Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

Szigetszentmiklós „Hááá de nooormális?” avagy az Önkormányzat Adóügyosztályának ügykezelése!

2017. november 10. - Buckai Szövetség Egyesület

Tisztelt Szigetszentmiklósi Önkormányzat!

Tisztelt Pest Megyei Kormányhivatal!

Tisztelt Miniszterelnökség!

és

Tisztelt további Címzettek!

 

Szíves elnézésüket kérjük, amiért a Besenyő család ismert idézetével kezdünk, de döbbenten állunk a Szigetszentmiklósi Önkormányzat Adóügyosztályának ügykezelése előtt. Olyannyira döbbenten, hogy a klasszikus kérdés a levelek olvasása után („Hááá, de nooormális?”) bennünk is és méltán felmerült.

 

A korábbi években többször fordultunk Önök felé azzal kapcsolatban, hogy az Önkormányzat Adóügyosztályának irat és ügykezelésével folyamatosan baj van, miután egy ugyanazon adózó egy ugyanazon éve után az iparűzési adóbevallást ötször is kérte, mert a már korábban leadott bevallásokat „véletlenül” nem lelte! Ja! És nem mellesleg ez több adózónál is megtörtént természetesen bírság fenyegetéssel és egyéb szankciók kilátásba helyezésével tűzdelve! De őszintén: Mekkora kupleráj lehet azon a helyen, ha többször azonos időszakra és azonos adózókra leadott adóbevallásokat egyszerűen nem lelnek meg? Vagy ezen helyen dolgoznak olyanok, akik ilyen jellegű ügykezeléshez nem értenek? Ne adja Úristen: Tudták, hogy le van adva, de hátha bejön egyszer és akkor végre indokolatlanul bűntethetnek?

 

Azt hittük, hogy miután megírtuk, hogy milyen mértékű és irányú az ebben rejlő dilletantizmus már legközelebb igyekeznek, hogy hasonló problémák ne legyenek, de olybá tűnik tévedtünk! Sikerült megint olyan ügyeket előállítani, amitől még nekünk is égnek áll a hajunk!

 

Az első eset megmosolyogtató és siralmas is egyben! Az Önkormányzat egy olyan adózótól (23952599-1-13) kér iparűzési adóbevallást a 2016-os adóévre, amelyet 2014-ben megszüntettek és 2017.01.05-el mindenféle cégnyilvántartásból teljes mértékben töröltek! Vagyis 2016-ban ez a cég semmilyen formában sem élt és létezett! Ráadásul utolsó időszakában egy felszámoló cég kezelte, s a volt ügyvezetésnek, törvényes képviseletnek hosszú évek óta a céghez semmi köze és a céggel kapcsolatban semmi joga!

 

Ez az eset picit hajaz arra a hasonlatra, mintha az Önkormányzat Adóügyosztálya kimenne egy 2014-ben elhunyt személy sírjához és jól megfenyegetné arra az esetre, ha 2016-ra bevallást nem ad le! Lehet, hogy az elhunytról ez lepereg?

 

A második esetünk is hasonlóan aranyos! Ebben az esetben a „Tisztelt” Önkormányzat olyan egyéni vállalkozót (adószám: 67738252-1-33) szólított fel adóelőleg megfizetésére, aki egyéni vállalkozását már visszaadta és erről az Önkormányzatot is értesítette. Mitöbb ezt az Önkormányzat már egy levelében tudomásuk is vette! Ha ehhez hozzátesszük, hogy nem teljesülés esetében a 2017 Szeptemberében már eladott, volt autóját szeretné megterhelni az Önkormányzat, akkor már tényleg nem tudjuk, hogy a sírást vagy a nevetést válasszuk ekkora káosz és hozzá nem értés láttán. Adóelőleget nem mellesleg olyan adózótól szoktak beszedni jövőbeni kötelezettségre, akinek várható, hogy lesz ilyen jellegű kötelezettsége! Akinek a visszadás miatt már tevékenység záró bevallása és kötelezettsége lesz annak az adóelőleg teljesen felesleges! Majd megfizeti a tevékenység záró bevallással együtt, ha egyáltalán kell még fizetnie.

 

A fenntiek alapján lenne pár kérdésünk:

 

·       Hogy nem találnak az adóügyosztályon már korábban leadott bevallásokat?

·       Hogy szólíthatnak fel bevallásra már évekkel korábban megszünt adózókat?

·       Ismerik-e az e-cegjegyzéket és használják-e mielőtt kiküldenének bármilyen arra alkalmatlan levelet?

·       Miért akarnak olyantól adóelőleget beszedni jövőbeni tevékenységre, akinek biztosan nem lesz jövőbeni tevékenysége, miután visszaadta a vállalkozói igazolványát?

·       Várható-e, hogy az Önkormányzat adónyilvántartásában az elkövetkező idők során rend lesz?

·       Bekövetkezhet-e az, hogy az adózók részére kiküldött levelek valamikor hozzáértést is sugallnak?

·       Hogy lehetséges az, hogy egy 2017 Szeptemberében eladott autót 2017 Novemberében még mindig nem lát az Önkormányzat saját rendszerében eladottnak?

·       Az ilyen szinten kiküldött leveleket komolyan gondolták vagy viccnek szánták különös humort mellé mellékelve?

 

 

Megtisztelő válaszukat

mihamarabb várjuk!

 

 

Szigetszentmiklós, 2017. November 10

 

                                                                                            Csizek Csaba

                                                                                 BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET

                                                                                                          Elnök

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr9713231225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása