÁS:

 

László János 2018. május 23-án elindult eljárás során egy engedély reményét kapta meg hivataluktól, hogy a Szigetszentmiklósi ártérbe gyeptéglaüzemet létesítsen!

 

A remény birtokában, de még engedély nélkül a Lakihegyi fapusztító a Közép-Dunavölgyi Vízügyi Hatóságot felkereste, hogy még nem engedélyezett üzeméhez szolgalmi utat létesítsen!

 

Az engedélyt a Vízügyi Hatóságtól, mint a terület vagyonkezelőjétől és nem tulajdonosától (tulajdonos a magyar állam, azaz az a terület mindannyiunk tulajdona) megkapta, de azt magánál soha nem tartotta! A kiérkező rendőrség számára elmondta, hogy az milyen telefonszámot hívjon fel, hogy megtudhassa, hogy engedéllyel rendelkezik, avagy sem! Ez a magatartás teljesen szabálytalan és törvénytelen! Még egy piaci fokhagyma árusnak is kell engedéllyel rendelkeznie és annak nála kell lennie!

 

A kijelölt szolgalmi út kialakításához szükséges további engedélyeket nem kérte meg, tevékenységét, amely 45 – 50 fa, s eztáltal egy kiserdő kipusztítására terjedt ki az ott élő lakosság terrorizálása mellett ezek nélkül, törvénytelenül, a környezetet veszélyeztetve kezdte meg! Veszélyeztetve, mert a területen az MOL csoporthoz tartozó FGSZ Zrt egy gázvezetéke és a Bányakapitányság egy távközlési kábele halad el. A vezetékek tulajdonosai a lakosságtól és tőlünk, civilektől tudták meg, hogy mi folyik vezetékeik körül.

Önök határozatukban azt írják, hogy az igénylő szerint „a gyeptéglák és szőnyegek kiszállítás tekintetében a vevő igényekhez igazodnak”. Majd azt is, hogy a „tervezett építési tevékenység során naponta körülbelül 5, maximum 10 db tehergépkocsi érkezésével kell számolni”. Végezetül, pedig azt, hogy a „telephely tervezett átlagos munkagép-, és tehergépjűrmű forgalma 3 db jármű naponta. A területről származó légszennyező anyagok koncentrációja a Dokumentációban bemutatott számítások alapján nem haladja meg a vonatkozó határértékeket.

 

Csakhogy! A határozat semelyik pontja se szól arról, hogy a fapusztítás lévén létrejövő szolgalmi út 16 méter, azaz autópálya szélességű! Miért kell ilyen széles út? Azért, mert átlagosan 3, az építés idején 5 – 10 teherautó fog itt közlekedni?

 

Nem látjuk a határozat egyetlen pontjában azt sem, hogy a kiszolgáló és feltűntetett II. Rákóczi Ferenc út jelen pillanatban közlekedésileg kritikus, túlterhelt útja, útszakasza a környéknek! Nem látjuk, hogy fel lenne tűntetve, hogy Csepel-szigetnek és főleg Szigetszentmiklós és térségének az egyik legnagyobb megoldandó problémája a közlekedés kérdése, azaz az, hogy a környék útjai beállnak! Egy Csepel-Szigetszentmiklós táv, amely átlagosan 10 km sem, Lakihegyről meg még kevesebb 1,5 – 2 óra alatt tehető meg csúcsidőben! Erre akarnak még ráküldeni további forgalmat? Erre akarnak még ráküldeni teherautókat? Annyit, amennyit 16 méter széles autópálya méretű szolgalmi úttal lehet kiszolgálni?

 

Tényleg csekélynek ítélik a levegő koncentráció terhelését ezek figyelembevételével?

 

Határozatukban továbbá előírják különböző szabályok figyelembevételét és betartását a kérelmező, a Lakihegyi fapusztító részére! Ez az ember a fentiek alapján is jól látható módon az eddigi szabályokat se vette és tartotta tiszteletben! Tényleg azt gondolják, hogy az engedély iránti remény miatti ígérgetésen túl, aki eddig nem tisztelte a szabályokat, a törvényeket az ott lévő élővilágot, lakókat és környezetet az hirtelen tiszteletben tart mindent?

 

Hatóságuk továbbá hivatkozik az 1996. évi LII. törvényre. S bár a szolgalmi út kialakítása miatti területek nem tudjuk mi alapján nem tartoznak e törvény védettségébe, de mégis szeretnék feltenni azt a kérdés, hogy ki, mikor és milyen formában fogja az ott található egyedi élővilágot és környezetet helyre állítani? Mi alapján kerül egyáltalán valami például Natura 2000-es besorolásba vagy mi alapján nem? A Csepel Autógyár két kerítése közötti véderdő, aminek területére a gyár üzemelése során elég sok meglepő dolgot voltak szívesek vagy inkább szívtelenek az illetékesek ereszteni mi alapján Natura 2000-es besorolású, s egy kis erdő, aminek annyi bűne van Lakihegyen, hogy a gátrendszer mellett, egyáltalán nem szennyezett, de árterületen helyezkedik el az miért nem minősül ilyennek?

 

 Nem találtuk határozatukban, pedig felhívtuk rá a figyelmet, hogy a Lakihegyi fapusztító korábban Budapest, Csepelen is probálkozott hasonlóképpen, de onnan el lett kergetve! Ez miért nem szerepel a határozatban? Felvették-e a kapcsolatot ez ügyben Budapest XXI. kerületének Önkormányzatával? Ha igen, akkor milyen választ kaptak, ha nem akkor miért nem? Nem meghatározó az, hogy már máshol is oda nem illőnek, veszélyesnek, tevékenységében arrogánsnak, a törvényeket és szabályokat figyelmen kívül hagyónak ítélték meg a kérelmezőjüket?

 

Engedjék meg továbbá azt a kérdést is, hogy ha és amennyiben Szigetszentmiklós Önkormányzata azon állásfoglalását küldte el, hogy a Lakihegyi fapusztító tevékenysége nem fér össze a HÉSZ-szel, akkor tekintettel arra, hogy talán ismerheti a területet, s tekintettel arra, hogy a lakók kérése is a megtagadást szorgalmazza az engedélyezési eljárás mégis hogyan és milyen formában folytatódhat? Minden ott lévő és élő érintett azt mondja, hogy köszöni szépen többek között a 2013-as árvíz és következményei ismeretében, valamint az eddig a kérelmezőjük által tanúsított hozzáállás tudatában és rémületében nem szeretne ilyet és mégis lesz? Akaratuk ellenére az otthonuk, élőkörnyezetük tönkre mehet és a továbbiakban rendszeresen terrorizálva lesznek? Ha ez a terv, akkor az rémülettel tölt el bennünket!

 

S végezetül, de nem utolsó sorban:

 

A Buckai Szövetség Egyesület részéről azt szeretnénk kérni Önöktől, hogy ha és amennyiben látnak bármilyen esélyt is arra, hogy ez a kérvény pozitív zöld utat nyerjen, akkor arról értesítsenek bennünket! Értesítsenek, mert azonnal elkezdjük a népszavazási aláírásgyűjtéseket egy helyi népszavazás kezdeményezése érdekében, amely a következő kérdést teszi fel:

 

„Szeretné-e Ön, hogy az ismert Szigetszentmiklósi közlekedési állapotok mellett gyeptégla üzem létesüljön Szigetszentmiklós-Lakihegyre, az ártérbe, a teherautó forgalmat jelentősen megnövelve?”

 

Illetve látva a jelenlegi tendenciákat, melyek minden Lakihegyen található eseménnyel, körülménnyel, érdekkel szembe mennek úgy látjuk helyesnek, ha a háttérben határozatuk tudatában elkezdjük értesíteni egy jövőbeni népszavazásról az érintetteket!

 

Válaszukat, megértésüket és

együttműködésüket előre is

megköszönjük!

 

 

Szigetszentmiklós, 2018. Július 27

 

Tisztelettel:

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                             Elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1414144529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása