Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Tényleg csak a civileket és a lakosságot érdekli, hogy mi lesz a Ráckevei HÉV-vel?

2018. január 13. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Nemzeti Fejlesztési Minisztérium!

Tisztelt Pest Megyei Önkormányzat!

Tisztelt Fővárosi Önkormányzat!

Tisztelt érintett Fővárosi kerületek!

Tisztelt érintett Pest megyei települések!

„Tisztelt” Szigetszentmiklósi Önkormányzat!

és

Kedves További címzettek!

 

2018-at írunk! S elvileg modern korban, civilizált világban élünk, ahol mind a technika, mind a kreativitás szabadsága akár csodákat hozhatna el pláne Európában.

 

De 2018-at írunk, s rendelkezünk egy mindig javítandó pályás, öregecske, szerelvényeiben nosztalgia szolgálatra alkalmas Ráckevei HÉV-vel, repedezett peronokkal, sok helyen nem létező várókkal, s illemhelység híján, mely egy egész vonalat jellemez körbe pisilt és körbe kakilt állomásokkal, állomás épületekkel, kerítésekkel, bokrokkal és mindennel.

 

De mit teszünk ellene? A lakosságon és a civileken kívül döntéshozóink hányszor szóltak fel azért, hogy ez másként legyen? Az Európai civilizációban ilyen öreg vonal, szerelvény rendjén van-e? S rendjén van-e, hogy a vonalnak nincs egyetlen illemhelysége se? Az egyesek szerint „pusztuló” nyugaton az illemhelység nem hiánytermék, nem keresendő valami, hanem ott van minden parkolóban, megállóban, s tisztaság lehet meglepő, de ott tisztaság van! A pusztuló nyugaton igen, de a szárnyaló nálunk meg nem!

 

Pedig e vonalra van rengeteg terv! Terv, hogy egyszer az Észak-Déli Regionális Gyorsvasút része lesz együtt a Csepeli és a Szentendrei HÉV-vel. Terv, amely arról szól, hogy első körben Kálvin térig bemegy a Csepeli HÉV-vel együtt, mert ott van már erre fogadó alagút. Egy terv, melyet, ha bárki meghall jelentős mértékben lelkendez, de melyért mindig úgy tűnik valójában nem történik semmi sem! De mely település, kerület, emelte fel a szavát érte? Melyik mondta azt, hogy az itt élőknek legalább ez, legalább a Kálvin téri további 2 metrós (3-as, 4-es) csatlakozás mindenképpen kell? Volt ilyen? Ha volt miért nem tud róla senki sem? S miért volt eredménytelen? Vagy országgyűlési képviselő szólalt fel érte? Miért nem láttuk ezt? Miért nem volt eredménye?

 

S akkor nem beszéltünk még a terv tovább folytatásáról, mely bár kis lépések politikájában, de egyszer fokozattal elérhető lehetne még akkor is, ha a végét nem biztos, hogy a ma élő generációk valamelyike éli meg. A terv, amely azt mondja, hogy Csepeli HÉV, Ráckevei HÉV egyesítve be Kálvin térre, majd Astória, Klauzál tér, Oktogon, Lehel tér, egy megálló a Duna alatt egy XIII. kerületi és egy Margit szigeti kijárattal, majd feljövetel a Szentendrei HÉV vonalon. Ezért miért nem történt semmi sem? Miért nem történt annak fényében, hogy 1974 óta létező terv? Miért nem mondta senki sem, hogy itt az ideje fokozatról fokozatra tenni érte, hogy egyszer itt legyen és elérhető legyen?

 

Miért nem gondoltak arra, hogy nagyban megkönnyítené a Ráckevei HÉV vonalának közlekedését, ha Szigetszentmiklós és Dunaharaszti között a híd kétvágányos lenne és nem egy vágányos, ahogy szintén több lehetőséget nyújtana a Tököl – Ráckeve közötti szakasz dupla vágányossá tétele is? Elég-e az a HÉV vonalak leghosszabbikának, hogy most nem BKV, hanem MÁV-HÉV névvel fémjelezték? Elég-e az, hogy más a neve vagy azért ennél Önök szerint is többet érdemelne meg? S tenni is többet kellene!

 

Többet tenni annál, hogy senki nem szólalt fel, amikor a rémálomként jelentkező Olimpiai tervvel nemcsak, hogy nem akartak segíteni, építeni a Ráckevei HÉV-nek, hanem felakarták szedni Közvágóhíd és Pesterzsébet között a síneket! Ez fejlesztés? Ez építés? Építés az, hogy ami van azt megszüntetjük és visszazüllesztjük? Miért nem szólaltak fel ellene? Miért nem lehetett hallani tiltakozásokat egyetlen általunk ismert fórumon se, hogy ezt azért még se? Miért kellett megvárni azt, hogy egy népszavazási kezdeményezés induljon el, amely ezt a rémálmot lesöpri, s a Ráckevei HÉV, a Csepeli HÉV-vel együtt csak így menekülhessen meg? Hány embert érintett ez? Hány százezer embert, mekkora néptömeget?

 

Miért tartunk ott, hogy eltelt újabb 4 év, de a vonal ugyanolyan ramaty! Sőt! Használata miatt még ramatyabb! Miért tartunk ott, hogy nem valamely kis fejlesztésnek örülhetünk, hanem annak, hogy ami volt, az megmaradt? Hogy kerülhetett veszélybe a Ráckevei HÉV már meglévő értéke? S, hogy történhet az meg, hogy miközben sok helyen szerte a világban, Európában klimatizált, alacsony padlós szerelvényhálózat van, addig nálunk, ha olyan az idő a HÉV-veken az utas pácolódhat a saját levében nyugodtan és „kényelmesen”? Nekünk alacsony padlós, klimatizált és halk vonal, modern feltételekkel, szép és tiszta várókkal miért nem jár? Miért nem jár az, hogy illemhelység legyen? Miért érzi az ember úgy, hogy ha a megállókra néz rá, akkor az I. század Római Birodalma jut a terjengő pisi és kaki szag miatt az eszébe, ha pedig a szerelvényekre, akkor leginkább a 70-es évek? Mikor lesz az, hogy ez másként lesz?

 

Tisztelt Ráckevei HÉV vonalban érintett

települések, Önkormányzatok, Országgyűlési

képviselők, Polgármesterek!

    

A Ráckevei HÉV érték! Érték több százezres, de az is lehet, hogy milliós néptömegnek! Mikor  vesszük észre, hogy érték Önöknek? Mikor vesszük észre, hogy elindulnak a kis lépések, amelyek majdan egy modernebb és korszerűbb vonalat hozhatnak el? Mikor lesz, hogy végre tettek jönnek el tervek helyett és mik azok a kis intézkedési tervek, lépések, amelyek Önök részéről következnek vagy következhetnek be, mielőtt a teljes vonal felújúl, s szebb és jobb lehet? Harcol valaki még a Stadler Rail vonalakért? Azokért, hogy a vonal egyszer ezek fogadására is alkalmas legyen, ahogy beszéltek róla régebben? Harcol valaki azért, hogy Csepel szigeten a tömegközledés ne csak északról, a főváros felől legyen nyitott, hanem kinyíljon délre is legyen, lehessen a szigeten tömegközlekedésileg is keresztül menni, könyebben bárhol és bármilyen csatlakozást elérni? Harcol valaki azért, hogy mi Csepel szigetiek a fővárost ne minden közlekedésünkkel terheljük le?

 

S „Tisztelt” Szigetszentmiklósi Önkormányzat!

 

Önök, akiknek ki kellene állniuk értünk Szigetszentmiklósiakért mit tettek ebben a kérdésben? Tudták, hogy a Ráckevei HÉV veszélyben volt? Tiltakoztak ellene, hogy ne legyen? Felemelték szavukat a fejlesztésekért? Tettek azért, hogy legalább Szigetszentmiklóson a megállók környéke ne ússzon emberi ürülékbe? A József Attila telepi HÉV megálló köz WC terve hova lett? Vagy már azt is elfelejtették, hogy létezett? Tisztában vannak egyáltalán azzal, hogy a Ráckevei HÉV hány Szigetszentmiklósit, hány Buckait érint? Tudják egyáltalán azt, hogy ez a vonal létezik?

 

Megtisztelő, érdemi válaszukat

mihamarabb várjuk!

 

 

Szigetszentmiklós, 2018. Január 13

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                          Elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr513570991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lőrinc Mihalovics 2018.01.15. 14:08:31

Az első betűtől az utolsóig egyetértek , de megjegyezni kívánom, hogy valamikor létezett egy olyan terv is, ezt a vonalat Dunaújvárosig építik ki . Mennyivel gyorsabb lenne a közlekedés, és a közúti közlekedést is enyhíteni lehetne. Inkább ezt a projektet kellene előtérbe helyezni , mint sem a Belgrád - Budapest (elvetélt ötletű) vasút vonalba ölni a rengeteg pénzt!!!!!!

KovacsPista777 2018.01.19. 15:48:06

Attól, hogy még nem hallott róla, még zajlanak a dolgok. Esetleg érdemes lenne beszélni a helyi Önkormányzatokkal, ők már többet tudnak mondani...
hvg.hu/itthon/20170314_Indul_a_nagy_HEVfejlesztes_Rackevetol_az_asztalfiokig
A politikusokon műlik majd, hogy mit választanak, mire adnak majd pénzt.

Sándor Isván67 2018.01.20. 02:44:26

@KovacsPista777: Erre gondolt?
Rövid-középtávon viszont az tűnik reálisnak, hogy a mostani infrastruktúrát kell tovább toldozni-foldoznia az immár MÁV-HÉV Zrt.-nek, illetve majd egyszer pályáznak új járművek beszerzésére az uniónál, igaz, a vasútnak az ország többi részén is van éppen elég problémája a járműpark megújításával.

Sándor Isván67 2018.01.20. 03:00:49

Még egy idézet az Ön által megadott leírásból:
Különben a 2020-ig uniós forrásra pályázó listán sem szerepel semmilyen a HÉV-eket érintő beruházás. Márpedig mind a vészesen elöregedő, 41 éves átlagéletkorú HÉV- járműpark, mind az egyre rosszabb állapotú pálya sürgős beavatkozást tenne szükségessé.
süti beállítások módosítása