Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

VÉLEMÉNY ÉS TAPASZTALAT CIKK: A Lakihegyi fairtás és környezetpusztítás csak éppen az illetékeseket nem érdekli.

2018. június 12. - Buckai Szövetség Egyesület

 

Konkrétan hétvégi levél és segélykérő sorozatunk után a Buckai Szövetség Egyesületben abban reménykedtünk, hogy az illetékes szerveket és döntéshozókat érdekli az, hogy környezetünkben, térségünkben milyen fajta környezetpusztítás, fairtás történik engedéllyel vagy engedély nélkül, mégis valami teljesen mást tapasztaltunk! Jelen cikkünk keretében azt osztjuk meg, amit láttunk, amit megéltünk és amivel rögtön az első munkanapon találkoztunk:

 

Első körben ma már tudjuk, hogy a természetrombolás és fakiirtás egy jövőbeni komposztáló és gyeptéglaüzem kiszolgálását szolgáló út miatt alakult így olyan szélességben, mintha autópályán szeretnék kiszolgálni ezeket az üzemeket!

 

Másod körben igyekeztünk segítséget kérni minden illetékestől:

 

A Szigetszentmiklósi Önkormányzatban a kérdés, amelyet az ott lakók egyfajta terrortámadásként élnek meg konkrétan senkit sem érdekel! Miután az elmúlt héten egyik nap még azt nyilatkozták a hivatal nem tudott semmiről sem és ő nem adott engedélyt erre, a másik nap, pedig azt, hogy a fairtónak megvan minden engedélye, s utoljára pénteken küldtek valakit a helyszínre, de ma nem, hamar igyekeztek ma lerázni bennünket hatalmas nagy közönnyel! Igaz a pénteki akció során is, akik látták megjelenésüket erélyes fellépés helyett nyuszikat láttak, akik a nagy fairtó és gépe láttára gyönyörű szépen elkullogtak!

 

Bezzeg, amikor a Buckai ingatlantulajdonosokat kell bántani nem ilyen nyuszik! Csak, akkor amikor éppen valamilyen lakossági cél és érdek érdekében kellene ott lenni és odaállni!

 

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vizügyi Hatóság részéről a központ állítólag erről a cselekményről semmit sem tudott! Az érintett, akitől szerettük volna megkérdezni mi és hogyan egész áldott nap tárgyalt! Még 5 vagy 10 perce se volt arra, hogy válaszoljon alapvető kérdésekre! S bennünk felmerült a kérdés vajon, ha az ő családja, az ő ingatlanja, az ő környezete is érintett lenne ugyanígy viselkedne?

 

Szegény ott dolgozó munkatársaktól igyekeztünk valami dűlőre jutni, de amit elértünk az a „nem tudjuk, nem mi vagyunk kompetensek” a kérdésbe válaszon túl az egyre kellemetlenebb szituáció, meg a legyünk türelmesek! (Hogy lehetnénk, mikor éppen abban a pillanatban is pusztulnak a fák és a környezet is).

 

Kiderült, hogy a MOL csoportba tartozó FGSZ Zrt-nek van a területen egyébként minősített gázvezetéke un. DN400 típusú védőcsöve, amely 23 – 23 méter távolságban nem is közelíthető meg, a vele párhuzamos bányaüzemi hírközlő kábelről már nem is beszélve! Az is kiderült, hogy bár a fairtó efölött, ekörül rángat fákat és dózerol, aközben tőlük senki se kért engedélyt!

 

S akkor most térjünk vissza egy pontra! Emlékeznek még? A cikk első részében azt írtuk, hogy az Önkormányzat azt mondta, hogy itt megvan minden szükséges engedély! Nos! Ezek szerint mégsem! Mitöbb a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Hatóság Ráckevei részlege is ezt mondta, aki a kérdés kapcsán nemcsak a központjához hasonló közönnyel viseltetett, de mindezt mérhetetlen cinizmussal is megspékelte! Kijelentette:

 

„ – Hát igen! A fapusztítás sosem szép látvány!” – majd hozzátette:

 

„ – Mivel miénk a terület, ezért azt csinálunk rajta, amit mi akarunk!”

 

Ugyanakkor tudomásunk szerint az egy állami terület és csak a kezelője a vízügy! Nem mellesleg, ha mondjuk a mi telkünk alatt elmegy egy MOL vezeték, akkor a telken sok mindent csinálhatunk, de a MOL vezetékhez biztosan nem nyúlhatunk! Végezetül, pedig tudomásunk szerint van egy olyan rendelet, hogy minden kivágott fa helyett 4-et kell ültetni! Vajon betartják ezt? Vajon hova ültetik el, ha egyáltalán elültetik? S ha elültetik, akkor a ma kis csenevész csemeténkből, ha túléli, akkor mikor lesz akkora és olyan egészséges, mint amit most és tömegesen kiráncigáltak és kidöntöttek?

 

Az pedig már végképp cinizmus, hogy:

 

„ – Azokat a fákat egyébként se mi ültettük!”, hiszen: Ugye nem akarnak az országban minden fát, erdőt és miegymást kiirtani, amit nem Önök méltóztattak elültetni?

 

De, ha azt gondolnánk, hogy a hivatali cinizmus megállt volna itt, akkor tévedünk! A Szigetszentmiklósi Rendőrség az események óta kétszer lett a helyszínre kihívva! Első alkalommal kérték az engedélyt és a fapusztító közölte, hogy hívjanak fel valamilyen számot és ott elmondják, hogy ő rendelkezik ilyennel! S tudják mi a döbbenet? Az, hogy ezt elfogadták! Ha ugyanakkor mi kimegyünk a műlyégpálya elé korcsolyát köszörülni vagy a piacra perecet árulni úgy elhajtanak nálunk nem lévő engedéllyel, mint a pinty! Vagy ha erre nem is gondolunk, akkor az biztos, hogy más dokumentum, például személyi igazolvány hiányába még be is varrhatnak! S nem mondhatjuk azt, hogy bocsi, de hívd fel ez a számot! Ennek fényében, pedig hogy gondolt ez a jó ember ott bármit is tenni és csinálni?

 

S amikor másodszor kijöttek? Szegényeken látszott, hogy ők biza semmilyen konfliktusba nem szívesen keverednének! Fényképezni akarunk? Fényképezzünk! Majd, ha megtámadnak minket, akkor szóljunk!

 

 Ha pedig ehhez hozzátesszük, hogy a kapitányság egyetlen vezetője se akart ma telefont felvenni, akkor megint érdekes hozzáállással és állampolgári semmibe vétellel szembesülhettünk!

 

Akiket az érintett lakosokon és rajtunk kívül egyáltalán érdekelt az ügy a Levegőért munkacsoport, az LMP, a Momentum egyes részlege, a helyi Összefogás frakció egyes képviselői, városunk egyetlen független képviselője, a térségbeli MIÉP, a nagyon is tiszteletre méltó Greenpeace és nagyjából ennyi! Egyébként nekik köszönjük!

 

De a többiek? Hát a többiek előtt megdöbbenve állunk!

 

Ahogy azelőtt is, hogy állítólag 5 millió forintot fizetett a fairtó az engedélyért! De kinek?

 

 

 

Csizek Csaba

 

Buckai Szövetség Egyesület

 

elnök

 

06-70-70-15-911

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr9214042178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása