Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Számtalan téveszme van a Bucka-tóról, Magyarország 30 legszennyezetebb területének az egyikéről! Fontos kikerülnünk ezeket!

2018. július 01. - Buckai Szövetség Egyesület

Számtalan téveszme lát napvilágot napjainkban a Magyarország 30 legszennyezettebb területei közé tartozó Bucka-tóval kapcsolatban. Ezen téveszméket illik helyre tenni és a helyén kezelni! De nézzük mik ezek a téveszmék!

 

Sokan, akik a Bucka-tóról és szennyezéséről gondolkodnak azok azt hiszik a szennyezés a jelenleg elérhető tó vízfelszínében van! De ez egy téves feltételezés! A téves feltételezés abból adódik, hogy ugyanaz a neve a tónak, mint a területnek is! A durva szennyezés, pedig a területen és nem a tóban van!

 

Az az ipari szennyezés, amely e területet az 1970-es években érintette a jelenleg elérhető tó vízfelszínétől keletre, a tó és a Csépi út között helyezkedett el javarészben! A terület alatt pedig a talajvíz áramlása nyugat-keleti. Ez azt jelenti, hogy a durva szennyezés pont a meglévő vízfelszínt nem jelentős mértékben érinti és a tóban mért felmérés a valódi szennyezés hatását már csak az áramlás miatt sem fogja tudni kimutatni.

 

Kétségtelen tény persze, hogy a mai tó vízfelszínébe egykoron Trabant, Skoda, Zsiguli, döglött kutya, döglött macska, döglött ló és gázolajos hordó olvadt bele! Ugyanakkor ezek korántsem olyan veszélyesek, mint azok az ipari szennyezések, amelyekkel egykoron feltöltötték a mellette lévő területet!

 

Az elmúlt években némelyek téveszmétől vezérelten becsónakáztak a Bucka-tó közepére, hogy onnan vízmintát vegyenek a szennyezés kimutatására! Azonban az amit a szennyezés okoz nem, vagy javarészt nem mutatható ki a tóban!

 

Egyrészről, mert a tó megfelelő méret meghagyása mellett, mint önállóan élő környezet folyamatosan öntisztulásban van! Másrészről, pedig tényleg nincs áramlási irányban!

 

A szennyezés ugyanakkor tőle keletre egyre durvább hatásokat fejt ki. A cikkhez tartozó képen például a háttérben lévő tisztító kádba található víz finoman szólva is meglepő színű és állagú! Ezt a ki nem takarított szennyezés körül a talajvízből nyerték ki! Így a talajvízről már nemcsak a kimutatott értékek szerint, hanem vizuálisan is elmondható, hogy szörnyű állapotban van és illene a kitakarítás érdekében valamit és valóban valami érdemlegeset tenni!

Ha pedig megnézzük jobban a képet, akkor a kád szélén láthatjuk azt a habzó réteget, amely előfordul a beruházás óta szinte minden a talajvízből táplálkozó csapban és kútban! Az a habzó réteg fehér és mar!

 

Sajnos sokan még elhiszik, hogy a kettes számú beruházás bármit is ér! De egészen addig, amíg a szennyezés innen valóban nem fog eltűnni az állapotok nem fognak javulni! Ha pedig sokáig bojgatják, akkor még romlani is fognak! Így a bojgatásnak csak akkor van és akkor lehet értelme, ha megteszik azt, amit a 2000-es évek közepén ígértek! A szennyezést teljes mértékben elviszik innen!

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr514085849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása