Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Buckai történelmi emlékek a Nemzeti Múzeumban? - Az Önkormányzat szerint ott vannak!

2017. december 16. - Buckai Szövetség Egyesület

Egészen elképesztő két levél az, amellyel a Szigetszentmiklósi Önkormányzat rukkolt elő! Eszerint a Bucka történelmi emlékeinek egy része a Nemzeti Múzeumban lelhetőek fel, de a Szigetszentmiklósi Helytörténeti Múzeum is rendelkezik ilyenekkel. Továbbá szerintük és állítólag volt Szabacs! Csakhogy ezek egy része biztosan nem igaz!

Az elmúlt években számtalanszor jártunk a Szigetszentmiklósi Helytörténeti Múzeumba és higgyék el nem provokációból. Mindannyiszor az volt a kérdés hol van Buckai történelmi emlék vagy mi az, ami a Múzeumban Buckai. Képzelhetik azt az érzetet, amikor döbbenten néztek ránk, hogy hogy képzeljük mi ezt és hogy képzelhetünk ilyet. A Helytörténeti Múzeumban a Kinizsi utca, a Petőfi utca, a Kossuth Lajos utca és a régiek által ófalunak nevezett terület emléke van! Semmi mást nem ismernek el és szerintük más nem is létezett!

Az, hogy a Helytörténeti Múzeumban lenne Buckai történelmi emlék továbbá azért is biztosan nem igaz, amiért idősek fordultak hozzánk, hogy egyik napról a másikra eltűntek Buckai képeik és régi dolgaik, melyeket bevittek és leadtak! Ha akkor eltűnt és nem ismerték el, akkor ma miért lenne meg?

Az is nagy kérdés, hogy pontosan ezen eltűnés miatt fordultunk történészekhez, hogy hol és milyen formában őriztethetnénk a Buckai emlékeket meg, hiszen úgy tűnik a Helytörténeti Múzeumban nem bízhatunk! Azt mondták és azt írták, hogy erre ott van a Levéltár, s hogy annak van egy Szentendrei kirendeltsége, ahol nagyon sok mindent őriznek meg! Ott kérjük a felvételt, ott kérjük a nyilvántartásba vételt és ott biztosan meg lesz!

Szerintünk azonban talán lassan a történelmi emlékeket megmutathatná a Bucka is maga. Szükség lenne egy abszolút objektív Buckai Emlékházra, egy pici múzeumra. Ott belehetne mutatni, hogy a Bucka a téveszmékkel ellentétben nem üdülő övezett volt, hanem tanyavilág. S ezeken a tanyákon többnyire szegény, de rendkívül kreatív emberek éltek, akik olyanból és olyanokat alkottak, mellyel bebizonyították bármit túlélni képesek! Márpedig erre a kreativitásra és képességre minden időben szükség lehet. Számkó a kidobott kályha oldal lemezéből, egyéb kreatív megoldások vagy mezőgazdasági, esetleg egyéb szerszámok… rengeteg emlék amely ezt az időt örökíti meg, s amely értéktelen sajnos és egyesek szemében!

A Helytörténeti Múzeum és az Önkormányzat számunkra azért sem hiteles, mert nem tudja, hogy anno Szigetszentmiklós megálló után a töltésről leszaladt egy mozdony! Nem tudja, hogy azt ős Buckaiak emelték vissza pajszer módszerrel és sokan! S nem tudja, hogy ez máshol, többek között vasúttörténeti emlékiratokban megvan és ott van!

Érdekesség szintén a történelemmel kapcsolatban és ezt nem régen egy Szigetszentmiklósi képviselő által tudtuk és ismertük meg, hogy régen egy uszályok fogadására is alkalmas csatornát akartak építeni a régi Tebe folyócska, mai Tebe sor helyén. Ezen csatorna lehetővé tette volna, hogy nagy hajók szállítsanak termékeket a Csepel Autógyárból a Kis-Dunán át bárhova a világba!

Érdekesség, hogy ha az Önkormányzat az emlékek terén annyira képben lenne, akkor nem hagyta volna eldozeroltatni a Kis-Dunai gátrendszert, amely 1956 március 24-én és az azt követő hetekben és napokban megvédte a Buckát a Tassi zsilip átszakadása után, hogy ne legyen víz alatt! Őszintén szólva úgy tűnik nem is tudták, hogy ilyen volt vagy hogy az mi!

Innentől kezdve pedig hiteltelen az a történelmi ok fejtegetés is,  amely Szabacsról regél és mesél! Érdekes ugyanis, hogy ezt csak ez az Önkormányzati vezetés véli tudni, de mi nem találkoztunk egyetlen 80-anon, 90-enen éves ős Szigetszentmiklósi vagy ős Buckai emberrel, aki a 2000-es évek előtt valaha is hallott volna Szabacsról és annak létezéséről!

Ha valaha lett volna Szabacs, akkor annak lett volna előtörténete, hogy hogyan alakult ki ez a név, hogy kik képezték és legfőképpen, hogy miért. Mivel azonban nincs semmi erre utaló jel se és a szerb kötődést is kósza felvetésként tűzték oda, így ez az egész elég mondva csináltnak és alaptalan képzelgésnek tűnik!

Szerb kötődés persze hasonló névhez volt! Szabácsa a hasonló név! Ez egy város és Szerbia területén volt található, mely egykoron végvár szerepet töltött be a török időkben! De ehhez Szigetszentmiklósnak tudomásunk szerint semmi köze, így a Szabacs név kitaláció, hiszen nincs semmilyen alapja, gyökere és nincs is kialakulásának semmilyen igazolt és utána járható története se egyetlen könyv kivételével, amely homályos és amely nem rendelkezik hivatkozási alapokkal ennek tekintetében! Így hát szerintünk ez egy kitalált történet, hogy az Önkormányzat, annak vezetése, esetleg a város Polgármestere kultuszt, nem létező történelmet építsen, ha már teljesítménye nincsen. Illetve van! De az semmiképpen sem jellemezhető pozitívan!

Cikkünk végéhez érve a történelemről engedjenek meg pár gondolatot. Sokan és sokféleképpen írtak már a történelemről és az ott megforduló eseményekről. Volt már ugyanaz dicsőséges forradalom és szégyenletes árulás vagy ellenforradalom! Ugyanaz volt ékes csillag egy hely, egy város vagy egy nép történelmében bizonyos vezetés idejében, máskor más vezetésnél meg merő szégyen, amit ne is említsenek meg! Olvastunk már például a Csepel Autógyár történelméről! Hogyan foglalkoztatott több, mint 10 ezer embert, milyen alkotásai és csodái lettek! De nem olvastunk arról, hogy milyen kárt okozott és mit, hogyan és miként szennyezett el.

Amikor belementünk a történelembe, hogy például a Buckai emlékek ne tűnjenek el és büszkék lehessünk rájuk mi, akik a Buckát végtelenül szeretjük, sokan azért, mert ide születtünk, sokan azért mert ez az otthonunk olyan történelmi képet szeretnénk adni, amely megmutatja egyes korok pozitív és negatív képét is! Ha valaha például egy Csepel Autógyárnak megfelelő, de modernkori gyárat szeretnének építeni, akkor tudják mi volt a jó és korszerűen építsenek rá, de tudják mi volt a rossz és ma már igyekezzenek ezt kiküszöbölni! S ugyanez a Buckánál! Tudják az emberek, hogy hogyan lehet túlélni inséges időkben, de tudják azt is, hogy mikor nem szabad hagyni dolgokat szó nélkül (pl.: Dunapart eladása), mert ha hagyjuk, akkor mi lesz a következménye!... Akkor akár visszafordíthatatlan a következménye!

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr6613505423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása