Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Mégsem igaz a magyar emberek egészséges vízhez való jutásának alkotmányos joga?

2018. március 11. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Köztársasági elnök Úr!

Tisztelt Alapvető Jogok Országgyűlési

Biztosának Hivatala!

Tisztelt Nemzeti Fejlesztési Minisztérium!

Tisztelt Szigetszentmiklósi Önkormányzat!

Tisztelt Polgármester Úr!

 

Immáron lassan idejét sem tudjuk annak, hogy mióta harcolunk, küzdünk a Buckai vízkárosultak érdekében és mellett! S immáron megszámolni sem tudjuk hány levelet, hány kérelmet és hány segítségkérést küldtünk csak ebben az ügyben! Fordultunk az Önkormányzaton keresztül a Kormányhivatalon át különböző minisztériumokig! Segítséget kértünk úgy az Alapvető Jogok Országgyűlési Biztosának Hivatalától, ahogy a Köztársasági elnök Hivatalától is, de eddig semmilyen formában sem sikerült előrébb jutni!

 

A történet ott kezdődik, hogy emberek kifizették a vezetékes víz csatlakozás díját és teljes mértékben, de semmit sem kaptak befizetéseikért! Semmit sem kaptak a pénzükért! Vagy azért nem, mert idősek és betegek, s mikor joghátrány érte őket nem tudtak úgy küzdeni, mint az aktív korúak, vagy azért mert Önkormányzati tudomás mellett ingatlan tulajdonjogi vitába kerültek és halasztást kaptak a behozatalra addig, amíg per le nem megy! A lényeg, hogy a víz utána se jött be!

 

Az ügynek számtalan további pikantériája van!

 

Az egyik, hogy 2013-ban szennyvíz és csatorna szolgáltatót váltott Szigetszentmiklós városa! A korábbi Szigeti Vízművek helyett a Fővárosi Vízművek vette át a területet, de úgy tűnik az ilyen ügyekről való tájékoztatás nem volt az átvétel része! Így az új szolgáltató vállat ránt, mert nem az ő hatásköre, a régi pedig azt mondja már nincs határköre!

 

Az egész esemény egy olyan területen történt meg, amelyről az Önkormányzat maga is leírta, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan a talajvize (az erről szóló levelet szívesen elküldjük Önöknek) és nem mellesleg Magyarország 30 legszennyezettebb területének egyike, az iparilag elszennyezett Bucka-tó is itt van! Az a Bucka-tó, amely tapasztalatunk szerint nem lett kitakarítva 4,770 milliárd forintos Uniós pénz felhasználása ellenére se, csak talajforgatás történt meg! S az a Bucka-tó, amelynek munkálatai után a szennyezési értékek szintén elérték és meghaladták az előírt értékeket a molibdén, a króm (VI), a bróm és az arzén esetében sok más mellett!

 

A Szigetszentmiklósi Önkormányzat azt mondta és írta korábban, hogy azok az emberek, akik ilyen problémával rendelkeznek egykoron nem a vízóraaknába történő bekötést fizették ki, hanem csak azt, hogy az utcájukba és a házuk előtt elmenjen a vezetékes víz! De ki fizetne ilyenért? S a többi több ezer ingatlantulajdonos, aki nem volt beteg vagy nem volt tulajdonjogi pere miért kapta a vizet és a vízóraaknájába meg? A vízkárosultak miért nem? Hol itt a logika? Hol itt az észérv?

 

A Szigetszentmiklósi Önkormányzat ezenkívül azt is mondja, hogy az a pénz és befizetés már elévült! Hivatkozik a szerződés olyan mellékletére, melyet az ott élő emberek sosem láttak és sosem írtak alá! Az is kérdéses, hogy ha ilyen melléklet valaha is létezett, ha létezett, akkor az mikor is keletkezett! Mindezekre hivatkozással az Önkormányzat arról beszél, hogy a károsultak vessenek keresztet korábbi befizetéseikre, s fizessenek újra, mintha korábban sosem fizettek volna! Mondja mindezt nagyon idős, nagyon beteg embereknek, akiknek gondot okoz a napi a megélhetés, az étel, a gyógyszer! Mondja mindezt olyan embereknek, akik közül nem egy akkora fájdalmakkal küzd, hogy nem tudja elhagyni a saját kertjét, vagy steril körülmények között oxigén palackhoz kötve él! Mondja ezt olyan embereknek, akik rákbetegek, többszörös áttétesek és csak vizet szeretnének a pénzükért mást, így például sajtó nyilvánosságot sem! Ezek az emberek azt mondják: „Hadd igyak egészséges vizet arra a kis időre, amíg még élek!”… De az Önkormányzat hajthatatlan és kegyetlen! Mitöbb egyre nagyobb delegációval és olybá tűnik megfélemlítési szándékkal fogadja az ügyben érintettekért harcolókat és egészen elképesztő válaszokat ad!

 

Tisztelt Hivatalok és országunk terén

befolyással rendelkező, vezető

személyek!

 

Magyarországon az Alaptörvény szerint minden magyar embernek joga van az egészséges vízhez! Szigetszentmiklóson és az Alsóbuckában nem érvényesülnek ezek a jogok! A Bucka-tó talajforgatása és megbolygatása óta egyes talajvizes kutakból fehér maró hatású, nyálkás anyagok kimutathatóak! Ezek szétmarják a szivattyúk szűrőit, a növényzetet és kézmosás esetében a kezet!

 

Mindezekre tekintettel a következőkre

kérjük Önöket:

 

A Buckai Vízkárosultak nyilvánvalóan perelnek, de egyikük – másikuk annyira beteg, hogy nem biztos, hogy megélik, amire jogerősek lesznek a döntések! A szennyezésekre és a kialakult állapotokra tekintettel arra kérjük Önöket, hogyha az Alaptörvény egészséges vízhez való jutásának rendelkezéseit komolyan gondolták, akkor egy ilyen szennyezett területen a vezetékes víz bekötését ingyen biztosítsák! Arra kérjük Önöket, hogy mindaddig, amíg ez nem következik be kötelezzék az Önkormányzatot és a vízszolgáltatót, hogy biztosítson lajtos kocsikat az érintetteknek! Arra kérjük, hogy hozzanak létre egy alapot, ahova a hasonlóan szennyezett területek pályázhatnak és az egészséges vízhez való jutás joga minden ilyen területen érvényesülhet! Arra kérjük Önöket, hogy a Szigetszentmiklósi Önkormányzathoz ne küldjenek, mert csak hatalmi arroganciával rendelkezik, de képtelen az együttműködésre, mitöbb 2015. November 15-én a Buckai Vízkárosultak létezését is letagadta! Arra kérjük Önöket, hogy bár 2010 nem ma volt, mégis kérdezzék meg, hogy a Buckai Vízberuházásból megmaradt pénzekből az Önkormányzat miért saját hitelei törlesztésére költött, amikor nyilvánvalóan azért maradt pénz, mert fennálltak ilyen megoldandó dolgok és gondok teljesületlenül!

 

Köszönjük a válaszukat!

Köszönjük az intézkedésüket!

 

És elnézésüket kérjük az ugyanazon ügyben történő többszörös megkeresésért, de az ügyet nem tudjuk addig lezárni, amíg abban érdemi előrelépés, a Buckai Vízkárosultakat érintő érdemi előrelépés nem történik!

 

Szigetszentmiklós, 2018. Március 10

 

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                          Elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr6113731094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása