Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

SZERINTÜNK: Silány minőségek, horror árak! Nyoma sincs az ár-érték aránynak!

2018. február 17. - Buckai Szövetség Egyesület

Jelen cikkünk azontúl, hogy hangsúlyozottan a mi véleményünk egy picit kilép Szigetszentmiklós, Csepel sziget és térségének kérdéséből és bűvköréből, hiszen szerintünk egy teljes országra kiterjedő kép az, amire felhívjuk a figyelmet, amit észleltünk és éreztünk!

 

Sokan örülnek annak, amikor különböző fizetésemelésekről beszélnek és annak, hogy ezentúl talán egy icipicit több pénz lesz! De vajon több pénz-e az, ha magasabb bérekről vagy juttatásokról beszélünk? Vajon több kenyér, több zsömle jut-e egy hónapban vagy több jut-e tisztítószerekre, esetleg bár ne kelljen, de gyógyszerekre?

Akkor amikor egy fél kilós kenyér 2017 februárjában 130 Ft, míg ma ugyanez 220 Ft már nem vagyunk ebben olyan biztosak!

 

Van egy mondás mely szerint régen azt hittem, hogy minden rossz! Aztán telt múlt az idő és rájöttem: régen jobb volt! Régen voltak SZTK keretek és valahogy a szemüveg tekintetében elérhető áron bárki láthatott! Ma és ez talán jelen cikk keletkezésének egyik oka, hogy hatvan év körüli emberek szemüveget szeretnének! A keret minimum 15 ezer forint és ha szemüveg cilinderes, bifokális (értsd: több szemüveg egyben), akkor 140 – 160 ezer forint alatt nem kap szemüveget senki!

 

De könyörgünk! Még, ha van olyan ember, aki ezt ki tudja fizetni ez normális? Normális annak fényében, hogy sokan például csak a nyugdíjukkal a 100 ezer forintnak még a közelében sincsenek, mitöbb vannak olyan emberek, akik a minimum ellátás minimumán 30.100 Ft-on élnek! Ő nekik mikor és hogyan lesz szemüveg? Vagy ők ne lássanak? Nekik nem lényeges?

 

Az év egyik legnagyobb adó szempontból történő bejelentése az volt, hogy hal áfája 27 %-ról 5 %-ra ment le! Tessenek mondani a hal ára 22 %-al csökkent-e? Ha nem, akkor a 22 %-ot ki nyelte le?

 

Tovább megyünk!

 

Egy leves bekerülési ára nagy vendéglőnél a legrosszabb esetben is 100 Ft tányéronként! Ebbe benne van a bekerült alapanyagok értéke, a rezsi és a bér is! Ha úgy gondoljuk, hogy levest rendelünk, mert nincs időnk, akkor 1.000 Ft körüli összeget kell fizetnünk! 2.000 Ft feletti összeget egy másodikért! Szállítási költséggel együtt akár 4.000 Ft-ot is elkérhetnek azért, hogy az ember egy levest és egy másodikat egyen! S akkor ez csak egyszeri étkezés! Normális ez így? Normális árképzés? Mennyit ér a pénzünk? Mit érünk vele, ha nagy számokat mondunk ki és nincs semmi értéke se? S, ha ilyen sok pénzért nem kapunk minőséget se!

 

Nem kapunk, mert annak a 2.000 Ft-os másodiknak olykor szaga van! Nem kapunk, mert mire megérkezik az étel a fele kifolyt a szatyorban! Nem kapunk, mert a szatyor a környezetvédelmi terhelési díj miatt olyan gyenge, hogy nem bír el 5 méter távolságot se elviselni egy 1 kg-os kenyérrel. Nem kapunk, mert egy ételes műanyag doboz egy másik teli étellel rendelkező műanyag dobozt nem bír el! Összeszakadnak és szembesítenek, hogy minőségtelen és gyenge!

 

Nem kapunk, mert a kenyér egyes helyeken gyors szalagon megy át, ahogy a pizza is! Nem a minőség, nem a sültsége, hanem az idő a fontos! Cserébe a kenyér például olyan nyers, hogy vétel után nyugodtan újra gyúrható! S tartós ilyen fogyasztása után elég sok betegség is elkapható!

 

Visszatérve az alapgondolathoz szerintünk nem az a lényeg, hogy a fizetés egyre magasabb összegűnek legyen nevezve! Mert akkor nem érünk el mást, mint hogy a magyar forint nem lesz más, mint román lej vagy olasz líra! Nagy szám és nincs semmi értéke sem! Szerintünk az a fontos, hogy minden ember legyen az Buckai vagy nem Buckai, idős vagy fiatal olyan fizetésekbe részesüljön, mellyel ár-érték arány növekedést ér el és persze jó minőséget! Az ár-érték arány pedig nem jelent mást, mint egységnyi fizetésből egyre több megvehető terméket!

 

S persze a piacgazdaságnak helye van! Legyen szabad verseny! De a hal áfájának kereskedelmi lenyelése, a kihordós ételek túlárazása, a szemüveg árról nem is beszélve túl van a piac diktálta kereteken! Szerintünk túlárazás és szabad rablás, melyet senki se engedhetne meg!

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr213677266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása