Buckai Szövetség Egyesület

Buckai Szövetség Egyesület

A Katasztrófavédelem is vizsgálta, hogy hogyan szennyezi Szigetszentmiklós a Kis-Dunát és a környezetet.

2017. szeptember 06. - Buckai Szövetség Egyesület

Katasztrófavédelmi ellenőrzés volt ma Szigetszentmiklóson a Kis-Duna szennyezésének megakadályozása érdekében. A ma 9:30-kor kezdődő vizsgálat során a jelenlévők azt vizsgálták meg, hogy Szigetszentmiklós két lakótelepének csapadékvízét és az abba feltételezhetően belefolyó kőolaj ipari termékeket, illegális szennyvíz rákötéseket hogyan vezetik szűretlenül a Natura 2000-es védettséggel rendelkező Kis-Dunába bele.

Számtalan ember elképedt, amikor Baranyi Krisztina (ferencvárosi EGYÜTT) videóját meglátta, mely szerint a Dél-Pesti szennyvíztisztítóból esőzések idején 13.000 m3 tömény szennyvíz folyik a Kis-Dunába a Népjóléti árkon keresztül. Nem volt nehéz kitalálni, hogy ezt teliben a Ráckevei – Soroksári Dunaág északi települései kapják meg, köztük Szigetszentmiklós. 2017 Augusztus 17-e óta azt is tudni lehet, hogy Szigetszentmiklós város vezetése számára ez régóta tudott! Ugyanakkor nem lehetett erről korábban sehol se hallani, ahogy nem lehetett hallani a bakteriális fertőzésről sem vagy az e-coliról. Amikor azonban szóba került persze elborzadtak és sajnálkoztak vezetőink vagy legalábbis valami ehhez hasonló dolgot próbáltak kifelé mutogatni, mint akik minden tekintetben vétlenek és ártatlanok, valamint akik nem tehetnek semmiképpen és semmiről! De valóban ártatlanok lennének?

Ha csak a Dél-Pesti szennyvíztelepre gondolunk, akkor abban igen, hiszen semmi közük ahhoz az esethez, de ha másra, így a Kis-Duna szennyezésére, akkor azt kell mondani, hogy a jelenlegi Szigetszentmiklósi rendszer sem tiszteli sem a Natura 2000-et, sem a Kis-Dunát, sem a Természetvédelmi Területnek minősített területeket.

Most arról nem beszélünk, hogy ott a Határ úti minden esőzésnél előtörő fekália ár voltaképpen milyen, vagy hogy Szigetszentmiklós városának szennyvíztelepe hasonló gondokkal küzd egyes feljegyzések szerint, mint a Dél-Pesti szennyvíztelep azzal a különbséggel, hogy itt nem a Kis-Dunába, hanem a Nagy Dunába megy Lakihegyen keresztül bele! De arról igen, hogy a lakótelepek szűretlen kifolyóinál (melyekből mi kettőt ismerünk helyszínileg is, de 4 vagy 5 van) mi is található.

Az elsőnél, ez a Tebe sor és az Ádám Jenő sétány sarkánál a Kis-Duna felé legyalogolva található eleve fura a környezet. (Ezt Önök a baloldali képen láthatják). A kifolyó csövében látható vízmaradvány finoman szólva is furcsa állagú, büdös és abban megállapodhatunk, hogy egy csapadékvíz maradványnak a legkevésbé sem úgy kellene kinézni! A terület végig locsolt és elképzelni se lehet, hogy mi és mennyi árad abból a Kis-Dunába tőlünk és szűretlenül. Egy biztos, ha nem lenne elég a Dél-Pesti szennyvíztelep, akkor ahogy mi látjuk itt is durva szennyezés folyik!

A második és itt már a helyszín miatt is a hajunkat téphetjük a Tanösvény déli bejárata mellett van. (Ezt Önök a jobboldali képen láthatják). Ugye a Tanösvény városi büszkeség, amelyre a túrizmust hívjuk! Csakhogy mellette egy egyébként Önkormányzati tulajdonú ház alatt, melyet éppen tavaly akartak eladni és magánkezekbe játszani ott a kissé zölddel leplezni kívánt kifolyó, amelyből szerintünk nem akarjuk tudni, hogy mi és miként árad. Mégegyszer mondjuk mindez Szigetszentmiklós egy kiemelt turisztikai központja mellett!

A történetnek több fura eleme is van:

1.   A Közép-Duna Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Hatóság sosem hagyná, hogy bármi a Kis-Dunába SZŰRETLENÜL (!!!) folyjon bele! Márpedig ez folyik több évtizede és jól látható szűrő még a közelbe sincsen!

 

2.   Az Önkormányzatnak van egy a csapadékvíz elvezetéséért felelős cége. ÉCSVCS Kft a neve! Vajon mit csinál, ha nem kezeli például ezt sem? Az ÉCSVCS Kft nem mellesleg 110 millió forint bevételből gazdálkodott saját bevallása szerint a 2016-os évben! Saját bevallása szerint a csapadékvíz elvezetésen túl további tevékenységgel nem rendelkezik! Szigetszentmiklóson a csapadékvíz elvezetése nem megoldott! Mitöbb: Nem is kezelt! Vajon hova tűnhetett röpke 110 millió? Mielőtt elkezdenének aggódni mi már feltettük az ezzel kapcsolatos kérdéseket, de választ eddig sosem kaptunk! Legalábbis érdemit nem! És úgy tudjuk, hogy más sem! Így és nem egyedül a lehető legrosszabbra gondolunk! Hiszen mire is gondolhatnánk, ha érdemi választ nem kapunk? Ha pedig feltételezésünk és véleményünk mégsem igaz és mégis csinál valamit ez az egyébként Önkormányzati cég, aminek semmi látszata, akkor miért nem áll elő és mondja el ő tevékenységének létjogosultságát miben, miként és hogyan látja? De mivel nem áll ki, ezért joggal feltételezhető, hogy ennek oka van! Takargatni való oka!

Ha az ügyben bármi további fejlemény lesz azonnal jelentkezünk!

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

 06-70-70-15-911

A bejegyzés trackback címe:

https://buckaiszovetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1712807986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása