Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

A Helyi Építési Szabályzatról szóló közmeghallgatást tartottak Szigetszentmiklóson - 1. Bucka

2018. április 11. - Buckai Szövetség Egyesület

A 2018-as országgyűlési választások után nem sokkal 2018 Április 11-én közmeghallgatást tartottak Szigetszentmiklóson a Helyi Építési Szabályzattal kapcsolatban két különböző témát kiemelve és meghatározva! Ez a két kiemelt téma a Szigetszentmiklósi Sáméhegy és a Bucka. Jelen cikkünk az előterjesztés Buckai részéről szól.

 

A Polgármester, Szabó József szavait idézve a Bucka elégé öntörvényű módon lett beépítve az elmúlt évtizedekbe, melynek köszönhetőek az elégé kusza állapotok és viszonyok. Az Önkormányzat azonban szeretne segíteni a kialakult állapotokon többek között úgy, hogy új összekötő utakat hozna létre a két legfőbb Buckai út a Boglya utca és a Csépi út vonatkozásába!

 

A két Buckai út egyike a Csónakos utca és Bucka-tó északi fele felett helyezkedne el 16 méter szélesen több ingatlant ketté vágva és kettészelve. E tekintetben az Önkormányzat a leendő és jelen pillanatban távlati vágyálmak között szereplő Veréb utcai 16 tantermes iskola útkiszolgálását venné figyelembe, illetve ahogy elmondták a Bucka belső közlekedését könnyítenék meg! Azonban nem veszi figyelembe, hogy az ingatlanok kettészelésével, mitöbb egy esetben ház eldózerolással milyen érdekeket sértene. Nem veszi figyelembe azt, hogy így elértéktelenednének ezek a telkek és azt sem, hogy itt emberek 30 éves kialakult életvitelének, elképzeléseinek és családi örökségének és emlékeinek vetnének véget!

 

Ráadásul 16 méter széles utat semmi sem indokolna! Ugyanis a csapadékvíz elvezetés és a járda megoldható egy oldalon. Ez lehetséges akár a járda alatti csapadékvíz elvezetés formájában és úgy is, ahogy Csepelen a Királyerdőben kezelik ezt rácsos módszerrel és szikkasztókkal, melyeken lehet járni és nem vesz el plusz helyet!

 

Az útszélesítést azzal is magyarázzák, hogy nagy autóbuszt szeretnének elvezetni, de ennek is meglennének a formái és a keretei például a 684-es járat lakótelep felé menő Csépi út nevű megállójával szembeni ingatlan megvételével és buszforduló kialakítási lehetőségével!

 

A Csónakos utca környékén érintett lakók azon összeköttető utat javasolták, melyet a Bucka-tó látszat rekultiváció teherautói is használtak! Ennek nem lenne különösebb akadálya és nem sértene annyi ingatlant, illetve tenné értéktelenné azokat, ezért ezt a javaslatrészt mi is támogatjuk!

 

A másik, a Bucka-tó vonalától délre kialakítandó, illetve inkább szélesítendő útvonal a Borz utca és a Repkény utca szakasza! Itt azért több probléma is van! Egyrészt átszelne egy olyan területet, amely 24-es osztatlan közös tulajdonban van jelenleg, másrészt itt már most is panaszkodnak a gyors és egyébként hatalmas forgalomra! Vajon hogyan oldják meg ezeket? Hogyan oldják meg, hogy a Borz utca, Repkény utca környékén élők élete ne legyen élhetetlen és, hogy a most még rendezetlen osztatlan közös tulajdon rendezett lehessen?

 

A közmeghallgatás során felmerült a Bucka hatalmas nagy átmenő forgalma! Az átmenő forgalmat némelyek a Csépi út és a Boglya utca egyirányúsításával oldanák meg, amely hatalmas veszélyeket hordoz magával többek között azzal, hogy sebességet fokozna!

 

A Buckai Szövetség Egyesület éppen ezért arra kérte a Tisztelt Szigetszentmiklósi Önkormányzatot, hogy a közmeghallgatást ismételtesse meg a Közép-dunavölgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Hatóság, valamint a Magyar Közútkezelő részvételével!

 

A Közép-dunavölgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Hatóság azért kell, hogy meggyőzhető legyen arról, hogy a Csepel Autógyár két kerítése között az egyébként Natura 2000-es védettségű, de elérhetetlen véderdei részen keresztül a Buckát elkerülő gyorsforgalmi útra van szükség! Ez segítene a Buckán és segítene a terület elérésén és karbantartásán! Ráadásul az átmenő forgalom ide terelhető lenne!

 

A Magyar Közútkezelő arra kell, hogy tárgyalás kezdődhessen a Csépi út – Duna sor – Mű út körforgalom, a Mű út – régi 51-es út körforgalom és a régi 51-es út és az új 51-es út körforgalom kiépítéséről is. Ennek keretében újra javasoltuk, hogy a Önkormányzat gondolja át a Csépi utat a Katasztrófavédelemnél és ne kezelje természetes forgalomlassítónak, hiszen baleset és életveszélyes, hanem szélesítsen!

 

Javaslatot tettünk arra is, hogy amire most építési engedély van az persze épüljön fel, de több építési engedély egészen addig, amíg a Bucka közlekedését nem oldják meg ne történjen, mert a probléma így is nagy és nem kell annak további súlyosbítása a nagyon durva mértékű beépítésekre tekintettel!

 

Elővettük az Iglice utca kérdését, amely 1974 óta egy osztatlan közös tulajdon miatt vitatéma! A vita oka az, hogy egy amerikai tulajdonosnak a többi a tulajdonos az útként használt ingatlanrészt adná, amely utána kisajátításra kerülne és így az amerikai ki lenne semmizve! Ezen jogi vita miatt nem került ebbe az utcába Bucka csatorna és az ebből kiágadzó kis közökbe se! Szerintünk bele kellene vásárolni ebbe az osztatlan közös tulajdonba, akár az amerikai tulajdonrészét megvéve, hogy ott út lehessen, ha már fontos a közlekedés lehetősége és az utca többi lakója se szenvedjen!

 

Az Önkormányzat főépítésze kiemelte, hogy egyetlen egy kerítés sem lehet 2,5 méternél magasabb és nem épülhet semmi úgy, hogy az mást zavarjon! Ennek ellentmondani látszik egy Boglya utcai telek, amely mellé egy nagyon magas házat húztak fel és így az ingatlanban megszűnt a magánélet, hiszen  a szomszéd telibe belelát a hálószobájába, a levesébe! Erre azért valós megoldás kellene! Valamint ellentmond az a sok eset, hogy egyes telkekre olyan házakat húztak fel, ahol a ház elfér, de garázs, kocsi beálló, kert nem, s így az ingatlan tulajdonosok autójukkal parkolni az így is szűk utcára kényszerülnek!

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr7213827500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása